«Μαύρη» προπαγάνδα χαρακτήρισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, την αντιστοιχία και τους συμψηφισμούς του «μαύρου» στο MEGA με όσα έγιναν στην ΕΡΤ, σχολιάζοντας δημοσιεύματα και τοποθετήσεις.

Όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο 105,5», «το "μαύρο" στην ΕΡΤ το έκανε η κυβέρνηση (Αντ. Σαμαρά) εν μία νυκτί, για να στείλει στην απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους και να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Όσον αφορά το MEGA, έχει να κάνει με τους μετόχους του».

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι «το 2012, το MEGA, σε μία πολύ δύσκολη εποχή για επιχειρήσεις, μισθωτούς, συνταξιούχους, πήρε ομολογιακό κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 98 εκατ. ευρώ. Τα 88 εκατ. ευρώ αφορούσαν παλαιότερα δάνεια και τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ ήταν για κεφάλαιο κίνησης. Παρόλα αυτά συνέχισε σε πορεία με αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές των μετόχων του, που φάνηκε και στην εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων στην Βουλή... Οι ίδιοι είχαν ομολογήσει θέματα διοίκησης, κακοδιαχείρισης....

Το MEGA είναι ίσως το τελευταίο επεισόδιο σε μία μακρά λίστα κακοδιαχείρισης στα ελληνικά ΜΜΕ», σημείωσε ο κ. Κρέτσος και έκανε λόγο για «την Ελευθεροτυπία, την Απογευματινή, την ΙΜΑΚΟ, τον όμιλο Λυμπέρη, τον Πήγασο, το Κέρδος, το Alter και τον ΔΟΛ».

Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τόνισε ότι «ως το πρώτο κανάλι της ιδιωτικής τηλεόρασης είχε κυρίαρχη θέση στη διαφημιστική αγορά για χρόνια. Με την κρίση ήταν λογικό να μειωθούν τα έσοδά του, αλλά κάποια στιγμή (το 2010) ο δανεισμός του ήταν πολύ υψηλότερος του κύκλου εργασιών. Και ενώ δόθηκε το "φιλί της ζωής" από τις τράπεζες με όρους που αμφισβητούνται... δεν μπόρεσε να συνέλθει. Και οι δύο περιπτώσεις συνδιοίκησης (πριν και μετά το 2015) δεν μπόρεσαν να επιλύσουν τα προβλήματα. Ίσως κάποιοι το θέλουν κλειστό για να αυξήσουν τα μερίδια τηλεθέασής τους, ίσως κάποιοι έχουν λογικές και έχουν κάνει άλλες επιχειρηματικές επιλογές. Επομένως, πρέπει να μην ταυτίζουμε τις επιχειρηματικές επιλογές με το "μαύρο" της ΕΡΤ» . Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «τώρα, η Πολιτεία πρέπει να δει πώς θα διαμορφώσει ένα σχέδιο επαγγελματικής αποκατάστασης των απολυμένων του».

Όσον αφορά στην τύχη του αρχείου και της ταινιοθήκης του MEGA, ο κ. Κρέτσος διευκρίνισε ότι αυτά «θα τα αποφασίσουν οι τράπεζες, όταν η εταιρεία μπει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Δεν μπορούμε να πούμε το παραμικρό αυτή την στιγμή», επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί καν να προσδιοριστεί εάν ένας πιθανός διαγωνισμός θα είναι πλειοδοτικός ή μειοδοτικός. «Αυτή την στιγμή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχουμε διαδικασίες και κανόνες που τηρούνται από όλους, αδειοδοτημένα κανάλια, καθαρό τοπίο που φέρνει σταθερότητα και στην απασχόληση. Τα πέντε κανάλια θα προσφέρουν 2.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης τα επόμενα 10 χρόνια. Η παραμικρή ολιγωρία όσον αφορά τον τραπεζικό δανεισμό ή άλλου είδους υποχρεώσεις μπορεί να συμβάλει σε ανάκληση των αδειών» υπογράμμισε. «Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, θα προκηρυχθούν δύο άδειες που έμειναν "ορφανές" από την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία του ΕΣΡ» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, και στα ΜΜΕ και στην παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού «αυτό που κάνουμε είναι να μπούνε κανόνες και να δοθούν κίνητρα ενίσχυσης της οπτικοακουστικής δημιουργίας... πρέπει να δούμε μπροστά, να κάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική, όπως έχουν κάνει πάρα πολλές άλλες χώρες που μας παίρνουν πολλές παραγωγές, όπως η Κροατία, η Ρουμανία, η Τσεχία, ακόμη και η Βουλγαρία», παρατήρησε ο υφυπουργός, αναφέροντας σχετικά ότι:

- Λειτουργεί, ήδη, το πρώτο επενδυτικό κίνητρο για οπτικοακουστική παραγωγή, με επιδότηση της τάξης του 35%.

- Είμαστε πολύ κοντά σε φορολογική έκπτωση 30% ανά οπτικοακουστικό έργο.

- Έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό όλος ο κλάδος (κινηματογράφος, τηλεόραση, video games, animation) για να επιδοτηθούν και ενισχυθούν οι απαραίτητες υποδομές παραγωγής (κινηματογραφικών έργων, στούντιο, post production, vfx).

- Σχεδιάζεται το πρώτο επενδυτικό ταμείο αποκλειστικά για οπτικοακουστικές παραγωγές, για να τονώσουμε την εγχώρια οπτικοακουστική παραγωγή και να προσελκύσουμε διεθνείς επενδυτές

- δημιουργήθηκαν δύο νέες «γραμμές» πιστωτικής στήριξης (πρόγραμμα εγγυοδοσίας δανείων από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ και πρόγραμμα εγγυοδοσίας αποκλειστικά για οπτικοακουστικές παραγωγές) και τα δύο θα είναι πλήρως έτοιμα προς αξιοποίηση από τους δημιουργούς μέχρι το τέλος του 2018.

Τέλος, όπως υπογράμμισε ο κ. Κρέτσος «ήδη η επίπτωση των μέτρων φαίνεται στην ελληνική τηλεόραση, φέτος θα έχουμε 20 νέες σειρές μυθοπλασίας, κάτι που είχαμε να δούμε από τα χρόνια των "παχιών αγελάδων", το 2000, είναι πολύ αισιόδοξο αυτό».