Για την παράταση του ΦΠΑ στα νησιά και το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου μίλησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε θέματα της επικαιρότητας όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, και τη συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την οποία χαρακτήρισε «θλιβερή».

«Η κατάργηση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ ισχύει από 1/01/2018, πλην των πέντε νησιών του Αιγαίου που δέχονται την προσφυγική πίεση, στα οποία είχε παραταθεί αυτό το καθεστώς, μέχρι και 30/6/2018. Το γεγονός ότι η απόφαση του Υπουργού παρατείνει το μειωμένο ΦΠΑ στα 5 αυτά νησιά μέχρι το τέλος του 2018 είναι νομοτεχνικό ζήτημα. Ο ΦΠΑ σε Κω, Λέρο, Σάμο, Χίο, Λέσβο, δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ ούτε από 01/01/2019».

«Το μεταφορικό ισοδύναμο, στην πιλοτική του φάση, θα εφαρμοστεί κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου- άρα και σε αυτά που δεν αυξήθηκε ο ΦΠΑ. Εμείς έχουμε πολλές φορές πει ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο δεν έρχεται, σε καμία περίπτωση, για να αντικαταστήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Οι μειωμένοι συντελεστές είναι άλλη μια διεκδίκηση των νησιών η οποία πρέπει να παραμείνει ενεργή για το σύνολο των νησιών μας».

Μεταφορικό Ισοδύναμο

«Το μέτρο επί της ουσίας ισοδυναμεί το κόστος μεταφοράς των προϊόντων και των νησιωτών, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος των μεταφορών και μετακινήσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα».

«Δεν είναι ένα γραφειοκρατικό μέτρο, χρειάζεται μόνο τέσσερα βήματα: Από την Τρίτη 10 Ιουλίου που ανοίγει η πλατφόρμα, κάθε κάτοικος νησιού, μπορεί να μπει στο metaforikoisodynamo.gr, εγγράφεται, δηλώνει ΙΒΑΝ, και παίρνει τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη για αυτόν και την οικογένειά του. Στη συνέχεια μπορεί να πάει στο ταξιδιωτικό πρακτορείο να βγάλει εισιτήριο και στο τέλος του μήνα εκκαθαρίζεται η διαφορά, η οποία πιστώνεται απευθείας στον λογαριασμό του. Επί της ουσίας άπαξ και εγγραφεί, δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο, απλά να επιδεικνύει αυτόν τον Μοναδικό Αριθμό που τον καθιστά δικαιούχο του μέτρου».

Με το ΜΙ, μια τετραμελής οικογένεια αν κάνει όλα τα ταξίδια που δικαιούται μέσα σε αυτό το εξάμηνο της πιλοτικής εφαρμογής, μπορεί να επωφεληθεί, μέχρι και έως 1.400 €.

Αξίζει από την εκπομπή σας να κάνω μια διευκρίνηση: επειδή είχαμε δεσμευτεί ότι το μέτρο θα λειτουργήσει από 01 Ιουλίου, αλλά λόγω της καθυστέρησης ψήφισής του, η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 10 Ιουλίου, όσοι νησιώτες έχουν ταξιδέψει αυτό το διάστημα μπορούν να κρατάνε τα αποκόμματα των εισιτηρίων και θα πληρωθούν αναδρομικά».

Για τη Συμφωνία με την πΓΔΜ

«Έχουμε μπροστά μας αρκετό χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στη γειτονική χώρα και να έρθει η Συμφωνία στη Βουλή για κύρωση. Μην ξεχνάτε ότι η Συμφωνία προβλέπει συνταγματική αναθεώρηση και διάφορες άλλες σημαντικές αλλαγές και υπό αυτό το πρίσμα θα έλεγα πως ό,τι υπογράφηκε στις Πρέσπες είναι σε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο, ακόμη και από την γραμμή του Βουκουρεστίου. Μόλις λοιπόν ολοκληρωθούν όλες οι αναμενόμενες διαδικασίες, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα κληθούν να επανατοποθετηθούν στη Βουλή για το ζήτημα. Τότε είναι που όλοι θα πρέπει να σταθούν υπεύθυνα, με βάση τα δεδομένα και απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα. Ο καθένας μας θα πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τη στάση του απέναντι στη Συμφωνία».

«Παράλληλα, ο χρόνος μέχρι την Κύρωση της Συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων είναι πολύς και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μέσα σε αυτόν, με πρωταρχικό σκοπό την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια».

Για την συγκυβέρνηση

«Με τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, έχουμε κάνει μια συμφωνία η οποία οδήγησε την χώρα εκτός μνημονίων και οδηγεί την χώρα εκτός της διαπλοκής και της διαφθοράς που μας έφερε σε αυτό το τέλμα. Είναι μια έντιμη Συμφωνία την οποία τηρούμε, και τα δυο μέρη, με ευλάβεια».

Περιθώρια κινήσεων της Κυβέρνησης στο εκτός Μνημονίων σκηνικό

«Μετά τον Αύγουστο του 2018, η εκτός μνημονίων χώρα, πια, και αυτή η Κυβέρνηση, μπορεί να αποδείξει, παραδείγματος χάρη, ότι μπορεί να πιάσει το στόχο του 3,5 % πλεόνασμα και χωρίς να περικοπούν συντάξεις. Γεγονός που επισήμανε και ο κ. Μοσκοβισί ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2019 να επανεξεταστούν ορισμένα μέτρα».

Μια θλιβερή αντιπολίτευση

«Μόνο θλιβερή είναι η εικόνα ενός ευρωπαϊκού κόμματος, όταν αποκαλεί ψεύτες, το σύνολο των θεσμών της Ευρώπης. Η ΝΔ όταν λέει στον ελληνικό λαό ότι θα περιορίσει τις δαπάνες για να μειώσει τους φόρους, εννοούσε ότι έχει υπολογίσει στο πρόγραμμά της την περικοπή των συντάξεων. Για αυτό και αντέδρασαν με έκπληξη σε όσα είπε ο κ. Μοσκοβισί, επειδή η πρότασή της προς τον ελληνικό λαό είχε σαν δεδομένη την μείωση των συντάξεων».