Το κείμενο στο οποίο αναγράφεται η νέα αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, παρουσίασε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης. Τόνισε πως αποτελούσε μία διαχρονική ανάγκη, ενώ ξεκαθάρισε πως είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας επεξεργασίας και διαβούλευσης έτσι ώστε να έχει απτό αποτέλεσμα και να πάρει τη μορφή εφαρμόσιμης κυβερνητικής πολιτικής.

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως ακόμα και πριν την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα υπήρχε ανάγκη για μία πραγματική αναπτυξιακή στρατηγική. Παρά τις διάφορες μελέτες και κείμενα η χώρα δεν απέκτησε Αναπτυξιακό Σχέδιο, μέχρι και τώρα.

Παρουσιάζοντας το κείμενο της αναπτυξιακής στρατηγικής, ο αντιπρόεδρος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός πως αυτό συμπυκνώνει μια μεγάλη προσπάθεια τριών ετών, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε συστηματική επεξεργασία, ευρύς διάλογος και πλουραλιστική διαβούλευση, με αποκορύφωμα τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια. Επιπροσθέτως, ανέφερε πως η διαβούλευση δεν πρόκειται να σταματήσει αλλά θα συνεχιστεί, μέσα από θεσμικά όργανα και άλλες μορφές, με στόχο το μετασχηματισμό της σε συγκεκριμένα σχέδια δράσης και μέτρα πολιτικής.

Απευθυνόμενος προς τους συνοδοιπόρους του στην κυβέρνηση ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως το εν λόγω κείμενο αξιοποιεί τα συμπεράσματα των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων, ενσωματώνει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και υιοθετεί και θέτει σε προτεραιότητα μεταρρυθμίσεις, ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες που αποσκοπούν στην επιτάχυνση των επενδύσεων και την αναβάθμιση της χώρας σε όρους διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

Για τον ίδιο, με αυτή την αναπτυξιακή στρατηγική η κυβέρνηση πετυχαίνει τη μετάβαση από την άναρχη, αποσπασματική και άνιση ανάπτυξη, στην ολιστική, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, ενώ την ίδια ώρα συνδυάζει σε ένα την οικονομική, κοινωνική και οικολογική διάσταση της ανάπτυξης. «Η Αναπτυξιακή Στρατηγική λοιπόν δεν είναι κάτι «αφηρημένο», αλλά ένας ολοκληρωμένος και συνεκτικός «οδικός χάρτης» της ανάπτυξης, συγκροτούμενος από επιμέρους συγκεκριμένα σχέδια και συγκεκριμένες δράσεις, που μπορούν να αποτελέσουν στέρεη βάση ευρύτερων συγκλίσεων και συναινέσεων», είπε ο κ. Δραγασάκης

Το πλάνο για την Ελλάδα του 2030

Ο υπουργός Ανάπτυξης έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η νέα Αναπτυξιακή Στρατηγική δεν είναι το τέλος της όλης προσπάθειας, αλλά η αφετηρία για τον σχεδιασμό της Ελλάδας του 2030. Σε συνδυασμό με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022 συνιστούν δύο βασικά εργαλεία και δυο σταθερές που επιτρέπουν στην κυβέρνηση μα σχεδιάσει το μέλλον για τα επόμενα χρόνια.

Το μέλλον αυτό θέλει την Ελλάδα ως τον βασικό πυλώνα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πυλώνα όχι μόνο οικονομικής, αλλά και κοινωνικής καινοτομίας. Πόλο σταθερότητας και ειρήνης ένα τόπο φιλόξενο, δημιουργικής συνύπαρξης και διαλόγου διαφορετικών πολιτισμικών και θρησκευτικών αναφορών.

Μηχανισμός υλοποίησης της Αναπτυξιακής Στρατηγικής:

Ο Γιάννης Δραγασάκης παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η αναπτυξιακή στρατηγική και συγκεκριμένα ποια θα είναι τα υπεύθυνα κυβερνητικά όργανα και τι θα προσφέρουν στην όλη προσπάθεια.

Συγκεκριμένα θα υπάρχουν
• Πολιτική επιτροπή υπό την ευθύνη του Πρωθυπουργού → Πλαίσιο ενδοκυβερνητικής συνεργασίας
• Γενική Γραμματεία Συντονισμού → Στοχοθεσία και έλεγχος υλοποίησης
• Συντακτική επιτροπή → Διαρκής εμπλουτισμός σχεδίου
• Επιστημονικό Συμβούλιο → Επιστημονική επίβλεψη και συμβουλευτική
• Διαδικασίες διαβούλευσης με κοινωνικούς φορείς