Η ΝΔ προσπαθεί να τορπιλίσει την προσπάθεια αποκομματικοποίησης του κράτους και κρίνει αρνητικά πριν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, ανέφερε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ρ/σ 24/7. Λάσπη στον ανεμιστήρα χαρακτήρισε τα περί μεγάλου αριθμού μετακλητών υπαλλήλων.

Κληθείσα να σχολιάσει τις χθεσινές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ξηλώσει «το κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ότι ενώ έως σήμερα οι γενικοί γραμματείς και τα στελέχη του Δημοσίου επιλέγονταν από τους υπουργούς, αντίθετα σήμερα η επιλογή γίνεται αξιοκρατικά με μια «διαφανή και ξεκάθαρη διαδικασία», η οποία υποστηρίζεται από ανεξάρτητες Αρχές, χωρίς την εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Η υπουργός υπογράμμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θα επαναφέρει τον προηγούμενο τρόπο επιλογής και πρόσθεσε πως στη ΝΔ «προσπαθούν να τορπιλίσουν ό,τι γίνεται».

Η ίδια αναγνώρισε ότι παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία, εξαιτίας του μεγάλου φόρτου εργασίας που έχει πέσει στο ΑΣΕΠ και στις επιτροπές επιλογής, αλλά εκτίμησε ότι οι τοποθετήσεις γενικών γραμματέων και διευθυντών θα έχουν ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Για το θέμα των συμβασιούχων η κ. Γεροβασίλη δήλωσε ότι «υπάρχουν συμβασιούχοι που εργάζονται για 10-15 χρόνια σε θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών ταυτιζόμαστε με αυτούς τους ανθρώπους και θέλουμε να τους αντιμετωπίσουμε δίκαια. Η προσπάθειά μας είναι διαρκής και εκτιμούμε ότι όσο περνάει ο καιρός και η χώρα βελτιώνει τα δημοσιονομικά της και τη θέση της αυτοί που καλύπτουν για χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όχι όλοι οι συμβασιούχοι του Δημοσίου συμμετέχουν στις νόμιες διαδικασίες για την ένταξή τους στο μόνιμο προσωπικό».

Η κ. Γεροβασίλη είπε, ακόμα, ότι «ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα» όσοι υποστηρίζουν τα περί μεγάλου αριθμού μετακλητών υπαλλήλων, διευκρινίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση διαθέτει τους μισούς σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ ανέφερε ως παράδειγμα το υπουργείο της, όπου «από δεκάδες προηγούμενων υπουργών έχουμε φτάσει σε μονοψήφιο νούμερο μετακλητών».

Απέρριψε, επίσης, τα περί αύξησης των δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας ότι αντιθέτως, όπως πιστοποιεί και το ηλεκτρονικό σύστημα «Απογραφή», έχουν μειωθεί, ενώ κατηγόρησε προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες «με βάση συμφωνίες που έκαναν στα μνημόνια το μόνο που σκέφτηκαν για να ελαττώσουν το κόστος του Δημοσίου δεν ήταν η πάταξη της γραφειοκρατίας, η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ή το σύστημα προμηθειών, αντίθετα σκέφτηκαν να απολύσουν 15.000-20.000 ανθρώπους».