«Η κυβέρνηση θα δώσει μάχη για να μην περικοπούν οι συντάξεις» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης στην ΕΡΤ και πιστεύει ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό και δεν θα υπάρξει καμία περικοπή.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η περικοπή των συντάξεων δεν είναι ένα διαρθρωτικό μέτρο που αφορά τη βιωσιμότητα των Ταμείων, ενώ, όπως είπε, στον προϋπολογισμό θα ξεκαθαρίσει. Τόνισε επίσης στόχος της κυβέρνησης είναι η ακύρωση του μέτρου. Νωρίτερα υπενθύμισε ότι συμπτωματικά σήμερα συμπληρώνονται 3 μήνες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «Για πρώτη φορά έχουμε στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα - ανάπτυξη, απασχόληση και καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής από εδώ και πέρα για τόνωσή του, η περικοπή συντάξεων δε βοηθά το σύστημα.»

Επεσήμανε επίσης ότι με τους Θεσμούς γίνεται συζήτηση και όχι διαπραγμάτευση για τις συντάξεις. Δεν υπάρχει η έννοια της μονομερούς ενέργειας, η Ελλάδα αποφασίζει και ας μην ξεχνάμε ότι μόνο το ΔΝΤ έθετε το ζήτημα της περικοπής τους. Ζήτησε επίσης από ελληνικά κόμματα και φορείς να πάρουν θέση επί των ζητημάτων. Κάποιοι κρύβονται πίσω από την Τρόικα, αυτές οι δυνάμεις ήθελαν να είμαστε διαρκώς σε μνημόνια και εξάρτηση.

Για το θέμα της υπερφορολόγησης ο υπουργός δήλωσε ότι το κύριο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η ανισότητα των φόρων. Από τη στιγμή που θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ και την ΕΕ πρέπει να είμαστε στο επίπεδο της φορολογίας που θέτει η ΕΕ ανέφερε για να προσθέσει ότι «χρεοκοπήσαμε και λόγω της φοροδιαφυγής». Έγιναν υπερβολές και λάθη όπως μια ομάδα επαγγελματιών που υπέστη υψηλή φορολογία και γι' αυτό θα προχωρήσουμε σε βαθμιαίες φοροελαφρύνσεις. Σημείωσε ότι «Χρειάζεται νέα γενιά μέτρων για τους οφειλέτες του Δημοσίου, ένα μονιμότερο σύστημα για τα (κόκκινα) δάνεια στις τράπεζες».

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «ύστερα από μακρά περίοδο λιτότητας, είναι σημαντικό να υλοποιηθεί η αναπτυξιακή στρατηγική, που έχει για πρώτη φορά η χώρα και να κοιτάξουμε το μέλλον, να στραφούμε στους μεγάλους μετασχηματισμούς για να έχει η Ελλάδα τον ρόλο που της αναλογεί στην περιοχή».

Αναφερόμενος στη ΔΕΘ είπε ότι ένα μήνα μετά το τέλος του μνημονίου αλλάζει δραστικά το κλίμα μιλούμε για το μέλλον. Το 80% των εξαγγελιών του πρωθυπουργού είναι οι μειώσεις της φορολογίας τόνισε ο κ. Δραγασάκης. Είναι πολύ σημαντικό να υλοποιήσουμε με συνέπεια την αναπτυξιακή πολιτική» ώστε να ασχοληθούμε περισσότερο για το μέλλον. Στη ΔΕΘ φάνηκαν 2 διαφορετικά σχέδια. Τα 11 σημεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός έχουν συζητηθεί εξαντλητικά και είναι ζητήματα που θα υλοποιηθούν. Στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη δεν διέκρινα την αγωνία να μην επαναληφθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην κρίση.

Έπρεπε να έρθει μια κυβέρνηση της Αριστεράς στη χώρα για να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Αναφορικά με τις εκλογές επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει την τετραετία.

«Η έξοδος από τα μνημόνια και η προσπάθεια λύσης του προβλήματος του Μακεδονικού εφόσον τα επιτύχουμε θα είναι σημαντικά βήματα. Η Ευρώπη πλέον συγκροτείται όπως ήταν παλιά ο ΣΥΡΙΖΑ με υποομάδες, χρειάζεται να έχουμε ένα κύκλο χωρών κοντά μας. Συμφέρον μας επίσης είναι η βαλκανική ανάπτυξη» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.

Μιλώντας για το Μακεδονικό εξήγησε ότι «Εμείς υποχρεώνουμε έναν άλλο λαό να αλλάξει το όνομά του όχι εμείς για να κάνουμε Δημοψήφισμα. Ζούμε μια ιστορική ευκαιρία επίλυσης του "Μακεδονικού". "Πιστεύω ότι στη Βουλή θα έχουμε μια πολύ ευρύτερη πλειοψηφία από αυτή που διαφαίνεται τώρα».

Απαντώντας σε ερώτηση για την Κεντροαριστερά στην Ελλάδα ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «Έχουμε χρέος και καθήκον για έναν πολιτικό -όχι κατ' ανάγκη κομματικό- συνασπισμό, o oποίος θα εκπροσωπήσει το 60% της ελληνικής κοινωνίας, που είναι ιστορικά ο κόσμος της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση για το Ελληνικό σημείωσε ότι θα ξεκινήσει, θα είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και γίνονται δήλωσε ότι «μεταρρυθμίσεις όπως το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, η χωροταξία και η χάραξη του αιγιαλού αποτελούν προϋποθέσεις ανάπτυξης».