Η απόδοση ευθυνών για την πολύνεκρη τραγωδία στην Ανατολική Αττική και η ανασύνταξη του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκονται στην τελική ευθεία.

του Ειδικού Συνεργάτη

Χθες έγινε αποδεκτή η για δεύτερη φορά παραίτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας Νίκου Τόσκα. Ο παραιτηθείς Υπουργός δέχθηκε να παραμείνει στη θέση του τις κρίσιμες ώρες που ακλούθησαν την τραγωδία στο Μάτι μετά και από απαίτηση του πρωθυπουργού, καθώς ήταν σε εξέλιξη η αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Το bigbusiness.gr είχε από την πρώτη στιγμή ενημερώσει τόσο για τα σαρωτικά μέτρα σε επίπεδο «πολιτικής προστασίας όσο και στον καταλογισμό ευθυνών πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών που είχαν την πολιτική ευθύνη.

Συνομιλητές του «ειδικού συνεργάτη» υπενθύμιζαν με νόημα τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο της 27.7. Τότε ο πρωθυπουργός είχε δώσει σαφές στίγμα, επιβεβαιώνοντας, όπως αναφέρουν και μια δυσαρέσκεια από την συνέντευξη τύπου (ακριβώς την προηγούμενη μέρα) της ηγεσίας της «πολιτικής προστασίας» με επικεφαλής τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα, παρουσία και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τις εξελίξεις που θα αρχίσουν να τρέχουν από την προσεχή Δευτέρα, παράλληλα με τα δραστικά μέτρα (δηλαδή να μπουν κανόνες στην αυθαίρετη δόμηση, να απελευθερωθούν ρέματα και αιγιαλοί και να απομακρυνθούν οι καταπατητές δασικών εκτάσεων, «να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες»), ο Αλ.Τσίπρας είχε δηλώσει:

«Αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση και η πιθανή απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά, ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών... εμείς αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός, προαναγγέλοντας ουσιαστικά τις εξελίξεις (παραιτήσεις).

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν έγιναν λάθη κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας μεγάλης τραγωδίας. Αυτό είναι προφανές. Τα λάθη πρέπει να αποτιμηθούν ψύχραιμα, να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που τα έχουνε κάνει», συνέχιζαν οι ίδιες πηγές.

Οι συνομιλητές του «ειδικού συνεργάτη» αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό - πριν τη ΔΕΘ και μετά τις 20 Αυγούστου. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες τοποθετούν τις αλλαγές από τις 17 Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση και μετά την παραίτηση Τόσκα όλα είναι ανοιχτά. Ακόμα και να μην διατηρηθεί έως τότε, το σημερινό κυβερνητικό σχήμα.