Σε κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται το θέμα της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης στα δυτικά της πόλης. Η ΝΔ με χθεσινή της ανακοίνωση χαρακτηρίζει «προσχηματική» τη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε χθες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης απαντά πως «η επέκταση του Μετρό δεν είναι πια ανέκδοτο».

Συγκεκριμένα, χθες ξεκίνησε διαβούλευση, με πρωτοβουλία της Αττικό Μετρό, με τους φορείς της πόλεις με θέμα την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση πήραν μέρος μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, η υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου Κατερίνα Νοτοπούλου, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε Γιάννης Μυλόπουλος, ο διευθυντή Στρατηγικής Ανάπτυξης της εταιρείας, Νικόλαος Μπούσουλας, ο διευθυντής Μετρό Θεσσαλονίκης Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς, ο πρόεδρος του ΟΣΕΘ Κωνσταντίνος Αμπατζάς και εκπρόσωποι άλλων παραγωγικών φορέων της πόλης.

ΝΔ: Προσχηματική η διαβούλευση για την επέκταση του Μετρό στα δυτικά της Θεσσαλονίκης

«Προσχηματική» χαρακτηρίζει η Διοικούσα Επιτροπή ΝΔ Θεσσαλονίκης, τη διαβούλευση. «Χωρίς εξασφαλισμένους πόρους δεν πρόκειται να προλάβουν να κάνουν τίποτα δυτικά», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοικούσα Επιτροπή η οποία καταγγέλλει ότι η διαβούλευση έγινε για «επίτευξη πολιτικών στόχων» και «προσωπικών φιλοδοξιών».

Υπογραμμίζει, ότι το μετρό θα επεκταθεί δυτικά όχι από την κυβέρνηση, αλλά - όπως αναφέρει - από τις κοινωνικές και πολιτικές εκείνες δυνάμεις που πάντοτε πίστευαν στην κατασκευή του έργου. «...Αυτές οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, εμπιστεύονται καθημερινά όλο και περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία», καταλήγει η ανακοίνωση της διοικούσας.

ΣΥΡΙΖΑ: Το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι πια ανέκδοτο

«Το μετρό δεν είναι πια ανέκδοτο» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του, με την οποία απαντά στα όσα ανέφερε η Διοικούσα Επιτροπή ΝΔ Θεσσαλονίκης για τις εργασίες του Μετρό και τη διαβούλευση για την επέκτασή του προς τα δυτικά της πόλης.

«Εάν εκεί στη ΝΔ, επεδείκνυαν, όταν ήταν στην κυβέρνηση, την ίδια παραγωγικότητα στην εκτέλεση του έργου, με αυτήν που επιδεικνύουν στην ταχύτητα έκδοσης ανακοινώσεων, σήμερα οι Θεσσαλονικείς θα χρησιμοποιούσαν το Μετρό. Όμως δυστυχώς για την πόλη έπραξαν ακριβώς το αντίθετο με αποτέλεσμα από το 2006 να έχει υλοποιηθεί μόνον το 40% του έργου. Παρέδωσαν μάλιστα στη νέα κυβέρνηση ένα έργο σταματημένο, με την πόλη να μοιάζει με απέραντη λαμαρινούπολη και την αγορά να στενάζει μέσα σε συνθήκες κρίσης. Αυτή ήταν η συνεισφορά τους» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

«Το χρονοδιάγραμμα τηρείται πλέον απαρέγκλιτα. Έτσι η διοίκηση της εταιρίας μπορεί να σχεδιάζει το μέλλον του έργου συζητώντας με την τοπική κοινωνία» τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Δεν μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η διαβούλευση. Βλέπετε το να συζητάς με τους ενδιαφερόμενους δεν είναι κάτι που περιλαμβάνεται στην αντίληψη που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την άσκηση πολιτικής».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καταλήγει πως «το Μετρό της Θεσσαλονίκης προχωρά. Οι κάτοικοι αυτής της πόλης το βλέπουν καθημερινά περνώντας από τα εργοτάξια, τις λαμαρίνες σιγά - σιγά να απομακρύνονται, λωρίδες δρόμων να δίνονται στην κυκλοφορία. Και επειδή η πραγματικότητα όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι δεν μπορεί να παραποιηθεί, νομίζουμε πως η εμμονή τους με το Μετρό υποκρύπτει είτε προσωπική εμπάθεια είτε σκοπιμότητες».