Διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο δίνει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, απαντώντας σε πρόσφατα δημοσιεύματα και τοποθετήσεις που κάνουν λόγο για κομματικά κριτήρια στις διαδικασίες επιλογής, με αφορμή εγκύκλιο που αναφέρει ότι μοριοδοτείται ως επιπλέον προσόν η προηγούμενη άσκηση καθηκόντων ευθύνης σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) της Γενικής Κυβέρνησης.

Το υπουργείο σημειώνει ότι «επιχειρούν να καλλιεργήσουν κλίμα παραπληροφόρησης» και κάνει λόγο για «προσπάθεια παρερμηνείας, που εκδηλώνεται τρεις μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης, και με την ευκαιρία της έκδοσης της εφαρμοστικής εγκυκλίου».

Στην απάντησή του το υπουργείο αναφέρει: «Οι διατάξεις του ν. 4369/2016 θεσπίζουν ένα σύγχρονο, αντικειμενικό, διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με διαδικασίες στις οποίες μετέχουν εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Για πρώτη φορά προβλέπεται η μοριοδότηση της πραγματικής και όχι πλασματικής άσκησης καθηκόντων ευθύνης: Κανένας μετακλητός υπάλληλος που υπηρετεί σε θέση που δεν συνδέεται με την άσκηση καθηκόντων ευθύνης, δεν έχει προνομιακή μοριοδότηση, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν. Επιπλέον, το χρόνιο αίτημα των υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης που διέθεταν προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, έχει ικανοποιηθεί με την έκδοση του Π.Δ.69/2016, στο οποίο προβλέπεται η αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους.

Στο ίδιο πνεύμα, της ενίσχυσης της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της ασφάλειας δικαίου, προβλέφθηκε, τον περασμένο Ιούλιο, σε άρθρο του ν. 4555/2018 (ΦΕΚ 133/19-7-2018), η αναγνώριση της πραγματικής άσκησης καθηκόντων σε ΝΠΙΔ εντός Γενικής Κυβέρνησης προς άρση οποιουδήποτε ερμηνευτικού ζητήματος. Αυτή η ρύθμιση αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που υπηρέτησαν κατά το παρελθόν σε θέσεις ευθύνης ΝΠΙΔ, και συνεπώς κυρίως εκείνους που θήτευσαν επί προηγουμένων κυβερνήσεων», καταλήγει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.