«Τον Αύγουστο που θα βγούμε από τα μνημόνια, πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι θα γυρίσουμε σελίδα. Το ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, είναι μια νέα αντίληψη που σημαίνει ότι δίνουμε το βάρος στον άνθρωπο», τόνισε μιλώντας απόψε στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Σύρο, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

«Έχουμε ως χώρα πλεονεκτήματα. Η χώρα μας πλέον είναι κόμβος παγκόσμιων μεταφορών και σε δυο ή τρία χρόνια ο Πειραιάς θα είναι το πρώτο λιμάνι της Ευρώπης, ενώ έχουμε τη μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο. Αυτά σε συνδυασμό προσελκύουν, τεράστιο ενδιαφέρον και μπορούν να αναπτύξουν πολλαπλές συνέργειες», ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Η χώρα μπορεί να γίνει και ενεργειακός κόμβος» συνέχισε ο κ. Πιτσιόρλας. «Ο κόσμος στρέφεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είμαστε στο κέντρο των τριών ηπείρων. Όλα τα δίκτυα περνάνε από εδώ. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας και να τα μετατρέψουμε σε μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Με την παρουσία της Κίνας στον Πειραιά ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται. Βρισκόμαστε και πάλι στο κέντρο των εξελίξεων. Γι' αυτό μας βλέπουν όλοι. Έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε νοοτροπία και να κάνουμε πάρα πολλά» υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, τόνισε ότι ενώ όλα αυτά ήταν γνωστά εδώ και χρόνια, δεν υλοποιήθηκαν διότι είχαμε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο δεν έβαζε πάνω από όλα την ανάγκη του σχεδιασμού για το κοινό καλό, αλλά την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

«Δεν έχει άλλη εξήγηση το γεγονός ότι δεν έγιναν οι υποθαλάσσιες διασυνδέσεις του ηλεκτροδοτικού συστήματος της χώρας. Η χώρα έχει σήμερα τριάντα δυο αυτόνομα ηλεκτροδοτικά συστήματα. Διότι η παραγωγή ρεύματος στα νησιά γίνονταν με ένα συγκεκριμένο τρόπο» είπε ο κ. Πιτσιόρλας.

Σημείωσε επίσης ότι για την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου χρειάζεται η κινητοποίηση όλων, της κυβέρνησης της αυτοδιοίκησης και των πολιτών, αλλά και η συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να κινητοποιηθούν τα κεφάλαια που απαιτούνται.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα των ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, είπε ότι επρόκειτο για νοσηρό φαινόμενο το οποίο διατηρήθηκε για πάρα πολλά χρόνια λόγω της διαπλοκής. Σημαντικό παράδειγμα χαρακτήρισε και το θέμα των λουτρών της Κύθνου σημειώνοντας ότι τα θερμά ιαματικά λουτρά της χώρας είναι πηγή μιας τεράστιας περιουσίας που έχει παραμεληθεί. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι το κέντρο της Ευρώπης στο θέμα, εάν η Ελλάδα αξιοποιούσε τον τεράστιο αυτό πλούτο και τον συνέδεε με την ιστορία της.