Την ΚΥΑ του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θοδωρή Σκυλακάκη σχολιάζει, με σημερινή δήλωσή του, ο τομεάρχης Υγειας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

«Με την ΚΥΑ που εξέδωσαν οι κ.κ. Κικίλιας και Σκυλακάκης λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση παραδέχεται επίσημα ότι δεν υπάρχει "διπλασιασμός των ΜΕΘ" όπως παραπειστικά ισχυρίζεται εδώ και καιρό», αναφέρει ο κ. Ξανθός, διερωτώμενος: «Αν ίσχυε αυτό, γιατί σπεύδουν να προβλέψουν την εσωτερική μετατροπή κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ σε ΜΕΘ - covid και κυρίως τη διακομιδή σε ιδιωτικές κλινικές περιστατικών που νοσηλεύονται σε δημόσιες ΜΕΘ;».

Στη συνέχεια τονίζει πως το «πιο εξωφρενικό, όμως, είναι ότι: 1. Δεν πρόκειται για κανενός είδους "επιστράτευση" αφού, όπως ρητά αναφέρεται στην ΚΥΑ, η συνεργασία γίνεται "κατόπιν σχετικής συναίνεσης και αποδοχής του περιστατικού από την ιδιωτική κλινική". 2. Διατηρείται η πρόβλεψη για διπλάσια τιμή στο ημερήσιο νοσήλειο για την ιδιωτική κλινική που διαθέτει στο ΕΣΥ κλίνες ΜΕΘ».

«Δηλαδή, η κυβέρνηση, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, εξαρτά την κάλυψη των αναγκών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας από την καλή διάθεση των κλινικαρχών και φυσικά ενδίδει στις κερδοσκοπικές τους απαιτήσεις» υπογραμμίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Αυτό σίγουρα δεν είναι σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πανδημία με όρους δημοσίου συμφέροντος, αλλά προνομιακή μεταχείριση ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της υγείας».