«Κυβερνητική δέσμευση η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «kontra».

Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στα όσα ειπώθηκαν μετά τον ανασχηματισμό περί ανοίγματος της κυβέρνησης προς την Κεντροαριστερα, τονίζοντας ότι, «Καλό θα είναι να δούμε τώρα, που είναι οι συνθήκες τέτοιες, που οριστικά βγήκαμε από τα μνημόνια, που συγκεκριμένες δυνάμεις πήραν αυτή την ευθύνη στην πλάτη τους, με μία χώρα… όχι διαλυμένη, όχι παραδομένη, αλλά κάτι περισσότερο! Πλέον θα πρέπει να «δούμε» όχι τι μας χώριζε στο παρελθόν, αλλά τι μας ενώνει για το μέλλον.»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός και στην ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού ξεκαθαρίζοντας ότι: «Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να «ανοίξει» μία συζήτηση για το ύψος του κατώτατου μισθού. Πρέπει επιτέλους να φτάσει σε ένα όριο που θα δίνει την ευχέρεια στους νέους ανθρώπους, στους πολίτες, στους εργαζόμενους… να ζουν και όχι να έχουμε τις συνθήκες που έχουμε μέχρι τώρα! Αυτό είναι κυβερνητική δέσμευση… να καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός.»

Για το ενδεχόμενο συνεργασιών ο κ. Σπίρτζης ξεκαθάρισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης λέει, λαϊκίζοντας, «εμείς θα μειώσουμε δραματικά τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις για να προσελκύσουμε μεγάλους επενδυτές». Αυτός είναι ένας νεοφιλελεύθερος δογματισμός. Ποιος θα πληρώσει αυτό το έλλειμα και από πού;»

Βασικά σημεία της συνέντευξης:

Για το «άνοιγμα» της κυβέρνησης προς την Κεντροαριστερα

Αυτή η ερμηνεία θα βόλευε κάποιους αν δεν είχαν το παρελθόν που είχαν και τις συνέπειες του… παρελθόντος. Αυτή την κριτική μπορεί να την κάνει ένα κόμμα το οποίο έμεινε πιστό στις αρχές, τις αξίες, την πολιτική και επειδή πλησιάζει και η τρίτη του Σεπτέμβρη έτσι μπορούμε να θυμηθούμε πολλά. Δεν είναι ένα κόμμα το οποίο οδήγησε τα στελέχη του και τον κόσμο του σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ. στην ακροδεξιά εκδοχή της. Άρα καλό θα είναι να δούμε τώρα, που είναι οι συνθήκες τέτοιες, που οριστικά βγήκαμε από τα μνημόνια, που συγκεκριμένες δυνάμεις πήραν αυτή την ευθύνη στην πλάτη τους, με μία χώρα… όχι διαλυμένη, όχι παραδομένη, αλλά κάτι περισσότερο! Πλέον θα πρέπει να «δούμε» όχι τι μας χώριζε στο παρελθόν, αλλά τι μας ενώνει για το μέλλον.

Για τον αν θα πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να «ανοίξει» μία συζήτηση για το ύψος του κατώτατου μισθού. Πρέπει επιτέλους να φτάσει σε ένα όριο που θα δίνει την ευχέρεια στους νέους ανθρώπους, στους πολίτες, στους εργαζόμενους… να ζουν και όχι να έχουμε τις συνθήκες που έχουμε μέχρι τώρα! Αυτό είναι κυβερνητική δέσμευση… να καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός.

Για ενδεχόμενες συνεργασίες

Τα ζητήματα είναι πολύ συγκεκριμένα για το μέλλον. Για παράδειγμα… ο κ. Μητσοτάκης λέει, λαϊκίζοντας, «εμείς θα μειώσουμε δραματικά τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις για να προσελκύσουμε μεγάλους επενδυτές». Αυτός είναι ένας νεοφιλελεύθερος δογματισμός. Ποιος θα πληρώσει αυτό το έλλειμα και από πού; Δεν το λέει το παρακάτω ή το υπονοεί. Συνεχίζει και λέει «λιγότερο κράτος». Αυτό σημαίνει μη επαρκές και αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας, μη επαρκές και αξιόπιστο δημόσιο σύστημα παιδείας, σημαίνει αστικές μεταφορές, όπως τις είχαμε τόσα χρόνια, δηλαδή ή απαξιωμένες που να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών, αλλά τα κυκλώματα να λυμαίνονται αυτούς τους οργανισμούς και είχαμε και τους ιδιωτικούς οργανισμούς αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη που στον πρώτο χρόνο εφαρμογής μετά την κρατικοποίηση έχουν 45.000.000 λιγότερο κόστος!

Για τις προοδευτικές συγκλίσεις

Δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι να ξεχάσουμε πως και… ποιοι έφεραν τη χώρα εδώ. Διότι οι συνεργασίες, προφανώς η βάση που ξεκινούν δεν είναι το παρελθόν είναι η προγραμματική σύγκλιση, αλλά αν δεν ξέρουμε και πως φτάσαμε εδώ θα επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Δεν είναι το ΚΙΝΑΛ ή το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει πλέον ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ΚΙΝΑΛ. Έχει αλλάξεις 7 φορές ονομασία και κάποιοι που θέλουν ένα κομμάτι της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ, πολύ σημαντικό που έκανε τομές, που ήταν σε προοδευτική κατεύθυνση να το καπηλευθούν και να παρουσιαστούν ως οι μοναδικοί κληρονόμοι, καλό θα ήταν αυτό να το θέσουν στη νέα προοδευτική βάση στο σήμερα και να το αποδείξουν.

Για τις ομοιότητες ΚΙΝΑΛ – ΝΔ: Ταυτίζονται απόλυτα.

Το προοδευτικό κάλεσμα είναι θέμα του ΚΙΝΑΛ. Αν θα συνεχίσει και θα έχει μία στρατηγική, γιατί πλέον έχει φύγει από την τακτική, μία στρατηγική συνεργασίας με τη νεοφιλελεύθερη Ν.Δ. με ακροδεξιές εκφράσεις της και να το αντέχει, έστω και συναισθηματικά, ε… αυτό σημαίνει ότι έχουν πάρει τελίως άλλη και διαφορετική κατεύθυνση και δεν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση. Θεωρώ ότι πάρα πολλά στελέχη που βρίσκονται σε αυτό το χώρο δεν αντέχουν να συνεργαστούν και πολιτικά και ιδεολογικά και συναισθηματικά με τη Ν.Δ., ούτε καν να το ακούσουν στην εκδοχή που είναι σήμερα και στην εκδοχή που ήταν στις προηγούμενες κυβερνήσεις που συνεργάστηκαν. Το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει κάνει πραγματικές διευρύνσεις, αναζητά συγκλήσεις και πιστεύω ότι τα καταφέρνει. Βρίσκουμε απήχηση από τον προοδευτικό κόσμο της χώρας, χωρίς να έχουμε πρόσημα και ταμπέλες υπάρχουν πολλοί προοδευτικοί άνθρωποι και στην κεντροδεξιά και στην κεντροαριστερά… αυτό σημαίνει ότι μπορούν να υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις που θα συμφωνήσουν σε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο.