(upds) Στην επιδίωξη της δίκαιης ανάπτυξης είναι προσηλωμένη η κυβέρνηση στην μεταμνημονιακή εποχή, έχοντας στον πυρήνα της την ανάκτηση της εργασίας, την τόνωση των επενδύσεων, την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους και την συνέχιση των δημοκρατικών τομών.

Αυτά ανάφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μιλώντας για την στρατηγική της κυβέρνησης μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Παράλληλα, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως η κεντρική επιλογή του κ. Μητσοτάκη είναι η «συγκυβέρνηση με το ΔΝΤ» και το πρόγραμμά του «προσομοιάζει» στην πολιτική της Θάτσερ.

Μείωση της ανεργίας, νέες θέσεις εργασίας

Με δεδομένη την σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναπτύσσεται για το 2018 με ρυθμούς πάνω στο 2%, αλλά και με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το στρατηγικό του σχέδιο για τη χώρα, είπε ο κ. Τζανακόπουλος και αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους και τις άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης για την υλοποίηση των εξαγγελιών, λέγοντας:

-Ο στόχος για μείωση της ανεργίας στο 10% μέσα στην επόμενη πενταετία είναι φιλόδοξος αλλά και ρεαλιστικός, αν σκεφτεί κανείς ότι όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, η ανεργία βρισκόταν στο 27% και σήμερα βρίσκεται στο 19% με τη δημιουργία 330.000 περισσότερων θέσεων εργασίας.

-Ειδικά ως προς την δημοσιονομική και οικονομική πολιτική ο πρωθυπουργός ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις τόσο για το 2018 και το 2019, όσο και για τα επόμενα χρόνια και στο πλαίσιο αυτό:

1. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών κατατίθεται τροπολογία για την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας αύξησης του κατώτατου μισθού, που θα σημάνει την ίδια στιγμή και την κατάργηση του υποκατώτατου.

2. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση ώστε εντός του 2018 να εξοφληθούν τα αναδρομικά σε δικαστικούς, ενστόλους και πανεπιστημιακούς, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, ενώ σε ό,τι αφορά τους γιατρούς του ΕΣΥ, και παρά το γεγονός ότι δεν καλύπτονται από την απόφαση του ΣτΕ, πραγματοποιήθηκε ήδη σύσκεψη με τους υπουργούς Υγείας υπό τον πρωθυπουργό και αναζητούνται τρόποι για την αποκατάσταση της αδικίας του 2ου Μνημονίου.

Ελάφρυνση και στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας το 2019

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ήδη και πρόκειται να νομοθετηθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, όπως:

1. Μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 10% μεσοσταθμικά και έως 30% για τις χαμηλές περιουσίες και το 2020 μείωση 20% μεσοσταθμικά και έως 50% για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες.

2. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα πάνω από 7.000 στο 13,3% από 20% που είναι σήμερα, με αποτέλεσμα τα μεσαία εισοδήματα να δουν μειώσεις μέχρι και 35%. Την ίδια στιγμή για δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς μειώνουμε τις εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή στα 64.5 ευρώ το μήνα, δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

3. Μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 1% για το 2019 με στόχο να φτάσει στο 25% εντός τετραετίας.

4. Νομοθετείται και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμούς και συνεταιρισμένους αγρότες, τις ΚΟΙΝΣΕΠ και τις ανενεργές επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ήδη τη ρύθμιση για την επιδότηση ενοικίου από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, που θα αφορά τουλάχιστον 300.000 νοικοκυριά.

6. Άμεσα εκκινούν επίσης οι διαδικασίες για την πρόσληψη συνολικά 7.500 μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της Ειδικής Αγωγής αλλά και των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι.

Πρόγραμμα ελαφρύνσεων τετραετίας

Όλα τα παραπάνω μέτρα νομοθετούνται άμεσα για να εφαρμοστούν το 2019, είπε ο κ. Τζανακόπουλος και σημείωσε πως πέραν αυτών ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ελαφρύνσεων για την τετραετία που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 12% και την ενίσχυση των προϋπολογισμών του Κοινωνικού Κράτους στην Υγεία, την Πρόνοια και την Παιδεία.

Η συγκυβέρνηση με το ΔΝΤ είναι η κεντρική επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη

«Η συνεκτική αυτή δέσμη μέτρων, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, η οποία διατηρεί τη δημοσιονομική ισορροπία και την ίδια στιγμή ενισχύει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που σήκωσε δυσανάλογο βάρος κατά την περίοδο της κρίσης, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πρόγραμμα έμπνευσης ΔΝΤ που εξήγγειλε προχθές στην 83η ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης», επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος και εξήγησε τους λόγους για αυτήν την επισήμανση, λέγοντας:

-Είναι ένα πρόγραμμα που αφορά σχεδόν αποκλειστικά την οικονομική ελίτ, τους φίλους δηλαδή και συνδαιτημόνες του κ. Μητσοτάκη.

-Χωρίς να πιεστεί καν ο πρόεδρος της ΝΔ ομολόγησε από μόνος του ότι η εφαρμογή του προγράμματος του συνεπάγεται και νέα προσφυγή στο ΔΝΤ.

- Επέμεινε στην θέση του για το Ασφαλιστικό Πινοσέτ που διαλύει τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, κάνει δώρο στις ασφαλιστικές εταιρείες τις εισφορές των εργαζομένων και αφήνει στον αέρα 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους.

-Αποκάλυψε ότι σκοπεύει να εφαρμόσει τη μείωση του αφορολόγητου για το 2020.

«Πρόταση Φρανκενστάιν» για τον ΕΝΦΙΑ

-Παρουσίασε (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) μια «πρόταση Φρανκενστάιν» για τον ΕΝΦΙΑ που πέραν του γεγονότος ότι είναι απολύτως και αναμφισβήτητα αντισυνταγματική, αν μπορούσε να εφαρμοστεί θα οδηγούσε βραχυπρόθεσμα σε αύξηση τελικά του ΕΝΦΙΑ καθώς θα περιόριζε άμεσα τους πόρους στην μεγάλη πλειονότητα των Δήμων της χώρας και θα δημιουργούσε Δήμους δύο και τριών ταχυτήτων. Και ακριβώς επειδή είναι οριζόντια, ευνοεί τις μεγάλες περιουσίες και αυξάνει τελικά τις κοινωνικές ανισότητες.

-Μας διαμήνυσε ότι συμφωνεί με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αρκεί αυτές να μην εφαρμόζονται. Γιατί στο δικό του σύμπαν η εργατική νομοθεσία είναι προαιρετική και η προστασία του εργαζόμενου επαφίεται στην καλή θέληση του εργοδότη.

Εξαγγελίες τύπου Μάγκρι στην Αργεντινή

«Η λογική που διαπερνά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, μια λογική ακραία νεοφιλελεύθερη που δεν έχει όμοιο της σε καμία χώρα της Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Πολλοί λένε ότι η πολιτική του κ. Μητσοτάκη προσομοιάζει σε αυτήν που εφάρμοσε η Θάτσερ στη Μεγάλη Βρετανία στα τέλη της δεκαετίας του '70 και τις αρχές του '80. Κι αυτή, όμως, η εκτίμηση είναι μάλλον επιεικής για τον κ. Μητσοτάκη.

Αν κάποιος έψαχνε, αντίστοιχες εξαγγελίες θα έβρισκε κανείς μόνο στους ακραίους ρεπουμπλικανικούς κύκλους του Tea Party, αλλά και στο πρόγραμμα του κ. Μάγκρι στην Αργεντινή. Το πρόγραμμα του οποίου αντέγραψε ο κ. Μητσοτάκης. Σας θυμίζω: Η υπόσχεση του κ. Μάγκρι ήταν να τονώσει την ανάπτυξη με ένα σοκ μείωσης φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις στην Αργεντινή. Αυτό που κατάφερε ήταν να καταλήξει οικειοθελώς πίσω στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Αυτό, δηλαδή, που από την αρχή επιθυμούσε. Αυτή, ακριβώς, είναι και η κεντρική επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη, όπως αποδείχθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο: Η συγκυβέρνηση με το ΔΝΤ», κατέληξε στην εισαγωγή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το ασφαλιστικό Μητσοτάκη, το ασφαλιστικό Πινοσέτ, είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο ασφαλιστικό σύστημα

«Η ΝΔ προσπαθεί να παραπλανήσει τον κόσμο μόνο και μόνο για να δημιουργήσει έδαφος για την κερδοσκοπία ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ειδικότερα, στο ερώτημα γιατί ένας συνταξιούχος να υπερασπιστεί τον σημερινό νόμο (Κατρούγκαλου) και να μην επιλέξει την πρόταση του κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «το ασφαλιστικό Μητσοτάκη, το ασφαλιστικό Πινοσέτ, είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο ασφαλιστικό σύστημα γι' όλους, για τους σημερινούς συνταξιούχους, για τους σημερινούς ασφαλισμένους, αλλά και για τους νέους ασφαλισμένους».

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορα τους σημερινούς συνταξιούχους είπε ότι οι συντάξεις τους πληρώνονται μέσω των εισφορών των σημερινών ασφαλισμένων και πως «αν λοιπόν έχουμε διακοπή της ροής εισφορών από τους νέους ασφαλισμένους προς τα επικουρικά ταμεία, αυτό που θα γίνει είναι ότι ξαφνικά περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι θα βρεθούν στον αέρα, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεια δεν θα έχουν τους πόρους για να τους πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις».

Σε ό,τι αφορα τους σημερινούς ασφαλισμένους, είπε ότι «αυτοί κάποια στιγμή θα κληθούν να πάρουν σύνταξη», και έθεσε το ερώτημα τι θα συμβεί με τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν θα έχουν πια ροή χρήματος από τους νέους ασφαλισμένους. «Επίσης στον αέρα, ούτε αυτοί θα πάρουν επικουρική σύνταξη», ανέφερε.

Σχετικά με τους νέους ασφαλισμένους, σχολίασε πως σύμφωνα με το σύστημα του κ. Μητσοτάκη ο κάθε ασφαλισμένος θα εισφέρει στον ατομικό του κουμπαρά και όταν θα έρθει η ώρα να πάρει σύνταξη θα έχει τον ατομικό του κουμπαρά. Επ' αυτού παρέπεμψε σε παράδειγμα που, όπως είπε, έδωσε ο κ. Χατζηδάκης, κατά το οποίο ένας μισθωτός που ξεκινά σήμερα με 800 ευρώ και με δεδομένο ότι μετά από 32 έτη ασφάλισης θα φτάσει τα 2.000 ευρώ, αν πληρώνει 3% τον μήνα θα καταλήξει στο τέλος του εργασιακού του βίου, όταν θα έρθει η ώρα να πάρει σύνταξη, να έχει έναν κουμπαρά 125.000 ευρώ. «Ξέρετε τι απόδοση χρειάζεται για να βγουν αυτά τα μαθηματικά; 7,5%» είπε, σχολιάζοντας ότι τέτοιες αποδόσεις στην Ελλάδα έδινε η Ασπίς Πρόνοια, η οποία έχει καταρρεύσει, δεν υπάχει. Πρόσθεσε ότι «έχουμε 124 περιπτώσεις τέτοιου τύπου κατάρρευσης ασφαλιστικών και επενδυτικών ταμείων που υποτίθεται ότι έδιναν εγγυημένες αποδόσεις του 5%, 6%, 7%».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης για να κάνει δώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θέτει σε κίνδυνο και τους σημερινούς συνταξιούχους και τους σημερινούς ασφαλισμένους, αλλα και τους νέους ασφαλισμένους που υποτίθεται οτι θα εισφέρουν στον ατομικό τους κουμπαρά». Έφερε το παράδειγμα της ARG στις ΗΠΑ «που φέσωσε το αμερικανικό δημόσιο με 80 δισ. ακριβώς επειδή έδινε υποτίθεται υψηλές αποδόσεις στους συνταξιούχους και τελικά κατέρρευσε». «Αυτά ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης», συμπλήρωσε. Είπε ακόμη σχετικά με την αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι τέτοιου τύπου συστήματά υπάρχουν σε όλη την κεντρική και δυτική Ευρώπη, πως «τέτοιο τύπου σύστημα δεν υπάρχει πουθενά, εκτός από κάποιες χώρες που προσπάθησαν να το υλοποιήσουν, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η οποία επέστρεψε στην υποχρεωτική δημόσια επικουρική ασφάλιση το 2008 μετά ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης».

«Αυτά που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνα για το κοινωνικό σύνολο, για την ανδιανεμητική πολιτική ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους», κατέληξε.

«Καμία ταύτιση των προτάσεων κυβέρνησης και ΝΔ για μείωση ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών»

Ερωτηθείς εάν ταυτίζονται οι προτάσεις της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη αφενός για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και αφετέρου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ταύτιση και ότι βρίσκονται στον αντίποδα, έχοντας διαφορετικές στοχεύσεις.

Συγκεκριμένα, ως προς την κυβερνητική εξαγγελία μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, είπε πως με βάση το ισχύον ασφαλιστικό, οι εισφορές για το 88% των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων είναι ήδη μειωμένες και πως η πρόταση του πρωθυπουργού στοχεύει στην ελάφρυνση συγκεκριμένων κατηγοριών, των μεσαίων στρωμάτων, που έχουν δυσανάλογη επιβάρυνση.

Σε ερώτηση για την «πρόταση για οριζόντια ελάφρυνση ασφαλιστικών εισφορών που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης από το 20% στο 15%», είπε πως πέρα από το ότι δημιουργεί μια τρύπα ύψους 2 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, ευνοεί κατά κύριο λόγο τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους μεγάλους εργοδότες. «Δεν μας είπε πώς θα κατανεμηθεί η μείωση. Θα αφορά μείωση 5 μονάδων αποκλειστικά και μόνο για τους εργοδότες; Θα αφορά 4 μονάδες για τους εργοδότες και μία για τους εργαζόμενους; Οποιοδήποτε σενάριο κι αν ισχύει, η πρόταση του απευθύνεται στους μεγάλους εργοδότες» τόνισε, σχολιάζοντας ότι υπάρχει μια πραγματική ασυμμετρία ανάμεσα στις δύο προτάσεις.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι η εξαγγελία της κυβέρνησης είναι η νομοθέτηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ: το 2019 10% μεσοσταθμικά και έως 30% για τις χαμηλές περιουσίες και το 2020 μείωση 20% μεσοσταθμικά και έως 50% για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες. Θα είναι προοδευτική ελάφρυνση, θα αφορά κατά κύριο λόγο τις μικρές και μεσαίες περιουσίες, για το 2019 θα αφορά 3,5 εκατ. φορολογούμενους και για το 2020 ο αριθμός αυτό θα ανέρχεται σε 5, είπε.

Είπε αντίθετα για την πρόταση του κ. Μητσοτάκη ότι αν υποτεθεί ότι θα αντικαθίσταντο με τον ΕΝΦΙΑ οι κεντρικές επιδοτήσεις που γίνονται από τον προϋπολογισμό προς του δήμους, «θα είχαμε τεράστια αύξηση των περιφερειακών ανισοτήτων»: Η Αθήνα και οι μεγάλοι δήμοι θα είχαν τεράστια εισροή χρήματος, ενώ δήμοι σε χαμηλότερες ζώνες θα είχαν πολύ λιγότερα έσοδα και θα αναγκάζονταν να αυξήσουν τον ΕΝΦΙΑ για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Δεύτερον, είπε, αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες γιατί κάποιος με μεγάλη περιουσία σε απόλυτο αριθμό θα ευνοούνταν πολύ περισσότερο από κάποιον που έχει μικρή γιατί η μείωση ειναι οριζόντια. «'Αρα σε απόλυτο νούμερο έχουμε αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των πλουσιότερων μέσω της ορίζοντας μείωσης» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση έχει εξηγήσει στους θεσμούς ότι δεν μιλάμε για μια διαπραγμάτευση που προσομοιάζει σε εκείνη που γινόταν κατά την περίοδο των αξιολογήσεων, επανέλαβε την επιχειρηματολογία που παρουσιάζει η κυβέρνηση στους θεσμούς και σχολίασε: «Αν θέλετε την πρόβλεψη μου, είναι ότι είμαστε πολύ κοντά στη μη εφαρμογή του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων». Είπε πως τα ίδια επιχειρήματα που ισχύουν για τη μη μείωση των συντάξεων ισχύουν και για το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου από το 2020. «Το μέτρο δεν είναι αναγκαίο», υπογράμμισε.

«Η κυβέρνηση δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο»

Ερωτηθείς για τις χτεσινές δηλώσεις του Π. Κομμένου και τη διαφωνία που έχουν εκφράσει με αυτές οι κ.κ. Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να δημιουργηθεί στη συγκυβέρνηση και δήλωσε γενικότερα ότι αν δει κανείς τους πολιτικούς συσχετισμούς στο Κοινοβούλιο, θα δει ότι «η κυβέρνηση δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο». Τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «θα κατατεθεί και θα κυρωθεί».

«Είναι πολύ εύκολο να δει κανείς τις δηλώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς και να κατανοήσει ότι υπάρχει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο κ. Τζανακόπουλος απαντώντας σε άλλο ερώτημα.

Ανέφερε ότι οι απόψεις του κ. Καμμένου είναι σεβαστές, «η συμφωνία που έχουμε με τον κ. Καμμένο είναι έντιμη και ειλικρινής» και ότι δεν έχει κρύψει ποτέ την άποψη του. «Από εκεί και πέρα η βούληση του πρωθυπουργού είναι εφόσον ολοκληρωθούν τα βήματα που προβλέπονται, δηλαδή η θετική έκβαση του δημοψηφίσματος και ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη Βουλή της γειτονικής χώρας, να καταθέσει τη συμφωνία και να την υπερψηφίσει», σημείωσε.

«Η συμφωνία λέει ότι η Ελλάδα υποχρεούται να φέρει προς κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο μόνο μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα. Ακριβώς αυτη τη διάταξη της συμφωνίας θα τηρήσει η ελληνική δημοκρατία. Θα πάμε δηλαδή σύμφωνα με το γράμμα του νόμου», επισήμανε σε άλλο ερώτημα. Εκτίμησε δε ότι απ' ό,τι φαίνεται η όλη διαδικασία στη γειτονική χώρα θα τελειώσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει ο κ. Ζάεφ.

Σε ερώτηση για «σενάρια περί κυβέρνησης μειοψηφίας υπό την ανοχή άλλων βουλευτών», δήλωσε ότι το μόνο σενάριο που βλέπει είναι η ολοκλήρωση της 4ετίας από τη σημερινή κυβέρνηση.

Ενόψει του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ είπε ότι «περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα καθώς αυτό θα είναι το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για να μπει η Συμφωνία των Πρεσπών σε ισχύ. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στον κ. Ζάεφ και αναμένουμε το αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς για τα «ανοίγματα του κ. Μητσοτάκη προς την κεντροαριστερά», ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι στο Κίνημα Αλλαγής επαφίεται αν θα συνεχίσει να πορεύεται στη γραμμή που έχει υιοθετήσει από το 2011, με την οποία συμπορεύτηκε με τη ΝΔ, ή αν θα ακούσουν τις «καμπάνες» από την ΕΕ σχετικά με τη στάση που κρατούν τώρα τα περισσότερα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που «βλέπουν ότι μοναδικός τρόπος για να αποτρέψουμε την άνοδο της ακροδεξιάς και τη δημιουργία μιας διάχυτης δυσαρέσκειας που υπάρχει, είναι η συμμαχία με την Αριστερά».

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος»

Ο κ. Τζανακόπουλος ρωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα της Handelsblatt για τα κόκκινα δάνεια, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος στη χώρα» και πως «έχουμε ένα σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων που παρακολουθείται από την ΕΚΤ, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και το οποίο σταδιακά θα μειώσει το πρόβλημα μέχρι την πλήρη εξαφάνιση του», ανέφερε.

«Ο κ. Ερντογάν δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες με το να κλιμακώνει διαρκώς την αντιπαράθεση με την Κυπριακή Δημοκρατία»

«Ο κ. Ερντογάν δεν νομίζω ότι προσφέρει καλές υπηρεσίες με το να κλιμακώνει διαρκώς την αντιπαράθεση με την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε με αφορμή τη χθεσινή δήλωσή του περί αύξησης των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο. Σημείωσε πως «ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η ευρύτερη περιοχή είναι να μειωθούν αυτές οι ρητορικές εξάρσεις, να μην λαμβάνονται προκλητικές πρωτοβουλίες και να ακολουθήσουμε όλοι το δρόμο του διπλωματικού διαλόγου και της συζήτησης και της προσπάθειας εξεύρεσης μιας λύσης» στο Κυπριακό πρόβλημα.

Για το εάν βλέπει επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν με την πρόταση Γκουτέρες, «και σε αυτό το πλαίσιο εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε με μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση» και πως «αυτή τη στιγμή η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά του κ. Ερντογάν».

Μόρια

Αναφερθείς στις προσπάθειες αποσυμφόρησης της Λέσβου, είπε ότι το καλοκαίρι μεταφέρθηκαν περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα, την προηγούμενη εβδομάδα 700 ακόμα και στόχος έως το τέλος Σεπτεμβρίου είναι 2.000 ακόμα για να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους.

Σχολίασε ότι λανθασμένα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχουν 4 βαθμίδες παροχής ασύλου, ενώ αναφορικά με την πρότασή του για 2 βαθμίδες δεν είναι καινούρια, είπε ότι εφαρμόστηκε στο παρελθόν και τότε «βούλιαξε» το ΣτΕ αρχικά και στη συνέχεια τα διοικητικά δικαστήρια. «Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει πράγαμτα που έχουν γίνει στο παρελθόν και έχουν αποτύχει» σημείωσε και είπε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τους χρόνους έκδοσης απόφασης για την παροχή ασύλου στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές, «αυτό το έχουμε κατάφερε με προβλέψεις για συντετμημένες προθεσμίες».

Ασκώντας κριτική στις χώρες του «Βίζεγκραντ», τόνισε ότι ο μοναδικός τρόπος συνολικής επίλυσης της προσφυγικής κρίσης είναι η αναλογική κατανομή σε όλη την Ευρώπη, και πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό και σε διαπραγματευτικό επίπεδο.

Για το εάν θα συναντηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είπε ότι το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα θα ανακοινωθεί μόλις κλείσει, ενώ για το εάν θα υπάρξει επίσκεψη στη Μόσχα εντός του 2018, παρέπεμψε στην απάντηση του πρωθπυουργού στη ΔΕΘ, προσθέτοντας ότι από εκεί και πέρα οι συζητήσεις συνεχίζονται και πως δεν μπορεί να το αποκλείσει ούτε όμως και να το προεξοφλήσει.

Δίκη της Χ.Α.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη στήριξη της κυβέρνησης και την απόλυτη συμπαράστασή της στο θύμα της φασιστικής επίθεσης, Βαγγέλη Παπαμιχαήλ. Είπε ότι υπάρχει μια υπέρμετρη καθυστέρηση της δίκης της ΧΑ, προσθέτοντας ότι λόγω του υλικού που πρέπει να εξεταστεί και του αριθμού των μαρτύρων που πρέπει να καταθέσουν, πρόκειται για μια δίκη-μαμούθ. Πρόσθεσε ότι απ' τη μεριά της κυβέρνησης δεν μπορούν να γίνουν συστάσεις προς τη δικαστική εξουσία για τον τρόπο που προχωρά η δίκη, παρά μόνο να προσφέρει όσα είναι απαραίτητα (σε διοικητικό, τεχνικό εξοπλισμό, υποδομές) για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη πορεία της δίκης.

«Στη συνείδηση των πολιτών η ΧΑ έχει καταγραφεί ως μια φασιστική συμμορία που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των αδύναμων και γι' αυτό πρέπει να κριθεί όχι μόνο στο δικαστικό αλλά και στο πολιτικό και στο ιδεολογικό επίπεδο», τόνισε.

Επίθεση Ρουβίκωνα στην ιρανική πρεσβεία

«Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει διαταχθεί ΕΔΕ και από αυτήν θα προκύψουν και οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες της υπόθεσης αυτής» είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΛΑΣ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνουν ό,τι πρέπει για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών και των ξένων διπλωματικών αποστολών. Ανέφερε ότι «δεν πρέπει να μπαίνουμε σε λογικές τρομοϋστερίας, γενικευμένης καταστολής, γιατί η διαρκής εστίαση σε τέτοιου τύπου περιστατικά αποσκοπεί στο να αναδείξει την ατζέντα του κ. Μητσοτάκη για ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος».

Το εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ δείχνει την αντίληψη της για τη δημόσια τηλεόραση

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, για το εμπάργκο της ΝΔ στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε:

«Η ΝΔ έχει κάνει χειρότερα στο παρελθόν, σε σχέση με την ΕΡΤ. Την έκλεισε μέσα σε ένα βράδυ. Επομένως το εμπάργκο δεν είναι και η απόλυτη κλιμάκωση, την οποία θα μπορούσε να κάνει η ΝΔ. Δείχνει τη συνολική της αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μεταχειρίζεται κανείς τη δημόσια τηλεόραση».

Σε δεύτερο ερώτημα αφενός για το προηγούμενο εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», αφετέρου για το σχόλιο δημοσιογράφου της ΕΡΤ που προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε:

«Δεν θα έκανα μια παρόμοια δήλωση. Από εκεί και πέρα δεν θα λογοκρίνουμε τους δημοσιογράφους». Και εξήγησε ότι ο λόγος που γίνεται το εμπάργκο στον «Σκάι» από την κυβέρνηση και, πολύ περισσότερο, από τον ΣΥΡΙΖΑ «έχει να κάνει με την εξακολουθητική τάση του συγκεκριμένου καναλιού να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να το ισχυρισθεί κανένας για την ΕΡΤ», τόνισε κλείνοντας.