«Τα προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας δεν ανήκουν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη», δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής" και υποστηρίζει ότι «οι πολίτες αντιλαμβάνονται σταδιακά τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής».

 

Μιλώντας για «συνταγή αποτυχίας» της ΝΔ, αναφέρει ειδικότερα ότι «οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μη έχοντας πρόσβαση σε άμεση ρευστότητα απειλούνται με λουκέτο και οι εργαζόμενοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της μείωσης του μισθού τους και της απόλυσης». Επιπλέον, αναφέρει ότι «η ιδιωτική κατανάλωση συρρικνώνεται, τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν, η βιωσιμότητα συνολικά της ελληνικής οικονομίας τίθεται εν αμφιβόλω».

Κατηγορεί την κυβέρνηση για «πρωτοφανή αδράνεια» απέναντι στην κρίση και την ύφεση, και υπογραμμίζει: «Οι επιλογές που έχει κάνει ήδη σε συνδυασμό με τη δέσμευσή της στο πρόσφατο Eurogroup ότι θα επιστρέψει σε πλεόνασμα το 2021 οδηγούν νομοτελειακά σε ένα αποτέλεσμα: μέτρα λιτότητας, μνημονιακού τύπου επιτήρηση και κοινωνική ανασφάλεια». Σχολιάζει πως «αντί να παραδεχτεί και να αναγνωρίσει τις ευθύνες της» η κυβέρνηση, αναζητεί «έξοδο διαφυγής δια της εκλογολογίας». Τονίζει ότι «σε συνθήκες πανδημίας και διογκούμενης ύφεσης στην οικονομία, κάλπες το φθινόπωρο συνιστούν τυχοδιωκτισμό».

Απέναντι σε αυτά αντιπαρέβαλε το "Μένουμε Όρθιοι" του ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει «αλλαγή πορείας με γενναία μέτρα στήριξης της κοινωνίας σήμερα, όχι σε κάποιο αόριστο μέλλον». Επισημαίνει πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλήθηκε ελάχιστα από την πλειοψηφία των ΜΜΕ και σημειώνει πως η μονοφωνία στην ενημέρωση είναι «εξαιρετικά προβληματική» και «θίγει βαθύτατα την ποιότητα της δημοκρατίας μας». Ο κ. Χαρίτσης τονίζει πως τον ΣΥΡΙΖΑ τον απασχολούν τα προβλήματα των πολιτών, προσθέτοντας ότι «μας χωρίζει τεράστια απόσταση από τις πρακτικές της κυβέρνησης που οδηγούν την πολιτική ζωή της χώρας στον βούρκο». «Δεν θα ακολουθήσουμε στην κατηφόρα αυτή».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «μετά την πρόσφατη απόφαση των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ, αλλά και την ομολογία της ίδιας της εταιρείας ότι διέφθειρε και κρατικούς αξιωματούχους στην Ελλάδα, είναι αδιανόητο να αμφισβητεί κανείς την ύπαρξη του σκανδάλου, που στοίχισε πολύ ακριβά στα δημόσια ταμεία». Μίλησε για «προσπάθεια συγκάλυψης», χαρακτηρίζοντας «προκλητικό» η κυβέρνηση «αντί να τοποθετείται επί της εξέλιξης αυτής, πανηγυρίζει υποκριτικά επιμένοντας στα περί 'σκευωρίας'».

Για το ΚΙΝΑΛ σχολιάζει ότι «θα έπρεπε να είναι πολύ πιο αυτοκριτικό όταν η κουβέντα αφορά πολιτικά σκάνδαλα και αθέμιτες πρακτικές». «Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής: όσες δυνάμεις βλέπουν την ανάγκη πολιτικής αλλαγής στη χώρα με μια σύγχρονη ατζέντα ριζοσπαστικών τομών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να αναζητήσουν προγραμματικές και πολιτικές συγκλίσεις προς αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε.