«Η απόφαση, την οποία πήρε η επιτροπή της Novartis, ήταν απόλυτα σύννομη» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής Α' Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης στην υπόθεση Novartis, Κωνσταντίνος Δουζίνας.

«Ακολουθήσαμε σχολαστικά το γράμμα του Συντάγματος και του Νόμου, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα πόρισμα, το οποίο από τη μία μεριά θα επιτρέπει τη συνέχιση της εξιχνίασης των λεγομένων και κατηγορημένων ποινικών πράξεων και των πιθανών ποινικών ευθυνών ορισμένων πολιτικών προσώπων, που έχουν αναφερθεί» επισήμανε ο κ. Δουζίνας για την απόφαση της επιτροπής.

«Εάν δηλώναμε ότι η Βουλή πρέπει να συνεχίσει αυτή τη διαδικασία, τότε είχαν παραγραφεί όλα αυτά τα αδικήματα και είχε τελειώσει αυτή η ιστορία. Δηλαδή θα είχαμε μεν από τη μία πλευρά καλέσει όλους τους μάρτυρες -και τους προστατευόμενους και άλλους όσους θα ήθελαν τα αναφερόμενα πρόσωπα να καλέσουν μπροστά μας- αλλά από την πρώτη στιγμή θα είχαν παραγραφεί τα αδικήματα, επομένως οτιδήποτε θα αποφασίζαμε στο τέλος της διαδικασίας -μετά από 5-6 μήνες ή έναν χρόνο- θα καταλήγαμε στο ίδιο συμπέρασμα», διευκρίνισε ο κ. Δουζίνας.

Σημείωσε, δε, πως «όλες αυτές οι δυσκολίες που υπήρξαν, το γεγονός ότι η δικογραφία δεν ήταν ολοκληρωμένη, το γεγονός ότι μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε κι εμείς κατά πόσο την αρμοδιότητα την έχει η Βουλή ή την έχουν οι δικαστικοί λειτουργοί, οι εισαγγελείς εν προκειμένω, οφείλεται στο γεγονός, ότι εδώ στην Ελλάδα -πρωτοφανώς, δεν υπάρχει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου- έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια ένα πλέγμα προστασίας των πολιτικών προσώπων, των υπουργών, ένα πλέγμα που περιλαμβάνει και το Σύνταγμα και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τον κανονισμό της Βουλής, ο οποίος είναι παράλληλος με τον νόμο και τέλος και την ομολογία, η οποία οδηγεί σε κάτι που το ονόμασα εγώ το σχεδόν ακαταδίωκτο έγκλημα, το τέλειο έγκλημα».

«Μόλις ο οποιοσδήποτε δικαστικός λειτουργός βρει στη διάρκεια κάποια δικογραφίας που εξετάζει αναφορά σε νυν ή πρώην υπουργούς αμελλητί πρέπει να τη στείλει στη Βουλή» εξήγησε.

Σχετικά με τη συζήτηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα ο βουλευτής, είπε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κινητικότητα γύρω από κάποιες προμήθειες που θα πάρουμε ή μπορεί να πάρουμε από τη Γαλλία», ενώ για το θέμα με τις γαλλικές φρεγάτες εκτίμησε πως κάποιες δηλώσεις «δοθήκαν σε ένα χρονικό σημείο νωρίτερα από ό,τι έπρεπε».

Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Δουζίνας, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «δεν πρόκειται να γίνει κανένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αυτό πρέπει να το λέμε και να το ξαναλέμε», ενώ οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται «σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ετοιμότητας, αποφασιστικότητας και ταυτόχρονα σταθερότητας, είμαστε σε μία καλή στιγμή από πλευράς αποτρεπτικής δύναμης, σκληρής ισχύος».

«Προβλέπω», συνέχισε ο κ. Δουζίνας, «ότι την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας δεν θα υπάρξουν επεισόδια, πραγματικές προκλήσεις και [...] συνολικά η θέση της Ελλάδας πρέπει να είναι, από τη μια να έχει έτοιμες τις ένοπλες δυνάμεις, να τις έχει πάρα πολύ καλά εξοπλισμένες, αλλά ταυτόχρονα να δείχνει τη σταθερότητα και αποφασιστικότητα μιας ήρεμης δύναμης, μιας δύναμης που αυτή τη στιγμή έχει μαζί της το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας».

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τις ενστάσεις -και μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- στο νομοσχέδιο για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια ο κ. Δουζίνας σημείωσε: «Έχουμε φτάσει σε μία κατάσταση, στην οποία η αναγνώριση της πλήρους ισότητας σε όλα τα δικαιώματα και σε όλες τις καταστάσεις, που έχουν τα ετερόφυλα ζευγάρια και οι ετερόφυλοι άνθρωποι, για τους ομοφύλους είναι το τελευταίο στάδιο σε μια πλήρη εξίσωση αυτών των ανθρώπων, μιας σημαντικής κατηγορίας [...] δεν είναι απλώς θέμα δικαιωμάτων, να έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι άλλοι, αλλά να αναγνωριστούν στην καρδιά της ύπαρξής τους, αυτή είναι η διαφορά».