Η χώρα πρέπει να μείνει σταθερή στις ράγες μίας ασφαλούς εξόδου και να μην υπάρξουν τακτικισμοί και αιφνιδιασμοί πάνω στα αποκαΐδια, δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος τόνισε ότι η έξοδος της χώρας από τη μνημονιακή μέγγενη συνιστά το μεγάλο κάδρο των εξελίξεων το επόμενο διάστημα.

Η βασική προτεραιότητα του επόμενου διαστήματος είναι η έξοδος της χώρας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις στις 21 Αυγούστου, εν μέσω μίας ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης σε γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Ιταλία.

Το γεγονός ότι βγαίνουμε με ασφάλεια από αυτήν τη μνημονιακή μέγγενη, μέσα σε αυτό το άκρως δυσμενές οικονομικό περιβάλλον ένθεν και ένθεν της χώρας, είναι ένα θετικό μήνυμα που σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα αυξημένο ρεύμα του τουρισμού, αποτελεί το βασικό και μεγάλο κάδρο των πολιτικών εξελίξεων.

«Όλοι θα κριθούμε από το πρόγραμμα που θα διαμορφώσουμε για την Ελλάδα μετά την κρίση», ανέφερε.

Θετικό μήνυμα η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch

Το βασικό σημείο είναι η έξοδος της χώρας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, την οποία χαρακτήρισε ως θετικό μήνυμα. Παράλληλα αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του τουρισμού.

«Υπάρχει μια εμμονή σε μια ατζέντα που δεν συμπεριλαμβάνει το μεγάλο κάδρο όπως την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, ποινικές διαδικασίες σε εξέλιξη, αλλά κι αλλά θέματα που είναι στην πραγματική ατζέντα της πραγματικής ζωής όπως η μείωση της ανεργίας», τόνισε ο κ. Βούτσης.

Πιστεύω ότι τα μέτρα που θα πάρουν οι αρχές, μετά την ανείπωτη τραγωδία να γίνονται αποδεκτά από την κοινωνία, να υπάρχει η συναίνεση, η ανοχή και η βοήθεια από την κοινωνία, τόνισε ο κ. Βούτσης αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών και το τοπίο που διαμορφώνεται για το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο.

Πρόσθεσε ότι πλέον είναι πιο ώριμο από ποτέ «δυστυχώς πάνω στο λίπασμα της τραγωδίας» να αλλάξει η κατάσταση που αφορά την δόμηση, «αλλιώς θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας», παραδεχόμενος ότι «θα έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη τόλμη» στο ζήτημα των κατεδαφίσεων.

Προειδοποίησε ότι «αν δεν υπάρχουν τολμηρές παρεμβάσεις όπως έχουν παρουσιαστεί από την κυβέρνηση τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας, από την εποχή Τρίτση είμαστε στην τέταρτη γενιά αυθαιρέτων».

Αναφερόμενος στον ειδικό λογαριασμό για τους πυρόπληκτους, είπε ότι έχουν συγκεντρωθεί 36,5 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα ή και περισσότερα είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν ιδιώτες, με τους οποίους βρίσκεται σε επαφή η κυβέρνηση, για συγκεκριμένες δράσεις.

Κάλεσε δε όσους οργανώνουν συναυλίες για την συγκέντρωση χρημάτων, να ενημερώνουν το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην όποια δράση.
Αναφερόμενος στην στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για συγκεκριμένα συμφέροντα που εξωθούν τη ΝΔ σε στείρα κριτική.

Όπως είπε την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός και στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα είναι έτοιμος ώστε να είναι σαφής σε όλα τα ζητήματα που άπτονται αυτού.

Για τον ανασχηματισμό, ανέφερε ότι είναι πρωτοβουλία του πρωθυπουργού αν και πότε θα πραγματοποιηθεί.

Για το χρόνο των βουλευτικών εκλογών τόνισε ότι ο στόχος είναι η διεξαγωγή τους στην τετραετία, με σταθμούς μέχρι τότε τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Ευρωεκλογές, εκτιμώντας ότι μέχρι στιγμής δεν βλέπει να υπάρχει λόγος για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Πηγή: ΕΡΤ1