Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεση Novartis ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης ανοίγοντας τη συνεδρίαση της ΜΕ.ΣΥ.Α., δηλαδή της Κ.Ε. του Ποταμιού και ζήτησε να μην εμπλέκονται υπουργοί, κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες στη Δικαιοσύνη».

«Τόλμη και ευθύνη! Αυτές οι δύο λέξεις θα έπρεπε να χαρακτήριζαν τις αποφάσεις μας στην Ελλάδα της ατέλειωτης κρίσης», ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του στην 7η ΜΕΣΥΑ ο Σταύρος Θεοδωράκης, δίνοντας τις προτεραιότητες της πολιτικής πορείας του Ποταμιού.

Στον Πολυχώρο Αθηναΐς στον Βοτανικό, όπου είχαν συγκεντρωθεί στελέχη του Ποταμιού από ολόκληρη τη χώρα ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε αρχικά για την ανάγκη «τόλμης και ευθύνης» στην υπόθεση Novartis αναφέροντας ότι υπουργοί, κομματικοί παράγοντες, πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι, «πρόθυμοι» αναλυτές και στρατευμένοι δημοσιογράφοι μετέχουν σε μια σύγκρουση χωρίς κανείς να δίνει τις απαντήσεις που οφείλει να δώσει» ενώ η εταιρεία σύμφωνα με τη δικογραφία χρημάτιζε πολιτικά πρόσωπα, γραμματείς και φαρισαίους των υπουργείων και βέβαια γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να φθάσουμε στο σημείο η Ελλάδα να έχει την υψηλότερη φαρμακευτική δαπάνη στον κόσμο.

Το ελληνικό δημόσιο έχασε εκατομμύρια των εκατομμυρίων στη μαύρη τρύπα των φαρμακευτικών δαπανών

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι από τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας το ελληνικό δημόσιο έχασε εκατομμύρια των εκατομμυρίων στη μαύρη τρύπα των φαρμακευτικών δαπανών και με δηκτικό τρόπο σημείωσε πως «το σκάνδαλο Novartis δεν είναι σκανδαλοθηρικό σόου, για να μην πεθάνουμε από ανία κάποιοι πλούτισαν και αυτά τα λεφτά πρέπει να τα διεκδικήσουμε». Στο σημείο αυτό, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση,o Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε να σταματήσει η αντισυνταγματική εμπλοκή υπουργών και λοιπών κυβερνητικών, κομματικών και εξωθεσμικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Παρακρατικές μέθοδοι και επιλεκτικές στοχοποιήσεις δεν θα γίνουν αποδεκτές».

Παράλληλα, απηύθυνε πρόταση στην κυβέρνηση να διεκδικήσει τα δισεκατομμύρια που χάθηκαν από τα κρατικά ταμεία και τις τσέπες των ασφαλισμένων. Όπως είπε «να αναζητήσουμε τις δικαστικές και πολιτικές ευθύνες, δίχως να χαριστούμε σε κανέναν».

Στη συνέχεια, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στο άλλο μεγάλο θέμα των ημερών το Σκοπιανό και στα συλλαλητήρια τονίζοντας πως αυτοί που θέλουν να συνυπάρξουν στις νέες πλατείες με τους εθνικιστικά αγανακτισμένους δεν είναι σύμμαχοι μας, είτε λέγονται κεντρώοι, είτε λέγονται κεντροαριστεροί, είτε λέγονται κεντροδεξιοί και συνεχίζοντας συμπλήρωσε πως «εμείς δεν βρίσκουμε κοινά σημεία με τους ομιλητές και με τα συνθήματα των συλλαλητηρίων. Αυτούς που υπερασπίζονται μια φοβισμένη Ελλάδα, μια Ελλάδα που βλέπει παντού συνωμοσίες. Μια Ελλάδα με κατεβασμένα ρολά. Η Ελλάδα ΔΕΝ θα κυριαρχήσει στα Βαλκάνια επειδή θα βάζει βέτο. Θα κυριαρχήσει - αν κυριαρχήσει – ως πρωτεύουσα δύναμη στην οικονομία και τον πολιτισμό». Μάλιστα στο σημείο αυτό αναρωτήθηκε «πώς χαρακτηρίζουν επικίνδυνη την συνύπαρξη δεξιάς – ακροδεξιάς, αυτοί που συγκυβερνούν 3 χρόνια τώρα με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ;». Και κατέληξε σχετικά, με τη φράση μιας Χανιώτισσας συγγραφέως, «γιατί, άλλο είναι να αγαπάς την πατρίδα και άλλο να καβαλάς την πατρίδα».

Όπως τόνισε ειδικότερα ο Σταύρος Θεοδωράκης «πολλές φορές οι Έλληνες αρνούμαστε την εξέλιξη, ίσως γιατί νομίζουμε ότι αν εξελιχθούμε θα απομακρυνθούμε από την παράδοσή μας. Είναι λάθος: Η παράδοση των Ελλήνων είναι η εξέλιξη! Ο Καποδίστριας, o Τρικούπης, o Βενιζέλος, oι μεγάλοι μεταρρυθμιστές το απέδειξαν στα χρόνια τους».

Για Σκοπιανό: Δεχόμαστε τον όρο Γκορνα- μακεντόνιγια

Ο επικεφαλής του Ποταμιού για άλλη μια φορά πήρε ξεκαθαρη θέση σε ότι αφορά στην ονομασία της ΠΓΔΜ λέγοντας: «Εμείς τολμάμε και παίρνουμε την ευθύνη: Δεχόμαστε τον όρο Γκορνα- μακεντόνιγια. Ζητάμε να αλλάξουν τα σχολικά τους βιβλία, να απαλλαχθούν από αλυτρωτισμούς, αλλά όταν αυτά γίνουν θα δώσουμε τα χέρια, γιατί όπως έλεγε ο Καμύ: «Αγαπώ υπερβολικά την πατρίδα μου για να είμαι εθνικιστής»».

Αναφερόμενος στη «γέννηση» του Ποταμιού πριν από περίπου 4 χρόνια ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε πως το κόμμα αν και κάποιοι το υποτίμησαν και το χαρακτήρισαν ως την «απόλυτη τρέλα», έφερε φρέσκο… ποταμίσιο αέρα στην πολιτική ζωή και επεσήμανε πως το Ποτάμι δημιουργήθηκε καθώς τα κόμματα στην Ελλάδα έχουν γεράσει μαζί με το κράτος και το Ποτάμι έχει απέναντι του μια κυβέρνηση που κοιμάται αγκαλιά το βράδυ με τις ιδεοληψίες της και που θυσίασε στον λαϊκισμό τη διάθεση του κόσμου για αλλαγή, που θεωρεί κομματικό φέουδο τη Δικαιοσύνη, την Παιδεία, το Δημόσιο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στην ομιλία του στην 7η ΜΕΣΥΑ έκανε ευρεία αναφορά και στη «γέννηση» του Κινήματος Αλλαγής αναφέροντας πως η δημιουργία του προέκυψε από την ανάγκη αλλαγής στην κοινωνία, στις δομές και στο κράτος, που ζητάει συνεργασίες, συμμαχίες και αλλαγές. Ανέφερε μάλιστα πως για να δημιουργηθεί το Κίνημα Αλλαγής τα πρώτα βήματα ήταν καλά, ωστόσο προϊδέασε για μια πιο δύσκολη συνέχεια που χρειάζεται τόλμη κι ευθύνη καθώς αυτό που θέλουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι μια συμμαχία, που δίνει δύναμη στις λύσεις, που σπάει τους κομματικούς μηχανισμούς. Και όπως είπε χαρακτηριστικά «To Κίνημα Αλλαγής ή θα υπάρξει ως κίνημα τόλμης και ευθύνης ή δεν θα υπάρξει».

Εξαπολύοντας για άλλη μια φορά επίθεση στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε πως δεν μπορούν να ζητούν ρεαλισμό αυτοί που δίδαξαν στην κοινωνία τον διχασμό και τη σύγκρουση! Και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Το 2014 στις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων η πιο προσφιλή χειρονομία ήταν η μούντζα στη Βουλή. Και κάτω από τις μούντζες, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχτισαν υπουργικές καριέρες».

Προτείνοντας λύσεις ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της αντιμετώπισης δύο δομικών προβλημάτων της χώρας, τη δημόσια διοίκηση και την παιδεία, λέγοντας πως «αν δεν γκρεμίσουμε, αυτά τα δύο κάστρα της οπισθοδρόμησης, δεν θα έρθουν πίσω οι πεντακόσιες χιλιάδες που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Τα ρολά θα παραμένουν κατεβασμένα και οι νέοι άνεργοι θα παραμένουν άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι της μαύρης εργασίας».

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε πως «αν η τόλμη και ευθύνη δεν γίνει το νέο αίτημα, ο ανορθολογισμός και η στασιμότητα θα γεννά κάθε μέρα και νέα αδιέξοδα».

Και συμπλήρωσε: Πρέπει να γίνουμε η χώρα της τόλμης και της ευθύνης. Γνωρίζουμε- και το έχουμε ζήσει, ότι όταν φτάσει η στιγμή των αποφάσεων, η στιγμή των λύσεων, πολλοί κάνουν πίσω. Εμείς όμως, το καθαρό Ποτάμι, θα επιμείνουμε. Οι καιροί απαιτούν τόλμη και ευθύνη όχι μόνο από λίγους, αλλά από όλους μας.

Μεταξύ όσων παρευρέθηκαν στη ΜΕΣΥΑ ήταν οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς, Γρηγόρης Ψαριανός, οι ευρωβουλευτές Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος, ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Κακλίκης, ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Βασίλης Μαρκής, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, τα στελέχη του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη, Πλάτων Τήνιος, Γιάννα Παναγοπούλου, Ολυμπία Αναστασοπούλου, Δημήτρης Τσιόδρας, Παναγιώτης Καρκατσούλης, Παναγιώτης Βλάχος, Τάκης Φραγκούλης, Γιώργος Τσιτσιλιάνος, Δημήτρης Αβραμίδης και μέλη της Επιτροπής Διαλόγου Κωστής Μπιτζάνης, Γιάννης Παπανικολάου, Αντώνης Παπαρίζος, Μάκης Παπούλιας, Γιάννης Μαργαρίτης, Aντώνης Τριφύλλης, Πάρης Τσάρτας, Νίκος Ζαχαριάδης, Γιάννης Αδαμάκης, Μανώλης Τσακίρης και πολλοί άλλοι.