Σε προθάλαμο για τα πανεπιστήμια θα εξελιχθεί ουσιαστικά η Γ΄ Λυκείου. Τον Ιούνιο του 2020 η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα εξαρτάται από τον βαθμό του απολυτηρίου, τόνισε σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος λέει όχι στα μη κρατικά ΑΕΙ.

Όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου «Οι εγκύκλιες γνώσεις θα ολοκληρώνονται στη Β΄ Λυκείου και η Γ΄Λυκείου θα είναι ένα είδος προπαρασκευαστικού έτους».

Παράλληλα, ο κ. Γαβρόβλου ανέφερε «θα αρχίσουμε σε ορισμένα τμήματα να καταργούμε τον κλειστό αριθμό εισακτέων και αρχίσαμε ήδη να ιδρύουμε νέα τμήματα. Η ίδρυση, επίσης, των διετών προγραμμάτων σπουδών που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών θα οδηγήσει πολλούς νέους να εγγραφούν στα επαγγελματικά λύκεια, ώστε -χωρίς εξετάσεις-να εισάγονται σε αυτά τα προγράμματα. Θα διατηρήσουμε για ένα διάστημα το καθεστώς με τις Ιατρικές, τις Νομικές και τα Πολυτεχνεία».

Όχι στα μη κρατικά ΑΕΙ

Ο υπουργός Παιδείας λέει, επίσης, «όχι» στα μη κρατικά ΑΕΙ επικρίνοντας για «ιδεολογική εμμονή» τους υπέρμαχους των ιδιωτικών πανεπιστημίων και του «νεοφιλιλεύθερου μοντέλου του μαθητή ή φοιτητή-πελάτη».

Παράλληλα, απαντά και στην Ιεραρχία για το ζήτημα των θρησκευτικών ότι προγράμματα σπουδών στα σχολεία είναι αποκλειστικό ζήτημα της Πολιτείας.