Εγκληματική αδιαφορία, ολιγωρία και διαχειριστική ανικανότητα των υπευθύνων που οδήγησαν στην έξαρση του κορονοϊού στην Δυτική Αττική, κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας μετά από την επίσκεψή του στην Ελευσίνα και την συνάντηση που είχε με την δημοτική αρχή και τον αντιπεριφερειάρχη και πρόσθεσε ότι "συνέπεια αυτών είναι να κυνηγάμε την πανδημία αντί να την προλαμβάνουμε".

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Δυτική Αττική δεν είναι αποτέλεσμα της συγκυρίας αλλά όπως και στις βιομηχανικές περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπου επίσης έχει παρατηρηθεί έξαρση της επιδημίας, οφείλεται στα ανεπαρκή περιοριστικά μέτρα και μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα μετά την συνάντησή του με τους τοπικούς παράγοντες της Ελευσίνας και πριν κατευθυνθεί στο Εργατικό Κέντρο όπου επίσης θα έχει σύσκεψη, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: "Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από την δημοτική αρχή για την έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Δήμο της Ελευσίνας αλλά και γενικότερα στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. Η κατάσταση αυτή δεν είναι ένα αποτέλεσμα συγκυρίας, αλλά είναι αποτέλεσμα εγκληματικής αδιαφορίας και διαχειριστικής ανικανότητας. Και δεν μπορεί η ευθύνη να μετατίθεται στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους ίδιους τους πολίτες. Είναι προφανές ότι όλα όσα παρα πολύ καιρό τώρα λένε οι ίδιοι οι επιστήμονες διαμαρτυρόμενοι, ότι η Επιτροπή δεν έχει έγκαιρα στοιχεία για την επιδημιολογική πορεία ανά περιοχή και σε καθημερινή βάση, αποδεικνύονται σήμερα από την ίδια την εξέλιξη της πανδημίας και από την ίδια την ζωή. Δεν μπορεί την Δευτέρα να αποφασίζουν να ανοίξουν τα μαγαζιά στην περιοχή, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στην περιοχή, με τον click away και την Τετάρτη να αποφασίζουν να τους κλείσουν. Είχαν άλλα στοιχεία την Κυριακή και άλλα στοιχεία την Τετάρτη;". 

Ακολούθως ο κ. Τσίπρας μίλησε για σοβαρό έλλειμμα διαχειριστικής ικανότητας και υποστήριξε ότι "υπάρχει και εγκληματική αμέλεια σε σχέση με τις εγκαταστάσεις της βιομηχανικές, τους μεγάλους εργασιακούς χώρους όπου είναι ελλιπέστατη η παρακολούθηση και τα τα περιοριστικά μέτρα" και εξήγησε: "Δεν υπάρχουν τεστ μαζικά στους χώρους εκείνους που έχει αποδειχθεί ότι είναι χώροι που επωάζεται και μεταδίδεται ο ιός. Δεν είναι τυχαίο ότι η Δυτική Αττική είναι στο κόκκινο, η Δυτική Μακεδονία είναι στο κόκκινο , η περιοχή της Πιερίας και της Πέλλας με τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Θα μιλήσω και με το Εργατικό Κέντρο αλλά είναι προφανές ότι ένας εργάτης που γνωρίζει ότι αν δηλώσει θετικός στον κορονοϊό, για 14 μέρες θα έχει υποχρεωτική καραντίνα και μετά για έναν μήνα ενδεχομένως να δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες για να καλύψει την απουσία του από τον εργασιακό χώρο, με βάση τις ρυθμίσεις του κ. Βρούτση, είναι εμφανές ότι ωθείται στο να μην προχωρήσει στην δήλωση της ασθένειας. Δεύτερο και σημαντικότερο ακόμη και αν ήθελε να δηλώσει την ασθένεια είναι υποχρεωμένος να πάει να κάνει τεστ στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας 80-100 ευρώ. Δεν είναι εύκολο στους εργαζόμενους να έχουν αυτή την δυνατότητα, έπρεπε αυτό να παρέχεται από την Πολιτεία. Είναι αυτό ένα κρίσιμο θέμα όχι μόνο για την προστασία από την πανδημία αλλά και γιατί είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης". Τέλος ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε την δημοτική αρχή και τον αντιπεριφερειάρχη και σημείωσε ότι η περιφέρεια είχε εγκαίρως προειδοποιήσει με έγγραφο προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, αλλά δυστυχώς δεν εισακούστηκε, υπήρξε ολιγωρία των υπευθύνων με αποτέλεσμα "να κυνηγάμε την πανδημία εκ των υστέρων αντί να την προλαμβάνουμε". 

Δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την κατάσταση στους εργασιακούς χώρους και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο κ. Τσίπρας απάντησε: "Θα προσπαθήσουμε να εξακριβώσουμε τι ακριβώς συμβαίνει, γι αυτό έχουμε και την επαφή με το Εργατικό Κέντρο και θα μιλήσω με τους εργαζομένους. Αυτά που έρχονται όμως ως καταγγελίες είναι συγκλονιστικά, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν υπάρχει, είναι αδρανοποιημένο. Σε μεγάλες εργοστασιακές εγκαταστάσεις δεν γίνονται αρκετά τεστ διότι οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να κάνουν αυτό το έξοδο και να έχουν τον έλεγχο της εξάπλωσης στους εργαζομένους. Εκεί που σημειώνεται κατά συρροή εμφάνιση κρουσμάτων, υπάρχουν εκβιασμοί για να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν, να μη μπαίνουν σε καραντίνα. Βέβαιως αυτές τις καταγγελίες αφού τις ελέγουμε και τις επιβεβαιώσουμε θα τις αναδείξουμε. Είναι όμως ευθύνη της Πολιτείας, αυτή την ώρα, να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν είναι δεύτερης κατηγορίας οι πολίτες που καλούνται να συνεχίσουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες να δουλεύουν. Αν αυτό συνεχιστεί είναι βέβαιο ότι και ανθρώπινες ζωές θα χαθούν και την πανδημία δεν θα την αντιμετωπίσουμε".