Για «κυβέρνηση απόλυτα προσδεδεμένη στα μεγάλα συμφέροντα στην αγορά ενέργειας, που οδηγεί την πλειοψηφία της κοινωνίας σε οικονομική εξόντωση», έκανε λόγο ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον «ANT1».

 

Μίλησε για ανάγκη «αναδρομικής» αντιμετώπισης των βαρών νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξαιτίας των αυξήσεων στο ρεύμα, υπογραμμίζοντας ότι «η λύση είναι η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν στους πολίτες». Επανέλαβε την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι οι εταιρείες τους τελευταίους μήνες έχουν καταγράψει υπερκέρδη ύψους 1,5 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι «εδώ και 40 μέρες η κυβέρνηση και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας 'κοσκινίζουν' τον υπολογισμό αυτών των υπερκερδών».

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει όλο αυτό το διάστημα ότι πολιτεύτηκε με βάση την υποστήριξη των υπερκερδών τεσσάρων επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και όχι με βάση τα συμφέροντα των πολιτών». Είπε ότι «το κόστος από αυτήν την επιλογή είναι πασιφανές, όμως είναι τέτοια η πολιτική και ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η πρόσδεσή της στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που αυτό το κόστος φαίνεται να μην την αφορά».

Σχολίασε ότι την «περίοδο 2015-2019 δεν αυξήθηκαν ούτε 1 ευρώ οι λογαριασμοί της ΔΕΗ», τονίζοντας ότι «το Σεπτέμβρη του 2019, ο κ. Χατζηδάκης προχώρησε σε αυξήσεις 20% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι τότε δεν υπήρχε αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου».

Αναφερόμενος στη ρήτρα αναπροσαρμογής, κάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία να υπερψηφίσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή που προβλέπει την αναστολή πληρωμής της. «Ανεξαρτήτως του τι θα κρίνουν τα δικαστήρια σε σχέση με τη νομιμότητά της, η πολιτική ουσία είναι ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής παράγει αποτελέσματα που ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στα νοικοκυριά», τόνισε. Σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή 26.500 νοικοκυριά κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος, είναι ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει για να μη γίνουν αυτές οι διακοπές ρεύματος.

Υπογράμμισε δε την ανάγκη για «πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας στο 5%, κάτι που μάλιστα δεν έχει δημοσιονομική επιβάρυνση». Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση υποστηρίζει σήμερα ότι αγωνίζεται για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, τη στιγμή που η ίδια προχώρησε σε μία, χωρίς σχέδιο, βίαιη απολιγνιτοποίηση οδηγώντας στην απόλυτη πρόσδεση της χώρας στο φυσικό αέριο» και «μιλάει για ενεργειακή επάρκεια, την ώρα που έχει ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ και έχει βάλει επικεφαλής ένα golden boy που παίρνει 1.000 ευρώ την ημέρα ενώ χρεώνει τους πολίτες με λογαριασμούς χιλιάδων ευρώ». «Ένα golden boy που κάνει δώρο στον εαυτό του και τους συνεργάτες του, μετοχές», τόνισε.

Καταληκτικά ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποδεικνύεται όχι απλώς αδιέξοδη, αλλά επικίνδυνη και για τους πολίτες και για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της χώρας».