Συνάντηση με το διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος των Γερμανικών Ταμιευτηρίων για τη Διεθνή Συνεργασία (Sparkassenstiftung für internationale Kooperation), Niclaus Bergmann, είχε σήμερα, Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη δημιουργία ενός συστήματος περιφερειακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Έλενα Παπαδοπούλου καθώς και ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, Jens Plötner.

O Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι στη νέα φάση που βρίσκεται η Ελλάδα, μετά το τέλος των μνημονίων, βασικές προτεραιότητες είναι η υλοποίηση της Αναπτυξιακής Στρατηγικής και ο σχεδιασμός της νέας προγραμματικής περιόδου, ο οποίος θα έχει ορίζοντα δεκαετίας, 2020-2030. Ο κ. Δραγασάκης τόνισε τη σημασία της χρηματοδότησης της ανάπτυξης και πιο συγκεκριμένα τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ο επικεφαλής των Sparkassen, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, την είσοδο της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά και τη σταθεροποίηση των συστημικών τραπεζών. Στη συνέχεια παρουσίασε τη γερμανική εμπειρία, τονίζοντας το θετικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι περιφερειακές τράπεζες, τόσο στην αντιμετώπιση κρίσεων, όσο και στη περιφερειακή ανάπτυξη. Εξήγησε ότι τα γερμανικά ταμιευτήρια δεν ενδιαφέρονται να επεκταθούν τα ίδια στην Ελλάδα, όμως είναι έτοιμα να προσφέρουν εμπειρία και τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά.

Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε η συνεργασία των δύο πλευρών για τη δημιουργία ενός συστήματος περιφερειακών τραπεζών στην Ελλάδα, που θα αποτελείται τόσο από συνεταιριστικές τράπεζες, όσο και από τραπεζικά ιδρύματα που θα προκύψουν από πρωτοβουλία των Περιφερειών της χώρας, με τα Γερμανικά Ταμιευτήρια να παρέχουν τη σχετική τεχνογνωσία.

Τέλος, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα σε πρακτικό επίπεδο, με τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα αναλάβει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την εκπόνηση μελέτης και θα επεξεργαστεί το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του συστήματος περιφερειακών τραπεζών.