Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση των επαφών ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους θεσμούς, αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, ενώ μετέφερε τη σιγουριά όλων των πλευρών πως η ελληνική οικονομία θα πιάσει όλους τους στόχους.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Την εκτίμησή του για ρυθμό ανάπτυξης 2% - 2,1% φέτος μετέφερε αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών λίγο μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά ζητήματα, προσθέτοντας πως αυτή η εκτίμηση είναι σε συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ το ΔΝΤ έκανε πίσω στις προβλέψεις του για το φετινό πλεόνασμα, κάτι που σημαίνει πως δε θα έρθει νωρίτερα το αφορολόγητο.

Ο ίδιος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε πάντως ότι και με τη νέα πρόβλεψη δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι οι στόχοι του προϋπολογισμού επιτυγχάνονται και όπως είπε το ζήτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι η υπέρβαση, σημειώνοντας ωστόσο ότι δε θα είναι μεγάλη. Μάλιστα, εξήγησε ότι η υπέρβαση έχει σχέση με τη μελλοντική δυνατότητα για μείωση φόρων ή για στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες.

Ανέφερε ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το φετινό πλεόνασμα. Πλέον εκτιμά πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από 2,9% προηγουμένως.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι "δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου".

Όσον αφορά τις συντάξεις είπε ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα μίλησε επίσης και για ένα δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα λόγω των αντίμετρων που όπως είπε θα εφαρμοσθούν και τα 2 έτη.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) στην ώρα της, λέγοντας χαρακτηριστικά «μην έχετε καμία αμφιβολία».