Την έντονη ανησυχία του για τον κίνδυνο άμεσης πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφ. «Έθνος της Κυριακής» ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κατηγορεί την κυβέρνηση για καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού και συγκάλυψης καθώς «πίσω από τα περί «εσωτερικής κατανάλωσης» του Ερντογάν, που λένε τα κυβερνητικά στελέχη, βρίσκεται η προσπάθεια της τουρκικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη θέση της, σε αντιπαράθεση με την ελληνική αστική τάξη σε μια περιοχή που έχουν βγει τα μαχαίρια ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες».

Απαντώντας δε σε όσους «αναμασούν τη γνωστή «καραμέλα» ότι «η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ασφάλειας», υπενθυμίζει ότι «το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν χαράξει δυο και τρεις φορές με το αίμα των λαών, τα σύνορα στην περιοχή από τη δεκαετία του ΄90 και μετά».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάνει λόγο για προσπάθεια πίσω από το «δέντρο», που είναι το όνομα της ΠΓΔΜ, να κρυφτεί το «δάσος», που είναι η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, και υπογραμμίζει ότι «πραγματική λύση σημαίνει εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού, των διεκδικήσεων, εξασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων, αλλαγές τώρα στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και όχι στο απώτερο μέλλον, καθώς και ότι η όποια σύνθετη ονομασία erga omnes πρέπει να ορίζεται με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό». Επίσης, τονίζει ότι «εγγύηση για πραγματική λύση είναι να μην ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ». Είπε ακόμα ότι με την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, απ΄ ό,τι όλα δείχνουν η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και σε επόμενο χρόνο στην ΕΕ υπηρετεί τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Βαλκάνια.

Διεθνές σκάνδαλο η Novartis

Ως προς την υπόθεση Novartis, ο γγ του ΚΚΕ είπε ότι είναι διεθνές σκάνδαλο και αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, ενώ ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι το ΚΚΕ αποχώρησε από την προκαταρκτική επιτροπή διότι αυτή «με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και των άλλων κομμάτων, δεν θέλει να γίνει ουσιαστική διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, σε ό,τι αφορά φυσικά στην Ελλάδα».

Προσέθεσε ότι η επιτροπή απέρριψε τις προτάσεις του ΚΚΕ για τη διερεύνηση όλων των αδικημάτων και για την κλήτευση όλων των μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων προστατευμένων, σημειώνοντας «άρα μας θέλουν μόνο για να νομιμοποιήσουμε τις fast track διαδικασίες εκφυλισμού, που το μόνο που προσφέρουν είναι τροφή για επικοινωνιακά σόου και μικροκομματικές πολιτικές και όχι διαφάνεια και «να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο», όπως προπαγανδίζουν».

Αναφορικά με την έξοδο από τα μνημόνια και τη σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών, έθεσε το ρητορικό ερώτημα τι είδους αποκατάσταση των αδικιών θα επέλθει με «προνομοθετημένη τη μείωση συντάξεων, τη μείωση του αφορολόγητου για μετά το ΄19 και πλεονάσματα μέχρι το 2060, δηλαδή μετά και την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων όσων θα φορτώσει η τέταρτη αξιολόγηση καθώς και των εκατοντάδων εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων που παραμένουν».

Για συλλογικές διαπραγματεύσεις

Ερωτηθείς αν θεωρεί θετικό σημάδι την έναρξη της συζήτησης για αύξηση του κατώτατου μισθού και επιστροφή στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αναρωτήθηκε «αν η κυβέρνηση έχει τέτοιες σκέψεις, γιατί έχει θαμμένη στα συρτάρια της, από τον Οκτώβρη του ΄16, την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την «Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας». «Βέβαια αυτή η πρόταση νόμου, που υπογράφεται από 513 Εργατικά Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα προβλέπει πλήρη διασφάλιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, επαναφορά της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους εργαζόμενους. Προβλέπει στη σημερινή φάση αποκατάσταση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση της απαράδεκτης διάκρισης για τα νέα παιδιά που μπαίνουν στη δουλειά κ.ά. Εκτός κι αν η κυβέρνηση θέλει να ακολουθήσει κι εδώ το παράδειγμα της Πορτογαλίας, αύξηση στον κατώτατο μισθό 0,88 λεπτά την ημέρα, δηλαδή όσο κάνει ένα κουλούρι» προσέθεσε.

Αναφορικά με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα έχει θέσει ως βασικό καθήκον από το 20ο Συνέδριό του την ολόπλευρη ισχυροποίησή του, «που σημαίνει το κόμμα μας να γίνει ικανό, να ηγηθεί της πάλης της εργατικής τάξης και όλου του λαού, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία»«.

«Με όπλο τα διδάγματα που απορρέουν από την 100χρονη, γεμάτη αγώνες και θυσίες, πορεία του Κόμματος μπορούμε να τα καταφέρουμε» είπε ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο πλήθος των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ, ξεχωρίζοντας τα Φεστιβάλ νεολαίας το Σεπτέμβριο, το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο τον Ιούλιο, τη συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα, το Νοέμβριο, για την 20η Διεθνή Συνάντηση με αποκορύφωμα την κεντρική εκδήλωση, στο τέλος Νοεμβρίου του 2018.