«Βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, και οι πολίτες τα προβλήματα τα βιώνουν έντονα και μάλιστα όταν γνωρίζοντας δυστυχώς, ότι πάνω που καταφέραμε ως κυβέρνηση να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, αφήνοντας τα ταμεία γεμάτα με 37 δισ. ευρώ, ήρθε μία κυβέρνηση που ξεκίνησε πάλι το γνωστό χιλιοπαιγμένο για τη χώρα έργο αυτό που μας οδήγησε στη χρεοκοπία με τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, με τα golden Boys στους οργανισμούς στις ΔΕΚΟ τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, με τις ιδιωτικοποιήσεις σε κρίσιμους οργανισμούς όπως η ΔΕΗ στην περίοδο της κρίσης και τα πληρώνει πάλι τα σπασμένα ο ελληνικός λαός».

 

Με αυτή τη δημόσια τοποθέτηση από την Επισκοπή Ρεθύμνου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κάλεσε σήμερα, όλους τους πολίτες να βρεθούν στα εκλογικά κέντρα την ερχόμενη Κυριακή σε όλη την Ελλάδα σε πολλά σημεία σε όλους τους νομούς, σε χωριά και σε πόλεις για να ενισχύσουν όπως είπε: «...την εσωκομματική μας Δημοκρατία, να ενισχύσετε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με αυτό τον τρόπο να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας και αλλαγής πολιτικής αλλαγής, που έχει ανάγκη ο τόπος... Δεν σας καλούμε την Κυριακή που έρχεται να ενισχύσετε τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σας καλούμε να δώσετε μήνυμα ότι η νίκη έρχεται στις επόμενες εθνικές εκλογές και ότι αυτές πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να τον εμπιστευτούν οι Έλληνες να δώσουν την ευκαιρία όπως είπε να αναλάβει: «...το δύσκολο έργο να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά αλλά θα το κάνουμε με δικαιοσύνη με εντιμότητα, θα παλέψουμε πάλι για να βρεθούμε δίπλα αυτή τη φορά πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη εμπειρία τους ανθρώπους που θέλουμε να στηρίξουμε». Στον πολιτικό διάλογο που είχε με τους παρευρισκόμενους ενημέρωσε για τις πέντε δεσμεύσεις του κόμματός του οι οποίες αφορούν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, με ουσιαστικά μέτρα, τη στήριξη της εργασίας των αγροτών των κτηνοτρόφων και των μικρομεσαίων, της νέας γενιάς, στη στήριξη επίσης του κοινωνικού κράτους με Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξη των συνταξιούχων».

Όπως ανέφερε, κάποιοι θεωρούν ότι αυτά είναι πολλά, εμείς λέμε όμως είπε: «... αυτά είναι τα ελάχιστα και μπορούν να γίνουν πράξη, αν μία κυβέρνηση αντιμετωπίσει τις δυσκολίες με εντιμότητα και με δικαιοσύνη, αν μία κυβέρνηση σταματήσει, κόψει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου και στηρίξει την κοινωνία, στηρίξει τους ανθρώπους του μόχθου, στηρίξει τους ανθρώπους της δουλειάς».

Σχετικά με το ζήτημα των αυξήσεων στο ρεύμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για λογαριασμούς που είναι υψηλότεροι από ότι το εισόδημα το μηνιαίο για τον συνταξιούχο, για τον εργαζόμενο, για τον μισθωτό, για τον παραγωγό, τον κτηνοτρόφο. Είπε πως οι τιμές έχουν εκτιναχθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση στις τιμές και το κόστος παραγωγής. «Είναι μία κατάσταση που βιώνουμε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά ιδιαίτερα εδώ στην ύπαιθρο... Πώς θα μπορέσει ο αγρότης και ο παραγωγός να παράξουν και να θρέψουν τα ζωντανά για να μπορέσει να κινηθεί η παραγωγική διαδικασία; θεωρώ ότι πρέπει να στηρίξουμε τον κόσμο του μόχθου. Τούτες τις μέρες έρχονται λογαριασμοί στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων που δεν μπορούν να πληρωθούν και κόβεται το ρεύμα σε αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες. Ίδιες καταστάσεις βιώνουν έμποροι, μικρές επιχειρήσεις... Ζητάμε μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και εννέα μήνες μας λένε ότι δήθεν εμείς έχουμε κάποια λεφτόδεντρα, βρήκανε τώρα την ωραία λέξη, μα εμείς θέλουμε να σταματήσουν την αισχροκέρδεια, την αισχροκέρδεια της ΔΕΗ και των άλλων παραγωγών του ρεύματος που έχουν βγάλει δισεκατομμύρια μέσα σε αυτή την κρίση και δυστυχώς πρωταγωνιστεί η ΔΕΗ, δημόσια υποτίθεται Επιχείρηση Ηλεκτρισμού σε αυτή την αισχροκέρδεια... Η αλήθεια είναι ότι με την κυβέρνηση αυτή, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι μεσαίοι φτωχαίνουν και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Όπως ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, αύριο είπε ο κ. Τσίπρας: «...θα υποστηρίξω στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι καλούμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει ώστε να μην κόβεται το ρεύμα τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αυτές τις παράλογες αναπροσαρμογές στο τιμολόγιο τους... επίσης όσο διαρκεί η κρίση είναι αναγκαίο να δούμε και μία μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στα βασικά αγαθά. Η βασική μας δέσμευση αφορά την ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας».

Σχετικά με τους εργαζόμενους τόνισε ότι ο κόσμος εργασίας πρέπει να στηριχθεί να επανέλθουν οι ρυθμίσεις οι νομοθετικές που καταργήθηκαν με το που ανέβηκε στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, μικρομεσαίους επαγγελματίες ο κ. Τσίπρας είπε πως θα υπάρξει η δυνατότητα ώστε να υπάρξει μία γενναία ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας με διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε. «Γιατί δεν δημιουργήθηκε με ευθύνη των μικρομεσαίων και των αγροτών και των κτηνοτρόφων, με δεκάδες δόσεις για το υπόλοιπο όπως κάναμε το 2018 για τα χρέη των εμπόρων και βιοτεχνών στα ασφαλιστικά τους ταμεία, για να πάρει ανάσα ο κόσμος της παραγωγής».

Σε ότι αφορά στο σύστημα υγείας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως δέσμευση του είναι το κοινωνικό κράτος. «...δυστυχώς αποκαλύφθηκε από τις έρευνες των ίδιων των συμβούλων του κ. Μητσοτάκη ότι είμαστε η χώρα με τους περισσότερους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα διασωληνομένοι προχείρως, έξω από τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι δέσμευση μας απέναντι στους ανθρώπους που χάθηκαν αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές, να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να στηρίξουμε, την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τοπικές μονάδες υγείας και αυτό σημαίνει να δώσουμε και κίνητρα στους νέους επιστήμονες τους νέους γιατρούς, να μπορούν να μένουν στον τόπο που σημαίνει καλές αμοιβές το εθνικό σύστημα υγείας. Προσλήψεις νέων νοσηλευτών κυρίως όλων όσων δήλωσαν τη μάχη στα χρόνια της πανδημίας αλλά και αυτών που μπορούν να στηρίξουν προκειμένου να έχουμε ιατρικές υπηρεσίες, αξιοπρεπείς συνθήκες φροντίδας υγείας στον τόπο μας».

Μιλώντας για τη νέα γενιά, ανέφερε ότι «...πρώτα από όλα να σταματήσει αυτό το κούρεμα που επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την κυρία Κεραμέως με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, που απονεκρώνει τα πανεπιστήμια, αποψιλώνει ιδίως τα περιφερειακά πανεπιστήμια, να δοθεί η δυνατότητα στα νέα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν στον τόπο τους, να μη φεύγουν στο εξωτερικό και να μην αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιωτικά κολλέγια». Τόνισε επίσης ότι δεσμεύεται σχετικά με τη στέγη για τα νέα παιδιά. «Σήμερα έχουν δυσκολία οι νέοι να κάνουν οικογένεια, να γίνουν ζευγάρι για να παντρευτούν, μένουν στο παιδικό δωμάτιο. Δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν τη δική τους στέγη. Έχουμε λοιπόν σχεδιάσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη στήριξη της στέγης ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια τους νέους ανθρώπους για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε το χρέος μας απέναντι στη νέα γενιά».

Τους συνταξιούχους ο κ. Τσίπρας τους χαρακτήρισε ως τους δεύτερους μεγαλύτερους εξαπατημένους από την κυβέρνηση λέγοντας πως: «Η κυβέρνηση πήρε ένα δισεκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο που θα έπαιρναν οι συνταξιούχοι για να το δώσουν στα ιδιωτικά Funds για να κλείσουν τις μαύρες τρύπες της επικουρικής ασφάλισης. Εμείς λοιπόν δεσμευόμαστε ότι αυτό το 1,5 δισ. θα το επαναφέρουμε εκεί που ανήκει, στους συνταξιούχους να στηρίξουμε τους απόμαχους της δουλειάς, να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στα τελευταία χρόνια της ζωής τους και έχουν δικαίωμα να ζήσουν με αξιοπρέπεια».