Σκληρή και εφ όλης της ύλης επίθεση, από την οικονομία μέχρι τη σκαδαλολογία, κατά κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλ. Τσίπρας, αναφέρθηκε στα γεγονότα των τελευταίων ημερών περί την Προανακριτική και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην μετατρέπει την πολιτική ζωή σε βούρκο.

Μίλησε για καλοστημένη μηχανή προπαγάνδας και πρόσθεσε: «αυτή η μηχανή δεν αρκείται στη παραποίηση. Αλλά βάζει στο στόχαστρο, με μεθόδους μαφίας και παρακράτους τον Σύριζα, τα στελέχη του, αλλά στη πραγματικότητα εμένα. Γιατί εγώ είμαι ο στόχος τους. Τους έχω πεί πολλές φορές. Θα το ξαναπώ και σήμερα. Αν δεν είναι θρασύδειλοι, εδώ είμαι. Μη κουράζονται και μη φθείρονται, χρησιμοποιώντας το παρακράτος των μαφιόζικων υποκλοπών και τις μεθόδους των υπόδικων εκδοτών και επιχειρηματιών που τους στηρίζουν. Αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του 1989 ας διευρύνουν το κατηγορητήριο να με συμπεριλάβουν. Αν όμως δε το τολμούν, να σταματήσουν αυτόν το κατήφορο τώρα. Μην μετατρέπετε κύριε Μητσοτάκη τη πολιτική ζωή σε βούρκο, μόνο και μόνο για να ξεφύγετε από τις δικές σας ευθύνες για τη καταστροφή της οικονομίας. Μην ανοίγετε το καπάκι του υπονόμου. Γιατί ο πρώτος που θα πέσει μέσα θα είστε εσείς. Εγώ δε πρόκειται να ακολουθήσω».

Σκάνδαλο Novartis

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη διαχείριση της Novartis λέγοντας: «Χθες για παράδειγμα, βγήκε μια είδηση κόλαφος για την υπόθεση της ΝΟΒΑΡΤΙΣ. Αναγκάστηκε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό η εταιρεία με τη κυβέρνηση των ΗΠΑ ομολογόντας ότι τη περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά διέφθειρε έλληνες αξιωματούχους για να έχει ευνοϊκές κυβερνητικές αποφάσεις για τις τιμές των φαρμάκων και δέχθηκε να πληρώσει στο Αμερικανικό δημόσιο 310 εκ ευρώ. Και αντί η είδηση να είναι ότι ομολόγησε την ενοχή της και το σκάνδαλο η ΝΟΒΑΡΤΙΣ, αντί η είδηση να είναι τα 310 εκ για τη διαφθορά και τις μίζες την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά, η είδηση ήταν και μάλιστα πανηγυρικά: Συμβιβάστηκε η ΝΟΒΑΡΤΙΣ δεν υπάρχει πια σκάνδαλο... Είναι απίστευτο αλλά έτσι είναι : Σκάνδαλο στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο το πλανήτη, σκευωρία όμως και όχι σκάνδαλο στην Ελλάδα».

«Έχουμε κυβέρνηση χάρτινο τσίρκο»

Στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προσωπικά, απέδωσε την ευθύνη για τη οικονομική κρίση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ο οποιός, μιλώντας στη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομία και τις προοπτικές της την επαύριο της υγειονομικής κρίσης.

Αφού καταλόγισε τον Κυριάκο Μητσοτάκης τακτικές του παρελθόντος είπε: «Σας μιλώ ειλικρινά, δεν φανταζόμουν ούτε εγώ ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο κ. Μητσοτάκης θα είχε καταφέρει τόσο μεγάλο πλήγμα στις προοπτικές μιας χώρας, την οποία για πέντε χρόνια, παλέψαμε να βγάλουμε από μια τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση...Ήταν λοιπόν λογική εξέλιξη, να φτάσουμε σήμερα εδώ. Με μια κυβέρνηση να ανακοινώνει 16% ύφεση για το τελευταίο τρίμηνο και 10, 11, 12% - ποιος ξέρει- για το έτος, χωρίς όμως να αναλαμβάνει την παραμικρή ευθύνη για αυτό. Νούμερα ασύλληπτα, που δεν είδαμε ούτε στα πρώτα σκληρά χρόνια των μνημονίων. Και πέρα από τα νούμερα, ποια είναι σήμερα η εικόνα στη χώρα; Επιχειρήσεις που επιχειρούν να σταθούν στα πόδια τους χωρίς καμία στήριξη και χωρίς ρευστότητα. Επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν καν μετά το lockdown και χιλιάδες άλλες που δίνουν μάχη για να μην έχουν την ίδια τύχη το χειμώνα. Νησιά άδεια. Εργαζόμενοι που απολύονται ομαδικά. Νοσοκομεία που βαράνε διάλυση, αφήνοντας ακόμα και μικρά παιδιά στο έλεος του Θεού».

Απευθυνόμενος προς τα στελέχη του είπε: «Αντί για μια κυβέρνηση που αναλαμβάνει τις ευθύνες της και εργάζεται άοκνα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, έχουμε ένα χάρτινο τσίρκο, όπως λέει και ένα αγαπημένο τραγούδι από τις Τρύπες. Ένα χάρτινο τσίρκο που ενδιαφέρεται μόνο για το show. Μόνο για την εικόνα και τη ματαιοδοξία του καθενός που το απαρτίζει. 'Ανθρωποι που δεν βλέπουν τίποτα πέρα από τους κόλακες που τους περιτριγυρίζουν...υπάρχει όντως ένας τομέας στον οποίο η κυβέρνηση παίρνει άριστα. Και είναι ο τομέας της προπαγάνδας. Εκεί οι άνθρωποι είναι ασύλληπτοι. Έχουν στήσει μια καλοδουλεμένη μηχανή προπαγάνδας και λάσπης τους. Καλολαδωμένη, συντονισμένη, χορτασμένη με εκατομμύρια ευρώ, με ειδικότητα να κάνει το άσπρο-μαύρο. Και είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και από τη σκοπιά της πολιτικής επιστήμης να ερευνήσει κανείς πως είναι δυνατόν τόσα πολλά μέσα να συντονίζονται τόσο γρήγορα και τόσο αυτόματα στη παλέτα ενός αόρατου αρχισυντάκτη που δίνει το ρυθμό».

 

Τσίπρας: Στις ΗΠΑ η Novartis είναι πλέον ομολογημένο σκάνδαλο και εδώ θέλουν να το περάσουν για σκευωρία - Από τη ΝΔ ας ζητήσουν επιτέλους συγνώμη

Την άποψη ότι η παράταξη της ΝΔ "δεν έχει αναλάβει ποτέ καμία ευθύνη" εξέφρασε ο πρέοδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του στην ΕφΣυν, κατηγορώντας τη σημερινή κυβέρνηση ότι «κρύβεται πίσω από "το αυτονόητο πλέον αίτημα της Ελλάδας για αποζημίωση από τη Novartis" και τις "ανοησίες περί σκευωρίας"».

«Επί τρία χρόνια η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ προσπαθούν να πείσουν πως το σκάνδαλο Novartis δεν ήταν σκάνδαλο αλλά σκευωρία. Πως δηλαδή, πέρα από το σκέλος των επίορκων γιατρών, οι αποφάσεις υπουργών και οι υπερτιμολογήσεις που ζημίωσαν το Δημόσιο και τους ασφαλισμένους με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα στην κρίση προς όφελος της Novartis ήταν κάποια σκοτεινή πλεκτάνη και όχι η νοσηρή πραγματικότητα. Η Προανακριτική παρωδία ωστόσο που έστησαν μήπως και πείσουν τους πολίτες για αυτό, κατέληξε σε φιάσκο», σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι «δεν έφθανε όμως αυτό». "Ο συμβιβασμός της Novartis με το αμερικανικό Δημόσιο και η αποδοχή της να πληρώσει στις ΗΠΑ 310 εκατ. ευρώ για διαφθορά στην Ελλάδα την περίοδο 2012 - 2015, βάσει νόμου για ‘πληρωμές σε ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους', δεν αφήνουν ούτε φύλλο συκής πλέον στον κ. Μητσοτάκη", τονίζει ο Αλ. Τσίπρας. «Ο συμβιβασμός αυτός έρχεται την ώρα που ένας πρώην υπουργός ήδη διώκεται ποινικά, ενώ ακόμα δύο παραμένουν υπό διερεύνηση», λέει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την «παράταξη της ΝΔ"» ότι «δεν έχει αναλάβει ποτέ καμία ευθύνη, έστω και πολιτική, για την πορεία της χώρας στην χρεωκοπία».

«Δεν ανέλαβε την ευθύνη για το έλλειμμα 15% που οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια. Δεν ανέλαβε την ευθύνη για την απώλεια 25% του ΑΕΠ, την έκρηξη της ανεργίας στο 27% και τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής επί διακυβέρνησης Σαμαρά. Δεν ανέλαβε την ευθύνη ούτε για το μεγάλο φαγοπότι στο χώρο της Υγείας και το σκάνδαλο Novartis, την ώρα της διάλυσης της κοινωνίας από τα μνημόνια», αναφέρει στη σημερινή του δήλωση, υπογραμμίζοντας πως "κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ λοιπόν, οφείλουν έστω και τώρα, «μία συγγνώμη. Όχι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στους Έλληνες πολίτες, για όλα τα ψέματα και τις μηχανορραφίες, μήπως και συσκοτίσουν το σκάνδαλο. Δεν μπορούν να κρύβονται μόνο πίσω από το αυτονόητο πλέον αίτημα της Ελλάδας για αποζημίωση από τη Novartis. Ούτε πίσω από τις ανοησίες περί σκευωρίας»,λέει και συνεχίζει:

«Οφείλουν και μία συγγνώμη στην ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία αντί να απειλούν δημοσίως οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, γιατί τους ελέγχει, πρέπει να αφήσουν απερίσπαστη να διαλευκάνει το σκάνδαλο».

«Γιατί δε γίνεται στις ΗΠΑ να είναι ομολογημένο σκάνδαλο Novartis αξίας 310 εκατ. ευρώ και στην Ελλάδα σκευωρία, γιατί έτσι το θέλουν οι κ.κ. Σαμαράς, Γεωργιάδης και όποιος άλλος κρατάει τον κ. Μητσοτάκη», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.