(upd 16:47) «Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση» του Ν. Κοτζιά, δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Τον οποίον και ευχαρίστησε «ειλικρινώς», όπως είπε, «για τη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας», κάνοντας λόγο για κοινή προσπάθεια.

 Μιλώντας για την απόφασή του να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτή η επιλογή του «σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου, να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών». Μια συμφωνία που, όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αναβαθμίζει τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας.

Απόφαση με πολλαπλά μηνύματα προς το εξωτερικό, το εσωτερικό ακόμη και προς την ίδια του την κυβέρνηση, χαρακτήρισε τη σημερινή του απόφαση ο πρωθυπουργός. «Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχθώ από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε, καμία προσωπική γραμμή στην εθνική γραμμή της χώρας. Να μην ανεχθώ από κανένα, συνειδητά ή ασυνείδητα -εν προκειμένω ασυνείδητα- να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας», στην οριστική έξοδό της από τα μνημόνια, που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία οκτώ χρόνια, είπε με έμφαση ο κ. Τσίπρας.

Κλείνοντας τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα και προς την πΓΔΜ: «Τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος», ανέφερε ο κ. Τσίπρας διαμηνύοντας ότι «άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει».

Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί ένταξη της γειτονικής χώρας στους διεθνείς οργανισμούς που η Ελλάδα συμμετέχει (Ε.Ε., ΝΑΤΟ) με Συνταγματική Ονομασία, Δημοκρατία της Μακεδονίας, τόνισε επίσης στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας.

Τους κάλεσε δε, να προχωρήσουν γιατί θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

«Η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις», διαβεβαίωσε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός.

Δείτε επίσης: