Τον απολογισμό των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών για τη στήριξη των μικρών νησιωτικών Δήμων, αλλά και τον περαιτέρω σχεδιασμό που υπάρχει για το θέμα, παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νήσων.

Σημαντικά ζητήματα που άπτονται των ελληνικών μικρών νησιών τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συζητιούνται από χθες, 11 Μαΐου (και έως αύριο 13 Μαίου), στην Τήλο, όπου πραγματοποιείται από το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών. Για τα στελέχη της κυβέρνησης η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί πολύ καλή ευκαιρία να τονιστεί η σημασία της νησιωτικής πολιτικής και να αναδειχθεί ως ένας εκ των βασικών πυλώνων της νεάς αναπτυξιακής στρατηγικής.

Ο κ. Πουλάκης αναγνώρισε ότι σε επίπεδο στελέχωσης τα νησιά «βιώνουν σε ακραία μορφή το πρόβλημα σχεδόν όλου του Δημοσίου, καθώς μετά από 8 χρόνια παγωμένων προσλήψεων ή έστω με το σταγονόμετρο, το προσωπικό είναι λίγο αριθμητικά και, το κυριότερο, δεν ακολουθεί τους φυσικούς ρυθμούς ανανέωσης» και σημείωσε ότι το υπουργείο έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για το θέμα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του γενικού δημοσιονομικού πλαισίου. Επίσης επισήμανε ότι από το 2017 ξεκίνησε να καταβάλλεται στους συγκεκριμένους Δήμους έκτακτη χρηματοδότηση που για το 2018 θα ανέλθει σε 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω των προγραμμάτων «Φιλόδημος Ι & ΙΙ», έχουν ήδη κατανεμηθεί στα μικρά νησιά 9,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ σχολίασε ότι στον «Κλεισθένη Ι» που βρίσκεται σε διαβούλευση, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, οι οποίες, όπως είπε «ακόμα κι αν δεν επιλύουν ως δια μαγείας τα προβλήματα του μικρονησιωτικού χώρου, κάνουν ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή», αναφερόμενος ιδιαίτερα στην αναμόρφωση των κριτηρίων κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ), ώστε να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα σε ουσιαστικά κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια και, βέβαια, στον παράγοντα της νησιωτικότητας και της ορεινότητας, αλλά και στη νέα κατηγοριοποίηση των ΟΤΑ.

Ο Κ. Πουλάκης αναγνώρισε τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι αυτοδιοικητικοί στα μικρά νησιά, υπογραμμίζοντας: «Μέσα από τη συνεργασία μας, είδα τη ζωή στα νησιά αυτά μέσα από τα μάτια των αιρετών και των κατοίκων τους, που αντιμετωπίζουν προκλήσεις και δυσκολίες που για τους περισσότερους από εμάς είναι αδιανόητες. Κυρίως, όμως, μπόρεσα να εκτιμήσω την αφοσίωση, την επιμονή και την καλή πίστη των περισσότερων από εσάς, την αγνότητα των προθέσεων και την έγνοια για τον τόπο σας».

Όπως μάλιστα είπε, «μέχρι σήμερα βρισκόμαστε δυστυχώς στο σημείο όπου απλώς διαχειριζόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε τις δυσκολίες. Νομίζω όμως ότι -με αρχή το φετινό καλοκαίρι και το τέλος του προγράμματος, που θα μας δώσει περισσότερους βαθμούς ελευθερίας και θα θέσει πια ως προτεραιότητα όχι την περιοριστική πολιτική, αλλά τη στιβαρή ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας- πρέπει πια να συζητήσουμε για την επόμενη μέρα. Ώστε πλέον, όσο η χώρα στέκεται καλύτερα στα πόδια της, και τα μικρά νησιά της να πάψουν να είναι ο "φτωχός συγγενής". Να γίνουν ο πλούτος της, να γίνουν πρότυπες κοινότητες ανάπτυξης και οργάνωσης της κοινωνικής ζωής».

Δημ. Παπαδημούλης: Η νησιωτική πολιτική, από τους βασικούς πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης

Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει τη νησιωτική πολιτική ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής της», κάνοντας λόγο για μια «εθνική στρατηγική για την περιφερειακή συνοχή».

«Κεντρικό ζήτημα στην όλη προσπάθεια αποτελούν οι πολιτικές συνοχής, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και η ενεργητική πολιτική μας στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου προωθούμε μια αναπτυξιακή, κοινωνική και φιλο-περιβαλλοντική ατζέντα», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ιδιαίτερα σημαντικός, και πρέπει οι τοπικές αρχές να βρίσκονται σε πνεύμα συνεργασίας με την κυβέρνηση, και να συμβάλλουν με προτάσεις».