Τον δρόμο της απόδοσης ποινικών ευθυνών παίρνει το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων στα κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Σελίδα».

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία το σκάνδαλο της δανειοδότησης των δύο κομμάτων με ποσά που ξεπερνούν τα 520 εκατ. ευρώ φαίνεται να παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης

Τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς, κατόπιν εντολής της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, πριν από έναν χρόνο, μελέτησαν την υπόθεση και έχουν συντάξει πόρισμα, με το οποίο θα ζητούν την παραπομπή τραπεζικών στελεχών αλλά και στελεχών των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για σωρεία αδικημάτων που έχουν σχέση με τον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκαν τα δάνεια.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πορίσματα των αρμόδιων εισαγγελέων, οι συνολικές οφειλές των κομμάτων προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έως τις 31/12/2016, ανέρχονται στο ποσό των 439,6 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτές οι μη λογιστικοποιημένοι τόκοι και οι τόκοι υπερημερίας. Στην παρούσα φάση υπολογίζεται πως οι οφειλές ξεπερνούν τα 520 εκατ. ευρώ, δεδομένου πως τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν πληρώνουν τα δάνειά τους. Σημειώνεται πως τα εν λόγω δάνεια χορηγήθηκαν σε μια εποχή που η κρατική χρηματοδότηση ήταν πλουσιοπάροχη. Είναι ενδεικτικό πως την περίοδο 2001 – 2015 μόνο τα δύο κόμματα είχαν εισπράξει από τον κρατικό προϋπολογισμό 515 εκατ. ευρώ.

Οι κατηγορίες αναμένεται να προκαλέσουν νέο πολιτικό σεισμό, καθώς θα τεθούν και θέματα που σχετίζονται με κατάχρηση εξουσίας…

Η υπόθεση ξανάνοιξε το 2016, όταν τη διερεύνηση του σκανδάλου ανέλαβε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Το πόρισμα της Επιτροπής βγήκε τέλη Ιανουαρίου του 2017, όταν πλέον το πόρισμα της Βουλής, παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα προκειμένου να εξεταστεί η πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων ή άλλων στελεχών.