Το υπό διαμόρφωση νέο κυβερνητικό σχήμα, που αναμένεται να παρουσιάσει αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο ο πρωθυπουργός, βρίσκεται στην τελική ευθεία. Και οι εκπλήξεις φαίνεται να είναι πολλές.

του Ειδικού Συνεργάτη

Και αυτό καθώς καταλυτικός παράγοντας των εξελίξεων, είναι ότι το νέο σχήμα θα είναι εκ των πραγμάτων «εκλογικού χαρακτήρα». Σηματοδοτώντας την επόμενη μέρα, αλλά και τη συνέχεια του πολιτικού φορέα, του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από νέες συμμαχίες, ικανές να δώσουν τη μάχη και στις κάλπες όποτε κι αν στηθούν.

Συνομιλητές του «ειδικού συνεργάτη» υποστηρίζουν ότι στις μετακινήσεις υπουργών, είναι πιθανόν να περιλαμβάνεται και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

«Δεν έχει λογική η απειλή ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, λόγω του “Μακεδονικού”, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι την περασμένη Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας ουδέποτε είχε διατυπώσει ευθέως μια τέτοια απειλή.

Οι ίδιες πηγές βλέπουν σε αυτή τη φάση μετακίνηση του Πάνου Καμμένου σε άλλο υπουργείο, ενώ ζήτημα κομβικό, είναι ο αριθμός βουλευτών των ΑΝΕΛ που θα υπουργοποιηθεί σε αυτή τη φάση.

Με την εξαίρεση της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά που θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένη, στο νέο σχήμα φαίνεται να «χωράει» μόνο η περίπτωση του Θανάση Παπαχριστόπουλου.

Το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και τα στελέχη της νέας γενιάς

Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις σε δύο κατευθύνσεις: Πρώτον αξιοποίηση ικανών και έμπειρων στελεχών της κεντροαριστεράς,(Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Στέφανος Τζουμάκας) που δεν ακολουθούν τη Φώφη Γεννηματά, ενώ έχουν πάρει σαφείς αποστάσεις και από τις ακραίες επιθέσεις της.

Δεύτερον αξιοποίηση στελεχών της νεότερης γενιάς, κατά τα πρότυπα των Έφη Αχτσιόγλου (πιθανότατα μετακινείται) Αλέξη Χαρίτση, Νάσου Ηλιόπουλου, αλλά και στελεχών του κομματικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων του γραμματέα του κόμματος Πάνου Ρήγα και της εκπροσώπου του κόμματος Ράνιας Σβίγκου.

Όπως έχει αναφέρει το bigbusiness.gr στο κάδρο των αλλαγών δεν μπαίνουν κομβικά υπουργεία, όπως Οικονομίας, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, ωστόσο αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να υπάρξουν και στο εσωτερικό του Μαξίμου, με ορισμένες πληροφορίες να εστιάζουν στην μετακίνηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου σε άλλο υπουργείο.