Το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν από τις τουρκικές Αρχές, θα επιλυθεί ταχύτατα, εκτίμησε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ1, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει από την Τουρκία σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Για την οικονομία είπε ότι η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο και χαρακτήρισε υπονομευτική την πρόταση για προληπτική πιστωτική γραμμή.

«Είναι προφανής ο μεγάλος εκνευρισμός της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό, που την οδηγεί να ανοίγει παντού μέτωπα» είπε ο κ. Ρήγας και δήλωσε πως η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της πολύπλευρης και φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής, σημειώνοντας, όμως, ότι «όποιος θεωρεί πως μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις γειτονίας, αλλά και στις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Σε ό,τι αφορά στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέφερε ότι είναι απολύτως έτοιμες να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αν χρειαστεί, αλλά επέμεινε στην αξία και την αποτελεσματικότητα της φιλειρηνικής προσέγγισης και επίλυσης τέτοιων ζητημάτων.

Ο κ. Ρήγας τόνισε ότι η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, παρά τη μάχη που δίνουν για το αντίθετο «εγχώριοι παράγοντες» και χαρακτήρισε «καθαρά υπονομευτική» την πρόταση για προληπτική πιστωτική γραμμή.

«Όταν, τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι θεσμοί, υποστηρίζουν με στοιχεία ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται, όταν έχουμε βγει στις αγορές με το μικρότερο επιτόκιο από το 2004, όταν έχουμε καταφέρει να έχουμε τη δική μας οικονομική άμυνα, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μιλά για εκ νέου επιτροπεία. Η επιτροπεία θα τελειώσει. Κάποιοι "περίεργοι αριστεροί ριζοσπάστες" βγάζουν τη χώρα από την κρίση, ενώ όσοι ήταν χρόνια στη διακυβέρνηση δεν το κατάφεραν γιατί ήταν διαπλεκόμενοι και γιατί εκτελούσαν "συμβόλαια", που δεν είχαν ακόμα ολοκληρωθεί. Αυτό τελειώνει σήμερα».