«Μπροστά στα αδιέξοδα που προκαλούν με την ανεπάρκειά τους οι μικροκομματικοί νομείς της εξουσίας Τσίπρας και Καμμένος θα αναγκαστούν να δραπετεύσουν προσφεύγοντας σε πρόωρες εκλογές», εκτιμά σε συνέντευξή του στο «capital.gr» ο Μακάριος Λαζαρίδης. Για τα περί καθαρής εξόδου αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βαπτίζει το 4ο Μνημόνιο, «Πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης»

Ο σύμβουλος επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρει συγκεκριμένα: «Οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο είναι καταιγιστικές. Οι εκκρεμότητες και τα αδιέξοδα σωρεύονται με γεωμετρική πρόοδο, κυρίως ως αποτέλεσμα της συνολικής κυβερνητικής ανεπάρκειας. Το βλέπουμε ως λαός στα εθνικά θέματα, το αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία στην οικονομική καθημερινότητα. Πιστεύω ότι διαμορφώνονται πλέον οι αντικειμενικές συνθήκες που θα εξαναγκάσουν τους δύο μικροκομματικούς νομείς της εξουσίας να δραπετεύσουν, καταφεύγοντας σε πρόωρες εκλογές».

Σε ό,τι αφορά όσα λέει ο πρωθυπουργός περί καθαρής εξόδου από το Μνημόνιο, ο κ. Λαζαρίδης τονίζει: «Οι φανταστικές ιστορίες του κ. Τσίπρα διαψεύδονται πλέον και από τον αρμόδιο υπουργό του κ. Τσακαλώτο. Εδώ και μήνες, ο κ. Τσίπρας μιλά για "καθαρή έξοδο" από το Μνημόνιο και για το "τέλος της εποπτείας". Εδώ και μήνες η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι δεν υπάρχει τον ερχόμενο Αύγουστο καμία έξοδος από τα Μνημόνια αφού η κυβέρνηση έχει ψηφίσει επιπλέον μέτρα 5,2 δισ. ευρώ -δραματικές περικοπές συντάξεων και νέα μείωση του αφορολόγητου- που θα ισχύσουν από το 2019 και το 2020 αντίστοιχα. Τώρα, ο κ. Τσακαλώτος ομολογεί ότι θα υπάρξει και Μνημόνιο και εποπτεία μετά τον Αύγουστο. Μόνο που τα ονομάζει "Πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης". Είναι ο νέος όρος που εισάγεται στη διάλεκτο του ΣΥΡΙΖΑ. Βάφτισαν την τρόικα, "θεσμούς". Βάφτισαν το Μνημόνιο, "συμφωνία". Βάφτισαν την kolotoumba, "αναγκαίο συμβιβασμό". Βαφτίζουν τώρα το 4ο Μνημόνιο, "Πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης"».

Έχουν δεσμεύσει τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2023/ Θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας

Ο σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει ότι «Τσίπρας και Καμμένος έχουν δεσμεύσει τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2023». Και προσθέτει:

«Εμείς θα επιδιώξουμε, όμως, τον περιορισμό των πλεονασμάτων στο 2% έτσι ώστε να αποκτήσουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο και να προωθήσουμε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων. Θα μου πείτε: γιατί να το δεχτούν οι πιστωτές; Θα επιχειρήσουμε να τους πείσουμε, δίνοντας δείγματα γραφής και παρουσιάζοντας ένα δικό μας, εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, με ελληνική ταυτότητα, που θα πηγαίνει πολύ πέρα από την ολοκλήρωση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Πιστεύουμε ότι έτσι, αλλά και με την αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη, θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και θα συμφωνήσουν σε πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Έτσι και την κοινωνία θα στηρίξουμε αποτελεσματικότερα και πολύ υψηλότερη ανάπτυξη θα πετύχουμε. Στόχος μας είναι πλεονάσματα 2% και ανάπτυξη 4%».

Ο κ. Λαζαρίδης εκφράζει επίσης έντονη ανησυχία για το έλλειμμα υπευθυνότητας σε ό,τι αφορά στην διαχείριση των εθνικών θεμάτων, υπογραμμίζει την αυξανόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας και επισημαίνει: «Μόλις πρόσφατα ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε ότι "η Τουρκία δεν πρόκειται να ανεχθεί κανένα τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο ή την Ελλάδα". Είναι προφανές ότι αναφέρεται στις έρευνες και τις γεωτρήσεις και θέτει στο στόχαστρό της ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο έως το Καστελόριζο και την Κρήτη. Στόχος τους τώρα είναι το φυσικό αέριο. Και η πρόθεσή τους είναι να πετύχουν απτό αποτέλεσμα σε βάρος των δικαιωμάτων του Ελληνισμού. Είναι επίσης γνωστό ότι ενώ επιδίδονταν σε πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, την ίδια ώρα επιχειρούσαν τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού μας. Μεθοδεύουν δηλαδή κινήσεις σε πολλά μέτωπα και επίπεδα. Οφείλουμε, λοιπόν, να είμαστε σε εγρήγορση. Με ψυχραιμία, όμως, αυτοπεποίθηση και ενότητα».

Για το ζήτημα το Σκοπίων ο ο Μακάριος Λαζαρίδης τονίζει: «Δεν θα δεχτούμε συμφωνία που συντηρεί αλυτρωτισμούς και θέτει σε αμφιβολία την ιστορία μας. Από την αρχή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει ότι "η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι Ελληνική και η παρακαταθήκη αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη". Αν και όταν επομένως φτάσει στη Βουλή η οποιαδήποτε συμφωνία αυτή πρέπει να συγκροτεί μια ενιαία, συνολική και οριστική λύση. Ας μην τολμήσουν λοιπόν να παραβιάσουν την ομόφωνη απόφαση του Βουκουρεστίου που λέει «πρώτα λύση στο όνομα και μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ».