Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπάρχει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, η οποία με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορεί να μετατραπεί σε καινοτόμο επιχειρηματικότητα ώστε η Οικονομία της Γνώσης να αποτελέσει, ως νέο παραγωγικό πρότυπο, παράγοντα ανάπτυξης για την χώρα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, στην ομιλία του στο 14ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου που πραγματοποιείται στην Μυτιλήνη.

Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας καθώς και οι εμβληματικές πρωτοβουλίες διαμορφώνουν το σημερινό τοπίο της Έρευνας, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Φωτάκης επισήμανε ότι οι επενδύσεις στην Έρευνα ήταν χαμηλές ακόμη και την περίοδο της ευμάρειας, πριν το 2009 και στα χρόνια της κρίσης μειώθηκαν ακόμη περισσότερο.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι κατά τη διετία 2015-2016 έγιναν επενδύσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ στην Έρευνα και την Ανάπτυξη και σε συνδυασμό με την επιστημονική αριστεία που σημειώνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δημιουργούνται όλες τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην συγκεκριμένη Περιφέρεια.

«Το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα, κυρίως οι νέοι επιστήμονες και ερευνητές, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας ανάκαμψης», σημείωσε ο κ. Φωτάκης προσθέτοντας ότι αυτόν το στόχο εξυπηρετεί το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) το οποίο αποτελεί «ένα νέο θεσμό με ερευνητική κουλτούρα που αναμορφώνει το ερευνητικό τοπίο της χώρας με όρους συνέπειας, συνέχειας, εμπιστοσύνης και διαφάνειας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας ανέφερε ότι δόθηκαν ήδη 582 υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες, εννέα από τις οποίες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ από τα 189 ερευνητικά έργα μεταδιδακτόρων που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση, τα 25 προέρχονται από Έλληνες του εξωτερικού. Το ΕΛΙΔΕΚ ήδη έχει ανακοινώσει και την 2η προκήρυξη ενίσχυσης υποψήφιων διδακτόρων ενώ αναμένεται και ειδική δράση που θα προβλέπει την ενίσχυση της αριστείας στοχευμένη σε περιφερειακό επίπεδο.

Μιλώντας για την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, αναφέρθηκε στη δράση «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» που χρηματοδοτεί με 394 εκατ. ευρώ 685 ερευνητικά έργα, και στην δημιουργία του Υπερταμείου Συμμετοχών Equifund.

«Το Equifund, με ελάχιστο συνολικό επενδυτικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ, αναμένεται να δώσει έμφαση στη δημιουργία παραγωγικών καινοτόμων επιχειρήσεων, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τη λειτουργία του σε επίπεδο Περιφέρειας. Την πολιτική αυτή ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Περιφέρειας συμπληρώνουν δύο νέες δράσεις, οι θεματικές συστάδες Καινοτομίας (clusters) και τα Κέντρα Δεξιοτήτων για την υποστήριξη συμπράξεων και την αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών» είπε ο κ. Φωτάκης.

Καταλήγοντας ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας αναφέρθηκε στις εμβληματικές πρωτοβουλίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, στόχος των οποίων είναι η ανάδειξη ιδιαίτερων τοπικών αγροτικών προϊόντων, όπως είναι το αμπέλι και η ελιά, και φυλών προβάτου με βάση σύγχρονες τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες από τους ερευνητικούς φορείς της χώρας.

Πρόκειται για δράσεις σε επιστημονικούς τομείς όπως η ιατρική ακριβείας και οι αλυσίδες αξίας στην αγροδιατροφή που αναδεικνύει τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας και τους προσδίδει προστιθέμενη αξία με τη χρήση προηγμένων διαγνωστικών τεχνολογιών. Ειδικότερα, «οι δρόμοι της Ελιάς» ασχολούνται με την ταυτοποίηση και πιστοποίηση ελληνικών ποικιλιών ελιάς, όπως η ποικιλία Μυτιλήνης-Λήμνου, την προέλευση, τις παραμέτρους νοθείας και φυτοπροστασίας, και γενικότερα την ανάδειξη του ελληνικού ελαιολάδου και καρπού διεθνώς. Ένα πρώτο παράδειγμα πιλοτικής εφαρμογής της συγκεκριμένης ερευνητικής δράσης συνιστά το αγρόκτημα «Μητρόπολη» του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου με εφαρμογή στον τομέα της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Εδώ συγκεντρωμένες οι σημαντικότερες τοποθετήσεις από το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου