Στον απόλυτο αιφνιδιασμό προχώρησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, καταθέτοντας πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, “διότι δεν πάει άλλο”, όπως είπε, καθώς αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός εξάντλησαν και τις τελευταίες αυταπάτες ότι μπορούν να διαχειριστούν την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, τη διαφθορά και κάθε προαναγγελθέν έκτακτο καιρικό φαινόμενο

 

Η πρόταση συνοδεύεται από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και, συνεπώς, η Βουλή διέκοψε ήδη τις εργασίες της. Η τριήμερη συζήτηση πάνω στην πρόταση μομφής, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί τη νύχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

“Ζήτησα εκτάκτως τον λόγο επειδή μία γνωστή εδώ και ημέρες κακοκαιρία έθαψε στο χιόνι οριστικά το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη και τις τελευταίες αυταπάτες ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός έχουν τη θέληση και τη δυνατότητα να διδάσκονται από τα λάθη, τις ολιγωρίες και τα δραματικά αποτελέσματα των ιδεοληψιών τους”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Εξηγώντας αναλυτικά για ποιο λόγο ζήτησε να παρέμβει εκτάκτως στην έναρξη της συνεδρίασης (σ.σ. μετά από την τριήμερη διακοπή των εργασιών της Βουλή λόγω της κακοκαιρίας) τόνισε, μεταξύ άλλων:

  • Ζητώ εκτάκτως τον λόγο επειδή κάθε ώρα που μιλάμε 4-5 άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς το ταλαιπωρημένο ΕΣΥ να μπορεί να το αποτρέψει. Είμαστε οι χειρότεροι στην Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ο αριθμός προσεγγίζει τους 23.000 σήμερα.
  • Επειδή εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης η αποφάσισαν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και αρνούνται να μειώσουν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Η ακρίβεια καλπάζει και οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι οι πολίτες τους ζητούν σέλφι.
  • Επειδή η φθορά του κ. Μητσοτάκη και η διαφθορά απλώνεται παντού, οδηγώντας την κοινωνία σε οργή και απελπισία.
  • Επειδή η τραγική αποτυχία επιτελικού κράτους σε κάθε δοκιμασία παράγει όλο και πιο μαζικά και έντονα φαινόμενα κρατικής καταστολής και δίωξης όσων διαμαρτύρονται. Τίθεται θέμα Δημοκρατίας, η χώρα μας διασύρεται στις τελευταίες θέσεις δικαιωμάτων και δημοσιογραφικής ελευθερίας.

Τίποτα καλό δεν μπορεί πια η πλειοψηφία της κοινωνίας να περιμένει από αυτή την κυβέρνηση και από αυτόν τον πρωθυπουργό. Όλα στην ατομική ευθύνη, όλα επικοινωνία με θεατρικές συγγνώμες όπως χθες, συνέχισε. Ζήτησα τον λόγο εκτάκτως διότι δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Θεωρώ καθήκον μου να θέσω την πεποίθηση μου ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό πριν να είναι πολύ αργά για την κοινωνία, την Δημοκρατία, τη χώρα.

Γι' αυτό καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά.