«Την αποτυχία της κυβέρνησης την πληρώνουν για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κυβέρνηση αδιόρθωτη για τη δημόσια υγεία και για την οικονομική επιβίωση των πολιτών», αναφέρει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Υποστηρίζει ότι «την ώρα που με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε ο έλεγχος στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, η ίδια τοποθετείται εκ νέου σήμερα με προκλητικό αυτοθαυμασμό και παντελή έλλειψη αυτοκριτικής». Χαρακτηρίζει ως «εξωφρενικό» η κυβέρνηση να μην προβλέπει κάποια ενίσχυση του δημόσιου συστήματος, όπως αναφέρει, ακόμα και τούτη την ώρα που είναι στα όρια του.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι και στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας «όχι απλώς επιμένει στα ίδια, απολύτως ανεπαρκή μέτρα, στην ίδια λανθασμένη κατεύθυνση που ακολουθεί εδώ και μήνες, αλλά πηγαίνει πιο πίσω και από τον κακό της εαυτό». Συγκεκριμένα αναφέρει: «Καμία απευθείας επιχορήγηση των επιχειρήσεων που με ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης αναγκάζονται σε κλείσιμο, εστίαση, γυμναστήρια, επιχειρήσεις στον πολιτισμό κ.λπ. Καμία αποζημίωση για τους επαγγελματίες». Επιπλέον, «καμία κάλυψη των μισθών των εργαζομένων, καμία προστασία των σχέσεων εργασίας τους. Μόνο επανάληψη της επιδότησης της ανεργίας, του επιδόματος φτωχοποίησης των 534 ευρώ, και της ασπιρίνης των αναστολών πληρωμών, που δεν καλύπτουν καν τις τρέχουσες οφειλές πλην ΦΠΑ Νοεμβρίου».

Δυστυχώς όλοι κατάλαβαν τις ανακοινώσεις του «επισκέπτη» κ. Σταϊκούρα

Η Έφη Αχτσιόγλου συνέχισε την κριτική της προς την κυβέρνηση και με δεύτερη δήλωση, αυτή τη φορά βάζοντας στο στόχαστρο τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναλυτικά η δήλωσή της:

Δυστυχώς για τον κ. Σταϊκούρα, όχι μόνο εγώ αλλά όλοι οι πολίτες και άκουσαν και διάβασαν και κατάλαβαν τα «μέτρα» που εξήγγειλε. Δυστυχώς για την ελληνική κοινωνία, ισχύουν όσα ήδη κατέγραψα στην πρώτη μου ανακοίνωση.

Καμία ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Καμία απευθείας επιχορήγηση των επιχειρήσεων που κλείνουν με ευθύνη της κυβέρνησης, καμία αποζημίωση για τους επαγγελματίες.
Καμία κάλυψη των μισθών των εργαζομένων, καμία προστασία των σχέσεων εργασίας τους, αλλά μόνο οι «επιλογές»της απόλυσης, της επιδοτούμενης ανεργίας και της μείωσης μισθών, που έχουν ήδη οδηγήσει σε 130.000 νέους ανέργους και το 12% των εργαζομένων με μισθούς έως 200 ευρώ.

Όσο για τον μισθό επί των ημερών μου στο υπουργείο Εργασίας, του υπενθυμίζουμε κάτι που μάλλον θέλει να ξεχάσει. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, με κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της ΝΔστην προηγούμενη θητεία του ίδιου στο υπουργείο Οικονομικών. Όλα αυτά τα γνωρίζει κάθε πολίτης της χώρας, όσο και αν ο κ. Σταϊκούρας παριστάνει τον… επισκέπτη.

Σε κάθε περίπτωση, ας δοκιμάσει ο υπουργός Οικονομικών να εξηγήσει την επάρκεια των «μέτρων του» στους εργαζόμενους στα καφέ, τα εστιατόρια, τον πολιτισμό, τα γυμναστήρια και τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που κλείνει.