«Τον Μάιο του 2019 έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές και επειδή η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο, χρειάζεται ένα ευρύ μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων, το οποίο θα σηκώσει στις πλάτες του τον εξαιρετικό και ξεχωριστό ρόλο που πρέπει να παίξει τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς βγαίνει η χώρα μας από την κρίση», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ηλεία, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Χρειάζονται τοπικές αυτοδιοικήσεις με εγρήγορση, έτοιμες να αξιοποιήσουν τις όποιες δυνατότητες δίνονται για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, που θα πιέζουν, ούτως ώστε η ανάπτυξη, η οποία έρχεται, να είναι ισόρροπη και κατά αυτόν τον τρόπο δίκαιη και ως προς την κατανομή της στην περιφέρεια».

Παράλληλα, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε να υπάρξει μία τομή στον τρόπο που λειτουργούσαμε μέχρι τώρα και αυτό αφορά τους πάντες».

Στη συνέχεια τόνισε: «Καταθέτω την αισιοδοξία μου, βλέποντας παντού, όπου περιοδεύω στη χώρα, ανθρώπους αποφασισμένους να συμβάλουν στη νέα σελίδα, στην οποία βαδίζει η χώρα». «Είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε την υποχρέωση να μιλάμε για το πώς θα προτεραιοποιήσουμε με τη διάχυση των θετικών αποτελεσμάτων της οικονομίας» συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, «είναι αλλαγή τρόπου σκέψης, διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια η κεντρική κυβέρνηση αυτό που σκεπτόταν ήταν από πού θα περικόψει και τώρα έχει υπάρξει αυτή η τομή, διότι και το 2016 και το 2017 υπήρχε κοινωνικό μέρισμα, ενώ με το τέλος των μνημονίων θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης πολιτικής. Και εδώ θα πρέπει να μπει η σφραγίδα μίας πολιτικής, η οποία θα είναι προϊόν εκτεταμένης διαβούλευσης όλων των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας».

Με αφορμή την επίσκεψή του στην Αρχαία Ολυμπία, ο κ. Παππάς επισήμανε ότι «το δικό μας τουριστικό προϊόν και η επισκεψιμότητα έχει το προνόμιο της μοναδικότητας και του μη ανταγωνισμού σε σχέση με άλλες περιοχές και αυτό έχουμε κάθε υποχρέωση να το αξιοποιούμε όλοι μαζί, αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση, και να κάνουμε τα πάντα, ώστε οι τόποι μας, οι μοναδικοί για την ανθρωπότητα, να είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμοι και επισκέψιμοι». «Αυτό έχει να κάνει είτε με τις υποδομές, είτε με το να φτιάξουμε σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο θα κάνει ακόμα πιο ελκτικό τον συγκεκριμένο προορισμό και όχι μόνο, αλλά ακόμα πιο γνωστή την τεράστια, την απροσμέτρητη κληρονομιά, την οποία έχουμε το βάρος να προστατέψουμε, να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε» πρόσθεσε.

Επανερχόμενος στα θέματα της οικονομίας, υπογράμμισε: «Μετά την έξοδο από το μνημόνιο έπειτα από πολλά χρόνια, μπορούμε να συζητήσουμε για τον τρόπο και τη στόχευση που θα έχουν τα θετικά μέτρα που μπορούμε, πλέον, να πάρουμε για την οικονομία και αυτό είναι ακριβώς το αποτύπωμα της ολοκλήρωσης της περιπέτειας των μνημονίων».

«Με την ολοκλήρωση των μνημονίων δρομολογούνται μέτρα, τα οποία θα μας βάλουνε σε μία γλυκιά βάσανο, δηλαδή να συζητήσουμε τι πρέπει να προτεραιοποιήσουμε από τα θετικά μέτρα» υποστήριξε, εξηγώντας ότι «έχουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη διανομή μερίσματος για τρίτη χρονιά και δημοσιονομικό χώρο 700 εκατομμυρών ευρώ, και εδώ πρέπει να υπάρξει μία εκτεταμένη διαβούλευση για το πώς πρέπει αυτός ο χώρος να αξιοποιηθεί».

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο ο υπουργός παρατήρησε ότι «είναι ένα πακέτο θετικών μέτρων, το οποίο θα έλθει να συμπληρωθεί με το εάν και κατά πόσον θα εφαρμοστούν τα ψηφισμένα μέτρα για το 2019 και το 2020, που αφορούν τις συντάξεις και το αφορολόγητο». «Αυτή η συζήτηση θα μας ακολουθεί μέχρι να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός για το 2019, αλλά θέλω να τονίσω ότι αυτά τα μέτρα μπήκαν στη συζήτηση και ψηφίστηκαν, επειδή επέμενε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μπήκαν μόνο όταν έγινε αποδεκτό να υπάρχουνε ισομερώς και τα λεγόμενα αντίμετρα» συμπλήρωσε. «Πριν υπάρξει συμφωνία για τα αντίμετρα, κάποιοι στην Ελλάδα έλεγαν εφαρμόστε τα μέτρα και κλείστε την αξιολόγηση, αλλά αυτή η κυβέρνηση καλώς δεν το έκανε και τώρα βλέπουμε κάποιες στάσεις, οι οποίες είναι υποκριτικές» ανέφερε.

Όπως σημείωσε ο κ. Παππάς, «βγαίνοντας η χώρα από την κρίση, χρειάζεται να ξεπεράσουμε και μερικές κακοδαιμονίες του παρελθόντος, να αποδείξουμε, δηλαδή, και στους εαυτούς μας και στο σύνολο του ελληνικού λαού ότι τα στραβά και τα λάθη που μας οδήγησαν στη μεγαλύτερη κρίση ευρωπαϊκής χώρας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν θα επαναληφθούν».

Όσον αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών, ο υπουργός είπε πως θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «θα έχουν αποτέλεσμα, το οποίο θα εγγυάται τη συνέχιση της προοδευτικής και ανορθωτικής πορείας της χώρας».

Η περιοδεία του κ. Παππά στην Ηλεία θα συνεχιστεί το απόγευμα με επίσκεψη στην Αμαλιάδα και ομιλία το βράδυ σε πολιτική εκδήλωση στη Γαστούνη.