Ο πρωθυπουργός επέλεξε στο νέο κυβερνητικό σχήμα, το πρώτο μετά τα μνημόνια, "να αποδείξει ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες, δεν είναι μια στενή κομματική κυβέρνηση, είναι μια κυβέρνηση, η οποία αποδεικνύει ότι μπορεί να κάνει διεύρυνση και πολιτικά και κοινωνικά και ηλικιακά, αλλά και γεωγραφικά", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. Τι είπε για τις περιβαλλοντολογικές μετρήσεις που γίνονται στην Ανατολική Αττική.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία της κ. Παπακώστα αλλά και των κ.κ. Ξενογιαννακοπούλου και Ζορμπά στο νέο σχήμα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Πρακτορείο 104,9 FM" ο κ. Φάμελλος σημείωσε πως δείχνει ότι "η κυβέρνηση αυτή έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες και να κάνει συμμαχίες κοινωνικές και πολιτικές διότι η έξοδος από το πρόγραμμα δεν είναι ένα θέμα ενός κόμματος, είναι θέμα μιας κοινωνίας".

"Δεν έχει καμία σημασία να ασχολούμαστε με τον βοσκό που φωνάζει 'λύκος στα πρόβατα' και διαψεύδεται συνεχώς, διότι μας νοιάζουν περισσότερο τα παιδιά, οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι της Ελλάδας, αυτό είναι το πρωτεύον για μια κυβέρνηση", τόνισε.

Ο κ. Φάμελλος είπε ακόμα πως "αυτό που έχουμε πάρει εντολή είναι να συνεχίσουμε με την ίδια δυναμική, την ίδια αποτελεσματικότητα και την ίδια τιμιότητα, αυτό που μας έχει ζητήσει ο ελληνικός λαός να κάνουμε", ενώ χαρακτήρισε "κοινωνικώς παράγοντες προόδου" τόσο την παρουσία της νέας γενιάς όσο και των πολλών γυναικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Για τις μετρήσεις στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά

Σε ό,τι αφορά τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Ανατολικής Αττικής, ο κ. Φάμελλος διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, από την πρώτη εβδομάδα της πυρκαγιάς, μαζί με το υπουργείο Υγείας και τον αναπληρωτή υπουργό στα θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, τον κ. Φωτάκη, που έχει την ευθύνη του "Δημόκριτου", είναι στην περιοχή και υλοποιεί ένα σημαντικό πρόγραμμα μετρήσεων.

Το πρόγραμμα αυτό "πιθανά στερείται της δημοσιότητας που έχουν ίσως άλλες ανακοινώσεις, χωρίς μετρήσεις όμως, αλλά κοιτάει την ουσία. Η ουσία είναι να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας και ασφάλειας για τους πολίτες στην περιοχή", υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.

Αναφέρθηκε, δε, σε αναλύσεις για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που ανακοίνωσε χθες ο "Δημόκριτος", που "έχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα αιωρούμενα σωματίδια, αλλά και για τα επίπεδα αιθάλης, που δείχνουν ότι είμαστε χαμηλότερα από τις οριακές τιμές της νομοθεσίας -και αναφερόμαστε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία".

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, "έχουμε ήδη μετρήσεις από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, στη θάλασσα, όπου με την έκπλυση υπήρχε η πιθανότητα να συσσωρευθούν ή να μεταφερθούν ρύποι, όπου εκεί και όσον αφορά τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες [...] δεν έχουμε εντοπισμό μεσαίων ή υψηλών επιπέδων, έχουμε χαμηλών επιπέδων συγκεντρώσεις και δεν έχουμε και σε κανένα δείγμα οργανοχλωριωμένες ενώσεις".