«Αυτοί που μιλούν για παροχολογία, θα γελοιοποιηθούν, ψηφίζοντας όλα τα θετικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, όπως την για πρώτη φορά επιδότηση ενοικίου ή στεγαστικού για πάνω από 300.000 οικογένειες, τη διεύρυνση του επιδόματος παιδιού, που έφτασε να χορηγείται σε 900.000 οικογένειες και θα συνεχίσει να αυξάνεται», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

«Παραλάβαμε την κοινωνική προστασία στα 780 εκατ. ευρώ και έχει ήδη εκτιναχθεί στα 2,5 δισ. ευρώ μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας» ανέφερε η κ. Φωτίου. Για τη φτώχεια, «όλα τα στοιχεία που βλέπετε σήμερα από την Eurostat, είναι του 2017 με βάση τα εισοδήματα του 2016. Μόνο σε δύο χρόνια, με τις πολιτικές μας, για πρώτη φορά, ρίχνουμε τους συντελεστές φτώχειας, παιδικής φτώχειας, κτλ, που με τους προηγούμενους είχαν εκτοξευτεί στα ουράνια» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5.

Για το 2019, όπως τόνισε, οι αντίστοιχες δαπάνες θα φτάσουν πολύ περισσότερο από 2 δισ. ευρώ. «Μόνο οι πολιτικές μας για το παιδί αύξησαν το συγκεκριμένο προϋπολογισμό από τα 600 εκατ. ευρώ στο 1,3 δισ. ευρώ ... Το 2019, έρχονται στο χαρτοφυλάκιό μας περίπου 400 εκατ. ευρώ μόνο για το στεγαστικό επίδομα ... Είναι στη Βουλή αυτές τις ημέρες και ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ... ο δημοσιονομικός χώρος που θα διατεθεί για το 2019 θα είναι κοντά στο 1 δισ. ευρώ» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, η κ. Φωτίου αναφέρθηκε αναλυτικά σε μία σειρά από τομείς όπου γίνονται σημαντικά βήματα στην κοινωνική προστασία:

Επιδότηση ενοικίου: «Γίνεται, για πρώτη φορά, μετά το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, όταν είχαμε δώσει επιδότηση στέγης σε 20.000 ... σήμερα το διευρύνουμε ... θα δώσουμε σε πάνω από 300.000 οικογένειες επιδότηση ενοικίου, ίσως φτάσουμε τις 340.000. Αφορά επιδότηση από 70 ευρώ έως 210 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Εάν η οικογένεια δεν έχει ενοίκιο, αλλά στεγαστικό δάνειο, τα λεφτά θα πιστώνονται κατευθείαν στην τράπεζα για τη μηνιαία δόση. Είναι ένα πολύ μεγάλο μέτρο, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα επιδότησης στέγασης ... μπαίνει σε νέα βάση η πολιτική για την κατοικία. Θα έχουμε και άλλα μέτρα» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αναπηρία: «Από την 1η Ιανουαρίου του 2019, ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) θα δίνει τα προνοιακά επιδόματα» είπε η κ. Φωτίου, διευκρινίζοντας ότι ήταν πάγιο αίτημα να υπάρξει ίδια ημέρα για όλους τους ανάπηρους στην Ελλάδα που θα παίρνουν το προνοιακό τους επίδομα. «Αυτό θα το καταφέρουμε σε πανελλήνια κλίμακα», όπως τόνισε. «Στην αρχή, θα είναι δίμηνη, μετά θα γίνει κάθε μήνα» αποσαφήνισε. Επίσης, «καταργούμε το 46 ευρο για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και εισάγουμε τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας, ώστε να τελειώσει η ταλαιπωρία των αναπήρων», ενώ «κάναμε 145 τις μη αναστρέψιμες αναπηρίες ... από 35, που σημαίνει ότι δεν θα ξαναπάει σε ΚΕΠΑ ένας δικαιούχος».

Για το παιδί, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέφερε: «συνδέουμε ευθέως όλες τις παροχές και τις πολιτικές μας με το δημογραφικό πρόβλημα ... Τα επόμενα δύο χρόνια, χρηματοδοτούμε νέες θέσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς με voucher, ώστε να μην είναι κανένα παιδί εκτός. «Με το νέο ενιαίο επίδομα παιδιού, που εφαρμόσαμε ψηφιακά το 2018 και το κάναμε 70 ευρώ από 40 ευρώ ανά παιδί, έχουμε αύξηση από τις 800.000 οικογένειες που το έπαιρναν σε 900.000 οικογένειες, μέσα σε έναν χρόνο ... ενώ, μέχρι τώρα, δίνονταν με άδικο τρόπο 650 εκατ. ευρώ, τώρα δίνεται πάνω από 1 δισ. ευρώ και το ποσό αυξάνεται συνεχώς, γιατί οι γονείς βλέπουν ένα επίδομα που έχει σημασία και το παίρνουν με απλό, ψηφιακό τρόπο».

Αναφορικά με τους Ρομά, η κ. Φωτίου δήλωσε: «Ανοίγουμε υπηρεσίες για τους Ρομά στα Κέντρα Κοινότητας των δήμων, αυξάνουμε το προσωπικό ... βάζουμε και κέντρα για τους Ρομά, με προσωπικό εξειδικευμένο ... δεν θα υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας, καθώς θα μιλάνε ρομανί, θα είναι δικοί τους άνθρωποι».

«Τα δέκα μέτρα, που προωθούνται προς ψήφιση και υλοποίηση και αλλάζουν τη ζωή μας, είναι κοστολογημένα, εγκεκριμένα από τους δανειστές, δεν δημιουργούν δημοσιονομικά προβλήματα το 2019 ... δεν έχουν καμία σχέση με άκριτες παροχές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που "έριξαν το καράβι έξω"» τόνισε η κ. Φωτίου. «Αυτοί που μιλούν για παροχολογία, θα γελοιοποιηθούν, ως εξής: θα ψηφίσουν όλα τα μέτρα ... με έναν λόγο αντιπολιτευτικά ακραίο, χυδαίο πολλές φορές ... με ασύστολα ψεύδη, παράλληλα θα ψηφίζουν τα μέτρα ... Σας καλώ να μην χάσετε τη Βουλή αυτόν το μήνα» σχολίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.