Εφικτός θεωρείται ο στόχος για ανάπτυξη 1,6% φέτος, τόνισε ο  υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλώντας στο 7ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ιονίων Νήσων και υπογράμμισε ότι στρατηγικός στόχος της νέας αναπτυξιακής πολιτικής είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η ταχύτερη απορρόφηση της ανεργίας με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

«Tο αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας δεν είναι πρόβλημα απλά κατανομής διαθέσιμων πόρων μέσω των αγορών, ερήμην της κοινωνίας. Είναι ένα πρόβλημα στοχευμένης αξιοποίησης των ανθρώπινων και υλικών πόρων, προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας, δημιουργίας νέων θεσμών που να ενισχύουν τη συνεργασία και το συνεργατισμό, αξιοποίησης της συλλογικής εμπειρίας και γνώσης της κοινωνίας», ανέφερε μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Παπαδημητρίου.

Παράλληλα επεσήμανε, «το υποκείμενο της ανάπτυξης δεν είναι το κράτος, ούτε οι αγορές, ούτε οι επιχειρήσεις από μόνες τους, είναι τελικά η ίδια η κοινωνία με τους θεσμούς που η ίδια διαμορφώνει, τις επιλογές που κάνει και το πλαίσιο που δημιουργεί για τη λειτουργία του κράτους, των αγορών και των επιχειρήσεων».

Η οικονομία σταθερά βελτιώνεται

Αναφερόμενος στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας είπε ότι σταθερά βελτιώνεται προς την σωστή κατεύθυνση που όπως είναι, δεν είναι άλλη από αυτή των εξαγωγών και των παραγωγικών επενδύσεων, ενώ χαρακτήρισε το 2017, «το πρώτο πραγματικό έτος βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον εκτός κινδύνου και έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης με ετήσια άνοδο 1,1% του ΑΕΠ σε όγκο το α' εννεάμηνο 2017 (με βάση τα προσωρινά στοιχεία). Περνά, δε, με επιτυχία όλες τις αξιολογήσεις από τους Θεσμούς γιατί βασίζεται στην μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και την τόνωση των εξαγωγών», τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου και συνέχισε:

«Σήμερα, η ανάπτυξη της οικονομίας βασίζεται στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, οι οποίες το α' εννεάμηνο 2017 σημείωσαν ετήσια αύξηση 2,6% σε σταθερές τιμές, με τις ξένες άμεσες επενδύσεις καταγράφουν ετήσια άνοδο 69% και στην αύξηση του όγκου εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών οι οποίες στο α' εννεάμηνο αυξάνουν 7,6% ετησίως.

Κατόπιν τούτου, θεωρείται εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 1,6% το 2017, καθώς το δ' τρίμηνο αναμένεται ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ λόγω του κλεισίματος της γ' αξιολόγησης, της παραδοσιακής ενίσχυσης του ΠΔΕ στο τέλος του έτους, της διανομής κοινωνικού μερίσματος και της περαιτέρω χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων, κυρίως, όμως, αφορά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος το οποίο μεταξύ α' και γ' τριμήνου 2017 έχει βελτιωθεί κατά 18,5% σύμφωνα με την ICAP.

«Δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με μία προβληματική και αβέβαιη ανάκαμψη όπως ορισμένοι εκτιμούν, αλλά με μία σταθερή και γενικευμένη βελτίωση η οποία καθρεφτίζεται τόσο στην γενική αναγνώριση από διεθνείς οργανισμούς και πιστωτές της προόδου που έχει συντελεστεί, όσο και στην πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης», είπε ο κ. Παπαδημητρίου, τονίζοντας εν συνεχεία:

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο, έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη, έχει ουσιαστικά κλείσει την 3η αξιολόγηση και θα ολοκληρώσει έγκαιρα το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, εξελίξεις χαρακτηριστικές της μεγάλης αλλαγής που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία».

Νέο παραγωγικό πρότυπο με επενδύσεις εξαγωγές, καινοτομία

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, «η επενδυτική αυτή αναγέννηση αποτελεί μία επιβεβαίωση της νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής (ΕΑΣ) που ακολουθεί η κυβέρνηση με πυξίδα ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, το οποίο βασίζεται σε επενδύσεις, εξαγωγές, καινοτομικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ψηφιακή εκπαίδευση και απορρόφηση ανέργων μέσω προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης. Στηρίζεται επίσης, στο υψηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό και στις παραγωγικές επενδύσεις σε τομείς με υψηλή εξωστρέφεια, ροπή στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, και σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα ικανά να εντάξουν τους παραγωγούς τους σε ευρύτερες αλυσίδες αξίας.

Η προσέλκυση επενδύσεων και η τόνωση των εξαγωγών αφορούν», συνέχισε ο υπουργός, «πρωτίστως τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες, ενώ αντίθετα τα κίνητρα για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ψηφιακή κατάρτιση σε προγράμματα απασχόλησης αφορούν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ανέργους. Στρατηγικός στόχος της νέας αναπτυξιακής πολιτικής είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η ταχύτερη απορρόφηση της ανεργίας με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, ώστε να ανακοπεί η έξοδος εγκεφάλων από τη χώρα. Με έμφαση στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και των δυναμικών, καινοτόμων και εξωστρεφών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Αναφερόμενος στα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες των Ιονίων Νήσων, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι «βασίζεται κυρίως στο τουρισμό, το εμπόριο, τις μεταφορές που παράγουν το 46% του συνολικού προϊόντος και το 41% της συνολικής απασχόλησης της Περιφέρειας, με τις λοιπές υπηρεσίες υγείας-εκπαίδευσης-δημόσιας διοίκησης καθώς και διαχείρισης ακινήτων να παράγουν 15% και 17% αντίστοιχα του συνολικού προϊόντος (2014).

«Εντυπωσιακά χαμηλή», όπως ανέφερε, «είναι η συμμετοχή της γεωργίας, της βιομηχανίας και των κατασκευών που αθροιστικά δεν υπερβαίνει το 11% του συνόλου», και πρόσθεσε πως ο νομός Κέρκυρας συγκεντρώνει το 50% του ΑΕΠ της Περιφέρειας. Συνεχίζοντας χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά βήματα» για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, το γεγονός ότι είναι η τέταρτη στη χώρα Περιφέρεια με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα (αντιστοιχεί στο 91% του μέσου εθνικού κατά κεφαλή ΑΕΠ) και η δεύτερη κατά σειρά Περιφέρεια με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (15,5% το β' τρίμηνο 2017).

Παράλληλα ανέφερε ως «διαρθρωτικό πρόβλημα» την μεγάλη εξάρτηση της Περιφέρειας από τις υπηρεσίες και δη τον τουρισμό, το οποίο, όπως είπε, η κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη, «καθώς διακηρυγμένος στόχος της ΕΑΣ είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου εθνικά και περιφερειακά με τη δημιουργία πολλαπλών δομών στήριξης της ανάπτυξης».

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδημητρίου, είπε ότι «για να εκμεταλλευτούμε αυτά τα περιθώρια ανάπτυξης πρέπει αφενός να εμβαθύνουμε ποιοτικά την προσφορά τουριστικών υπηρεσιών επιμηκύνοντας συγχρόνως την τουριστική περίοδο και αφετέρου να δημιουργήσουμε διακλαδικές σχέσεις χρησιμοποιώντας την τουριστική ζήτηση για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης τροφίμων με βάση τα τοπικά προϊόντα».

Συγχρόνως, πρόσθεσε, πρέπει να υπερβούμε ορισμένες χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες οι οποίες εντοπίζονται στη, χαμηλή επιχειρηματικότητα, καινοτομική δράση και εξωστρέφεια, την ελάχιστη συμμετοχή των επιχειρήσεων με επενδύσεις στην έρευνα, την ανεπαρκή υποδομή στις οδικές και θαλάσσιες μεταφορές κυρίως τις ελλείψεις σε τουριστικές υποδομές και την ανάγκη ποιοτικού εκσυγχρονισμού του ξενοδοχειακού δυναμικού, καθώς επίσης το χαμηλό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα σε τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις.

Με την αξιοποίηση των υφισταμένων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων από την Περιφέρεια «πρέπει να ενισχυθούν οι λιμενικές υποδομές, να δημιουργηθούν νέες μαρίνες, να ενισχύσουμε τη συγκοινωνιακή σύνδεση με τις γειτονικές χώρες και να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τους χερσαίους οδικούς άξονες, όπως η Εγνατία οδός, που έχει ήδη συμβάλλει καταλυτικά στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, και η Ιόνια οδός, που ουσιαστικά και υπό την προϋπόθεση της δημιουργίας των απαιτούμενων συνδέσεων, θα λειτουργήσει και ως χερσαίος άξονας ενδοεπικοινωνίας της Περιφέρειας σε συνδυασμό με τις λειτουργούσες οριζόντιες θαλάσσιες συνδέσεις» είπε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και κατέληξε:

«Ενίσχυση πρέπει να υπάρξει επίσης στην εφαρμογή της έρευνας και των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή η οποία να έχει ως κύριο πεδίο δράσης την διασύνδεση του τουρισμού και της αγροδιατροφής, του τουρισμού και του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, της εφαρμογής καθαρών τεχνολογιών και της δημιουργικής βιομηχανίας».
Στενά συνδεδεμένη, πρόσθεσε, με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, είναι η διεύρυνση των τοπικών συνεργειών, με την σύνδεση των Ιονίων Νήσων τόσο μεταξύ τους, όσο και με άλλους προορισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος, η δημιουργία διεθνών οργανωμένων συνεργασιών και συστάδων επιχειρήσεων και η ενίσχυση της νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας σε όλους τους τομείς αλλά ιδιαίτερα στους χώρους των νέων τεχνολογιών θα συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου της Περιφέρειας.