«Η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε τζαμί, θλίβει την παγκόσμια κοινότητα του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας και πλήττει όσους μάχονται για την ειρηνική συνύπαρξη των διαφορετικών πολιτισμών» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός, επιπροσθέτως, σημειώνει ότι «οφείλουμε να κινητοποιήσουμε άμεσα όλους τους αρμόδιους οργανισμούς, όπως και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και την κοινωνία πολιτών, για την παρακαταθήκη των επόμενων γενεών».

Ολόκληρη η δήλωση του Γ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

«Η σημερινή μέρα θα μείνει στην ιστορία ως πολλαπλά αρνητική.

Η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από Μουσείο σε τζαμί, θλίβει την παγκόσμια κοινότητα του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας και πλήττει όσους μάχονται για την ειρηνική συνύπαρξη των διαφορετικών πολιτισμών.

Τα ιστορικά μνημεία πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό ως κτήμα της ανθρωπότητας.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου γιατί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η πολιτιστική κληρονομιά σε παγκόσμιο επίπεδο κινδυνεύει από τον ακραίο εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία

Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε άμεσα όλους τους αρμόδιους οργανισμούς, όπως και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και την κοινωνία πολιτών, για την παρακαταθήκη των επόμενων γενεών».