Έπειτα από 9 χρόνια περιδίνησης, η οικονομία αναπτύσσεται ξανά και η ανεργία μειώνεται. Όσο προχωρούμε, η ανάκαμψη θα εντείνεται και θα γενικεύεται. Μεγάλος στόχος ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης, δίκαιο και βιώσιμο, χωρίς τις παθογένειες που οδήγησαν στην κρίση, τόνισε μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Καματερό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παρουσίασε τα βήματα για την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη τρία είναι τα βήματα που αποτελούν «εγγύηση» για την επόμενη ημέρα.

«Τα αποτελέσματα των stress tests επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς και έχουν επαρκή κεφαλαιοποίηση. Από εδώ και στο εξής οι βασικές προτεραιότητες είναι, πρώτον η ταχύτερη μείωση των "κόκκινων δανείων" με αναπτυξιακούς και κοινωνικούς όρους και, δεύτερον, η πιο ενεργή παρουσία των τραπεζών στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και ειδικά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

«Πιστεύουμε και υπηρετούμε το θετικό σενάριο για τη χώρα, που εξαρτάται από τις δικές μας ενέργειες. Τη θωρακίζουμε όμως για το ενδεχόμενο εξωγενών αναταράξεων:

- Δημιουργούμε ταμείο-ασπίδα προστασίας. Πρετοιμάζουμε ρύθμιση για το χρέος που θα δίνει προβλεψιμότητα για το μέλλον», ανέφερε.

«Έχουμε φθάσει στο τέλος της διαδρομής οριστικής εξόδου από τα μνημόνια. Δεν έχουμε όμως κόψει, ακόμη, το νήμα. Χρειάζεται προσοχή γιατί υπάρχουν δυνάμεις που πολεμούν την έξοδο και αυτό φαίνεται από τον εκνευρισμό που φανερώνουν. Έχουμε όμως την εμπειρία πια να τις αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Πλέον θα χουμε περισσότερους βαθμούς ελευθερίας, αλλά και περισσότερες ευθύνες. Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε το σχέδιο συνολικής προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας και να αποτρέψουμε τη συντηρητική - νεοφιλελεύθερη παλινόρθωση», υπογράμμισε.

Μεγάλο διακύβευμα η ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη το μεγάλο, από εδώ και πέρα, διακύβευμα είναι η ανάπτυξη να είναι οικονομικά σταθερή, βιώσιμη στο χρόνο, δίκαιη κοινωνικά. Παράλληλα με την ανάκαμψη χρειάζεται να χτίσουμε και το νέο κοινωνικό κράτος που είναι όχι μόνο δείκτης κοινωνικής συνοχής, αλλά και παράγοντας ποιοτικής ανάπτυξης.

«Το μοντέλο οικονομικής μεγέθυνσης του παρελθόντος επέφερε την κρίση. Σήμερα, σχεδιάζουμε ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα που θα προστατεύει τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία από μελλοντικές κρίσεις, αν και όταν αυτές ξεσπάσουν», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη το νέο υπόδειγμα ανάπτυξης χρειάζεται:

• Δημόσιες πολιτικές και νέα σχέση δημόσιου-ιδιωτικού

• Κοινωνικά υπεύθυνη και παραγωγικά επενδυτική επιχειρηματικότητα, όχι εκείνη που θησαυρίζει έξω και χρεοκοπεί μέσα

• Κοινωνική ασφάλεια (αύξηση κατώτατου μισθού και συλλογικές συμβάσεις).

Όπως είπε «η ανάπτυξη όμως δεν μπορεί να έρθει μόνο “από τα πάνω”. Η κυβέρνηση ασφαλώς πρέπει να σχεδιάζει και να υλοποιεί. Η κοινωνία όμως πρέπει να ναι παρούσα και συμμέτοχος, να διαβουλεύεται και να ναι πρωταγωνίστρια της νέας σελίδας για τη χώρα».

Στην προσπάθειά μας για τη νέα πορεία της χώρας χρειαζόμαστε ισχυρό και ενεργό κόμμα, τόνισε ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε «κόμμα που να είνα παράλληλα και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση».

«Στο πρωτότυπο εγχείρημα της σύγχρονης κυβέρνηση της αριστεράς, ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθοριστικός», τόνισε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να διαχειριστεί μια χρεοκοπημένη χώρα και μια ταλαιπωρημένη κοινωνία. Αποκρούσαμε μέτρα και επιδιώξαμε άμεση ανακούφιση όσων ήταν πιο αδύναμοι. Ακόμα, κάθε χρονιά που είχαμε μεγαλύτερο πλεόνασμα, το αποδώσαμε στην κοινωνία, στους ηλικιωμένους και στους νεότερους», ανέφερε.

«Η οικονομία ανακάμπτει και οι στόχοι υπερεπιτυγχάνονται. Δεν έχουμε λόγο να θέλουμε να περικόψουμε συντάξεις. Έχουμε όμως μια συμφωνία, που δεν την επιδιώξαμε. Αυτή δεν είναι η ώρα να θέσουμε νέα ζητήματα. Όταν ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα, θα είμαστε σε θέση να τα δούμε όλα συνολικά, σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.