Αναπάντητο παρέμεινε το ερώτημα από την κυβερνητική πλευρά για το πώς και με ποια κριτήρια, διανεμήθηκαν σε ΜΜΕ «τα 20 εκατομμύρια εν μέσω πανδημίας και με απευθείας αναθέσεις», που υπέβαλε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην εκπομπή του ΣΚΑΪ TV «Ακραία Φαινόμενα», σήμερα Κυριακή, 21 Ιουνίου 2020.

Μιλώντας στην εκπομπή, ο Γραμματέας της Κ.Ε. κατήγγειλε ότι «από την κυβέρνηση υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο να φτιαχτεί ένα δίκτυο, αντί αμοιβής, στο χώρο της Ενημέρωσης, για να κάνουν στην κυβέρνηση αυτό που κάνουν σήμερα το πρωί στις εκκλησίες: λιβανιστήρι». Αναφερόμενος στο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ότι δήθεν θίγει τους δημοσιογράφους, επεσήμανε: «Βγαίνει ένα σποτ που θέλει να αναδείξει αυτό το θέμα και κάποιοι προσπαθούν να κάνουν την ερμηνεία που θέλουν και να πουν κάτι το οποίο, νομίζω με πάρα πολύ αναλυτικό τρόπο, στην επιστολή που έστειλα χτες στην ΕΣΗΕΑ, το τοποθετώ. Η πλειοψηφία των δημοσιογράφων είναι θύματα, διότι αυτή τη στιγμή δουλεύουν σε συνθήκες τρομακτικής ανασφάλειας, “μαύροι”, δουλεύουν υποαμειβόμενοι, πιέζονται από τους εργοδότες τους. Δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι ίδιοι, όπως κι όλοι οι πολιτικοί δεν είναι ίδιοι. Αυτές είναι οι μεγάλες αλήθειες». Ο Π. Σκουρλέτης προσέθεσε ότι το σποτ «πιέζει μία κυβέρνηση η οποία έχει καταπατήσει κυριολεκτικά τους όρους της διαφάνειας, της χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος».

Αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στον χώρο της ενημέρωσης, ο Π. Σκουρλέτης τόνισε: «Το τι επικρατεί σήμερα στον χώρο των κυρίαρχων ΜΜΕ το διαπιστώσαμε όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήθελε να παρουσιάσει την πρότασή του για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας και δεν βρέθηκαν παρά ελάχιστα δευτερόλεπτα, λεπτά το πολύ, από τα τηλεοπτικά μέσα για να αναφερθούν σε μία πρόταση που αφορούσε την ίδια την κοινωνία, την εργασία, τις επιχειρήσεις».

Για το θέμα της ενίσχυσης των ΜΜΕ, σημείωσε ότι απατούνται όροι διαφάνειας και αντικειμενικών κριτηρίων και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει από κοινού με την αξιωματική αντιπολίτευση στη διαμόρφωση μητρώου δικαιούχων κρατικής διαφήμισης, θυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει νομοσχέδιο που προέβλεπε,«όχι μόνο την ενίσχυση των μεγάλων Μέσων, αλλά και των περιφερειακών που λιμοκτονούν αυτή τη στιγμή», για να προσθέσει: «Θα βάλουμε, λοιπόν, κάτω τα κριτήρια; Τόσοι εργαζόμενοι, φανερά απασχολούμενοι, τόση κυκλοφορία, τόση τηλεθέαση, αυτός αξίζει να πάρει τόσα. Είναι δημοκρατικό αυτό»; Θύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε «σε μητρώο τα διάφορα διαδικτυακά μέσα στο πλαίσιο κατοχύρωσης των εργασιακών σχέσεων».

Σχολιάζοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο Π. Σκουρλέτης μίλησε για «ακατάσχετη φλυαρία των υπουργών που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Νομίζουμε ότι βρισκόμαστε στην Ελβετία, σε άλλες χώρες», προσθέτοντας ότι άνθρωποι που στήριξαν τη ΝΔ βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς το όραμα της κυβέρνησης είναι να λειτουργεί για «συγκεκριμένες, μεγάλες “αλυσίδες”». Προσέθεσε επίσης:«Έχουμε εκ μέρους της κυβέρνησης, ένα από τα μικρότερα προγράμματα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, απ’ ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Διότι ξέρετε, άλλο οι δαπάνες του δημοσίου που γίνονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και άλλο γενικώς να λες ότι εγώ έχω ένα πρόγραμμα εγγυήσεων και δανειοδοτήσεων, που κάτω από προϋποθέσεις μπορούν να το πάρουν. Δεν μπορείς αυτά να τα αθροίζεις, όποιος ξέρει στοιχειώδη οικονομικά το καταλαβαίνει. Μας είπαν για 26 δισ. όταν η πλειοψηφία αυτών των μέτρων αφορά εγγυήσεις και δάνεια. Άρα δεν ισχύει αυτό το νούμερο».

Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την κυβερνητική οικονομική πολιτική, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση είναι δέσμια του δόγματος “μένουμε αδρανείς”. Από το “μένουμε σπίτι” πήγαμε στο “μένουμε αδρανείς” διότι κάνει τα λιγότερα δυνατά. Το 800άρι για ενάμιση μήνα σε μια κατηγορία εργαζομένων, η πρόβλεψη μείωσης κατά 20% των μισθών εργαζομένων. Αυτά είχαμε να τα δούμε από το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο. Ξαναπιάνει επικοινωνία με την λογική της εσωτερικής υποτίμησης. Οδηγούμαστε ολοταχώς σε νέα φτωχοποίηση», τόνισε για να υπογραμμίσει: «Εάν ένας έμπορος κλειδώσει το μαγαζί για τρεις μήνες, δύσκολα το ξανανοίγει…Δεν είμαστε της λογικής να αυτορυθμιστεί η αγορά γιατί μετατρέπεται σε ζούγκλα. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Αυτή είναι η λογική της ΝΔ».

Προκαλούμενος από τον, επίσης καλεσμένο στο στούντιο του ΣΚΑΪ, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδη, ως προς το θέμα της ενοικίασης σπιτιών σε ΜΚΟ για να στεγαστούν πρόσφυγες, εκ μέρους του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, ο Π. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα είναι η ρατσιστική αντίληψη αυτής της κυβέρνησης που καταργεί το πρόγραμμα “ΕΣΤΙΑ” και πετάει πρόσφυγες στον δρόμο».

Απαντώντας σε μια ακόμη πρόκληση, όπου επιχειρήθηκε να συνδεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αντιδημοκρατικές πρακτικές, ο Π. Σκουρλέτης τόνισε μιλώντας στο κυβερνητικό στέλεχος: «Έλεος! Παρακρατικούς μηχανισμούς και αντιθεσμικά κέντρα; Γυρίσατε στην εποχή του ’13 και του ’14 και της MARFIN, που μας έλεγε ο Πάγκαλος ότι “κάψατε τη MARFIN;”. Άρχισε πάλι η ίδια χυδαιολογία; Παρακρατική είναι η λογική που ακούγεται αυτή τη στιγμή και την ακούν οι τηλεθεατές. Είναι παρακρατικός λόγος αυτός, είναι εμφυλιοπολεμικός και παρακρατικός λόγος. Οικείος σε σας, αλλά εδώ κρίνεστε. Σας καλώ να ανακαλέσετε. Μη συνεχίζετε, μην είστε προκλητικός. Αυτό που κάνετε αυτή τη στιγμή είναι έξω από τα όρια της δημοκρατίας».Για να επισημάνει στη συνέχεια: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτιαξε αυτή την παράταξη. Οι Βορίδηδες και οι Γεωργιάδηδες, οι ακροδεξιοί, να φτιάχνουν το σημερινό προφίλ της ΝΔ».

Τέλος, σε σχέση με όσα γράφονται από τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την εμπλοκή του εκδότη τους με τη Δικαιοσύνη και τον ρόλο αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ., ο Πάνος Σκουρλέτης επανέλαβε ότι «όταν ενημερώθηκε ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είπε “προχωρήστε, βρείτε τους εγκληματίες, να πάει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη μέχρι τέλους ”».