Οι κατεδαφίσεις των αυθαίρετων κτισμάτων, που έχουν τελεσεδίκως χαρακτηριστεί παράνομα, θα γίνουν με τους κανόνες της νομιμότητας, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως η παρανομία πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη νομιμότητα.

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στις αποφάσεις της κυβέρνησης και πως θα προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων που έχουν τελεσιδικίσει, ενώ πρόσθεσε ότι όποιος έχει αντίρρηση και έχει τη δυνατότητα ένδικων μέσων μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εντός 15 ημερών. «Δεν έχουμε καμία διάθεση εμπλοκής σε μακρόχρονες διαδικασίες. Η κυβέρνηση επιλέγει την άμεση επίλυση του ζητήματος των αυθαιρέτων. Το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος της κυβέρνησης είναι να αφήσει τα αυθαίρετα ως έχουν, τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Δεν ολιγώρησαν οι ένοπλες δυνάμεις

Αναφερόμενος στις ένοπλες δυνάμεις και το ρόλο τους στο έργο της καταστροφικής πυρκαγιάς την 23η Ιουλίου, τόνισε ότι το όριο ετοιμότητάς τους είναι 4 ώρες και στην συγκεκριμένη πυρκαγιά ήταν εκεί άμεσα, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Δεν ολιγώρησαν καθόλου, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι δεν έλαβαν μέρος στην κατάσβεσή της στρατιωτικά αεροπλάνα γιατί θα γκρεμίζονταν σπίτια στο Μάτι και θα σκοτώνονταν άνθρωποι. Διευκρινίζοντας πως τα στρατιωτικά μέσα λαμβάνουν μέρος στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

Η ΝΔ δεν αντιπολιτεύεται με θεσμικό τρόπο

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως ο κ. Τόσκας και η ηγεσία των σωμάτων κράτησαν υπεύθυνη στάση, ενώ επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της λέγοντας πως δεν είναι θεσμικός ο τρόπος που αντιπολιτεύεται.

Επανέλαβε πως εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο 2019 και πως μέχρι τότε η κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη αναφορικά με την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία είπε: «Συνεχίζουμε τις πιέσεις και τις προσπάθειές μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Δεν ξέρω πότε θα αποφυλακιστούν αλλά η διεκδίκηση από την πλευρά μας είναι συνεχής. Ο Ερντογάν έχει εντάξει την κράτηση των στρατιωτικών στην εξωτερική του πολιτική».