Να τρέξουν την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης ζητάει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος από τους υπουργούς της κυβέρνησης ενόψει και της άφιξης των θεσμών στην
Αθήνα.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δ. Λιάκος απέστειλε χθες επιστολή στα μέλη της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας πως πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία υλοποίησης των προαπαιτουμένων. Είναι γεγονός πως δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις ως προς την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης καθώς στόχος της Αθήνας αλλά και των δανειστών, είναι να επέλθει τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Την έγκριση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να δοθεί από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά την 21η Ιουνίου. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει με τους Θεσμούς στο ότι υπάρχουν προαπαιτούμενα τα οποία εξαιτίας τεχνικών θεμάτων δεν μπορούν να ολοκληρωθούν πριν τις 20 Αυγούστου, οπότε θα ολοκληρωθούν αργότερα.

Πλέον τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να «τρέξουν» τις εκκρεμείς προαπαιτούμενες δράσεις προκειμένου οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην κάθοδο τους στην Αθήνα να διαπιστώσουν πρόοδο στην πορεία υλοποίησης. Από εκεί και πέρα, ζητήματα προς συμφωνία θα παραμείνουν τόσο ο τρόπος της επιπλέον ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όσο και το πως θα πορευτεί η χώρα μεταμνημονιακά.

Για το αναπτυξιακό πρόγραμμα οι θεσμοί φέρεται να έχουν θετική άποψη, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν κάποιες διορθώσεις εντός του, προκειμένου να υπάρξει και η τελική συμφωνία στο ζήτημα αυτό.