Με γραπτή της δήλωση, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, φέρνει στην επιφάνεια δύο πολύ σημαντικά ζητήματα που θα επηρεάσουν αρνητικά πολλούς εργαζόμενους.

Η πρώην υπουργός Εργασίας κριτικάρει την κυβέρνηση πως αφήνει «ξεκρέμαστους» τους εργαζόμενους που θα μπουν σε καραντίνα λόγω ασθένειας συναδέλφου τους από κοροναϊό.  

Επιπροσθέτως, τονίζει πως η κυβερνητική «σιωπή» έχει ως συνέπεια πολλοί εργοδότες να αναφέρουν [ως δεν θα καταβάλουν 13ο και 14ο μισθό στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή.

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Αχτσιόγλου:

Δύο νέα ισχυρά πλήγματα στους εργαζόμενους εν μέσω πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ.

  1. Καταργεί 13ο και 14ο μισθό στους εργαζόμενους σε αναστολή. Η κυβέρνηση σκόπιμα δεν προέβη σε καμία πρόβλεψη, με αποτέλεσμα τη σιωπηρή κατάργηση των κατοχυρωμένων επί δεκαετίες μισθών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Ήδη, εξάλλου, πολλοί εργοδότες ενημερώνουν τους εργαζομένους τους ότι δεν πρόκειται να καταβάλουν13οκαι 14ο μισθό καθώς δεν έχουν καμία τέτοια υποχρέωση εκ του νόμου.
  2. Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε καραντίνα επειδή νόσησε συνάδελφός τους βρίσκονται παντελώς ακάλυπτοι. Κι εδώ η κυβέρνηση σκόπιμα δεν προέβη σε καμία πρόβλεψη, με αποτέλεσμα ενώ ο εργαζόμενος που νοσεί από κορονοϊό να λαμβάνει την αναρρωτική άδεια σύμφωνα με τις πάγιες διατάξεις, ο συνάδελφός του που τίθεται υποχρεωτικά σε καραντίνα για 14 μέρες δεν καλύπτεται από κανένα πλαίσιο, μένει χωρίς δουλειά και χωρίς εισόδημα. Μάλιστα, πολλοί εργοδότες προσλαμβάνουν άλλον στη θέση αυτού που ετέθη σε καραντίνα και τελικά ο εργαζόμενος βρίσκεται στον αέρα.

Είναι φανερό ότι γι’ αυτή την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι κάθε κρίσης. Είτε διά της αδράνειας είτε διά της πράξης δεν χάνει ευκαιρία να πλήττει βάναυσα τα δικαιώματά τους.