Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες περιφερειακής εμβέλειας πιθανότατα θα διενεργηθεί προς το τέλος του έτους, αν και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι αυτό, που θα έχει τον τελικό λόγο, τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς

«Υπάρχει ακόμα δρόμος να προκηρυχθούν οι περιφερειακές άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, διότι εκκρεμεί και θα μεσολαβήσει, μια διαβούλευση και με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών για να αποφασιστεί ο αριθμός των αδειών ανά περιφέρεια» κ. Παππάς. Το ΕΣΡ είναι αυτό, που θα αποφασίσει και θα καταλήξει στον αριθμό κατά Περιφέρεια, ώστε η περιφερειακή τηλεόραση να μπορέσει να παίξει τον ρόλο, που μπορεί και πρέπει, στον πολιτισμό και στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κάποιες άδειες τηλεοπτικών σταθμών να περάσουν στα χέρια ξένων επιχειρηματιών και να μην καταφέρουν οι τωρινοί ιδιοκτήτες καναλιών να τις αποκτήσουν και να διατηρήσουν ανοικτό τον σταθμό τους και τους εργαζόμενους, που απασχολούν, επισήμανε ότι «όσο μεγαλύτερες είναι οι πραγματικές παραγωγικές δυνατότητες των τηλεοπτικών σταθμών, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι ομαλά τα πράγματα στην αδειοδότηση» και υπογράμμισε ότι «όλα θα είναι προϊόν εκτεταμένης διαβούλευσης, δεν θα αιφνιδιαστεί κανείς».

Το τίμημα δεν θα είναι απαγορευτικό

Όσον αφορά στο επισήμανε «προφανώς κανείς δεν πρέπει να έχει στο νου του, ότι θα γίνουν διαγωνισμοί οι οποίοι θα εκτινάξουν το τίμημα και θα είναι απαγορευτικοί για σταθμούς που είναι λειτουργούντες, έχουν προσωπικό και παράγουν τηλεοπτικό προϊόν».

Αναφορικά με την κρατική διαφήμιση σχολίασε ότι «το 30% της κρατικής διαφήμισης είναι θεσμοθετημένο και νομοθετημένο, γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και όποιος κρατικός δημόσιος φορέας δεν το τηρήσει θα του επιβληθούν τα σχετικά προβλεπόμενα πρόστιμα».

Βεβαίως δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι μεταξύ των περιφερειακών σταθμών υπάρχουν φαινόμενα όπως το να λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, χωρίς καθόλου πρωτογενές τοπικό περιεχόμενο και χωρίς καμία ποιότητα προγράμματος και αυτοί πιθανότατα θα πρέπει, αν θέλουν να αποκτήσουν τηλεοπτική άδεια, να συμμορφωθούν με το νέο πλαίσιο αδειοδότησης. \

Όσον αφορά στον αριθμό των αδειών, στο μίνιμουμ προσωπικό, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι θα κριθεί σε επίπεδο Υπουργικής απόφασης.

«Θα σας πω ένα παράδειγμα. Δέχθηκα παλιότερα ένα ερώτημα δημοσιογράφου περιφερειακού σταθμού που μου έλεγε ότι έχουμε σκοπό να κλείσουμε τους σταθμούς. Απάντησα ότι δεν έχουμε σκοπό να κλείσουμε κανέναν και ρώτησα πόσοι εργάζονται στον συγκεκριμένο σταθμό και μου απάντησε ότι απασχολούνται 5 άτομα. Δεν μπορεί να σταθεί ένας σταθμός σε δημόσια συχνότητα στην Περιφέρεια μόνο με 5 εργαζομένους γιατί υπάρχει πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο παραγωγής περιεχομένου το οποίο δεν μπορεί να είναι στο επιθυμητό επίπεδο. Δεν μπορεί να είναι αυτό το πρότυπο. Υπάρχουν τόσα και τόσα θέμα που πρέπει να αναδείξει ένα περιφερειακό κανάλι, πρέπει να μπουν και στις νέες τεχνολογίες και να αντιληφθούν τους εαυτούς τους ως παραγωγούς περιεχομένου».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από την στιγμή, που θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες περιφερειακής εμβέλειας πιθανότατα θα διενεργηθεί προς το τέλος του έτους, αν και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι αυτό, που θα έχει τον τελικό λόγο, τόνισε