(upd) Πυκνώνουν τα φαινόμενα βίας από την άκρα δεξιά, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, τους δολοφόνους του Φύσσα και τους αυτόκλητους που στάθηκαν μπροστά στην πόρτα του Πολυτεχνείου για να εμποδίσουν αυτούς που αγωνίστηκαν, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ανομία στα πανεπιστήμια.

«Ξεκινήσατε την παρέμβασή σας με αναφορά στη δική μου συνέπεια. Θέλω να σας θυμίσω ότι είμαι ίσως ο μόνος πρωθυπουργός με εξαίρεση ίσως τον Γιώργο Παπανδρέου, που δεν έχω αρνηθεί να απαντήσω σε ερώτηση πολιτικών αρχηγών. Σας θυμίζω ότι ο κ. Σαμαράς δεν είχε απαντήσει ποτέ σε ερώτηση πολιτικών αρχηγών», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην εισαγωγή της ομιλίας του, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ανομία στα πανεπιστήμια.

«Πολιτεύεστε με ψεύτικα στοιχεία και καταστροφολογία παντού. Από τις τοποθετήσεις σας αποδεικνύετε βαθύ μίσος για τη δημόσια σφαίρα» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ισχυρίζεστε, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ότι επί των ημερών της κυβέρνησής μας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια και ότι αυτό έγινε λόγω της επαναφοράς του πανεπιστημιακού ασύλου, για να συμπληρώσει: Πρόκειται για διπλό ψέμα. Πρώτον, γιατί όλα τα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης τα κρούσματα είναι μειωμένα και δεύτερον, το βασικό σας επιχείρημα ότι ο νόμος απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας είναι ψευδές. Ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα. Αυτεπάγγελτα μπορεί να επέμβει η αστυνομία, αρκεί να κληθεί, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για να ψηφοθηρήσετε, δημιουργείτε μια αρνητική εικόνα για τα πανεπιστήμια της χώρας

«Πυκνώνουν τα φαινόμενα βίας από την άκρα δεξιά, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, τους δολοφόνους του Φύσσα και τους αυτόκλητους που στάθηκαν μπροστά στην πόρτα του Πολυτεχνείου για να εμποδίσουν αυτούς που αγωνίστηκαν», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Για να ψηφοθηρήσετε δημιουργείτε μια αρνητική εικόνα για τα πανεπιστήμια της χώρας μας. Η ατζέντα που έχετε επιλέξει να θέτετε κάθε τρεις και λίγο ερωτήσεις για την ανομία και την εγκληματικότητα θα ωφεληθούν πολιτικά αυτοί που ανέδειξαν αυτήν την ατζέντα. Το θέμα ανέδειξαν την περίοδο 2013 και 2014 οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής».

Εμείς δουλεύουμε χωρίς κραυγές για το καλύτερο αποτέλεσμα

Εμείς δουλεύουμε χωρίς κραυγές για το καλύτερο αποτέλεσμα. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που δήλωσε δημοσίως ότι υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας και πως η αντιμετώπιση του είναι κάτι το εξαιρετικά σύνθετο. Γι' αυτό με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας προχωρήσαμε στη μελέτη του προβλήματος, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ανομία στα πανεπιστήμια.

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για "υποκρισία" που αφορά το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, σημειώνοντας: "Έχετε στοχοποιήσει τον κ. Παρασκευόπουλο, προκειμένου να αναδείξετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με την παραβατικότητα".

«Το πόρισμα της Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα Πανεπιστήμια, περιλαμβάνει πολύ σοβαρές προτάσεις τις οποίες και για να διαφωνήσει κανείς πρέπει πρώτα να τις διαβάσει» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ανέφερε: «Εσείς, προφανώς, κύριε Μητσοτάκη, δεν κάνατε ούτε αυτό».

Το πόρισμα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, πρότεινε τη δημιουργία σε κάθε Ππανεπιστήμιο ενός δικτύου ανθρώπων, στο οποίο να μετέχουν εκπρόσωποι όλων των άμεσα ή έμμεσα υπευθύνων φορέων (Πρυτάνεις, Εισαγγελέας, Αστυνομία, φοιτητές) για να φροντίζει μέσα στη διάρκεια όλης της χρονιάς -και όχι μόνο όταν προκύπτει πρόβλημα- για τα ζητήματα του ασύλου.

Το πόρισμα στάλθηκε στις Συγκλήτους και στις φοιτητικές παρατάξεις μαζί με τις νεολαίες των κομμάτων. Η ΟΝΝΕΔ λίγα λεπτά από τότε που το πήρε πρόλαβε και έστειλε απάντηση που έλεγε ότι είναι φαιδρό. Ο κύριος Μητσοτάκης έβγαλε ένα twit ότι είναι «κατάπτυστο». Αυτός είναι ο διάλογος που λέτε ότι επιδιώκετε;, διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Έχουμε χρέος απέναντι σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να προστατέψουμε και να αναβαθμίσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο

"Έχουμε χρέος απέναντι σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να προστατέψουμε και να αναβαθμίσουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο" ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ανομία στα πανεπιστήμια.

Δεν μπορεί να δυσφημούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο επειδή μας συμφέρει πολιτικά και όταν μάλιστα αυτά συμβαίνουν σε όλες τις χώρες. Είναι μια ιδεολογική εμμονή για να αναδείξετε το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Έχετε όραση επιλεκτική, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, βλέπετε τα περιστατικά έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αλλά για κάποιο λόγο η ματιά σας σταματάει στην είσοδο του κτιρίου. Δεν πάει λίγο παραμέσα. Δεν βλέπετε πως, στο ίδιο το πανεπιστήμιο αυτό, η φοιτητική σας παράταξη συνελήφθη να έχει στήσει μια ολόκληρη φάμπρικα για να κάνει αντιγραφή στις εξετάσεις. Και πριν λίγο καιρό, στην Πάτρα, πάλι η παράταξής σας, η ΔΑΠ, βγήκε και υποστήριξε δημοσίως τους 106 φοιτητές που αντέγραψαν και παρέδωσαν όλοι σχεδόν την ίδια εργασία!.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πόρισμα της Επιτροπής Ναρκωτικών του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση της διακίνησης των ναρκωτικών, παντού στον κόσμο αλλά και στα Πανεπιστήμια, είναι η συνδυασμένη εφαρμογή πολιτικών κατά της ζήτησης και πολιτικών κατά της προσφοράς, από όλους τους φορείς, για να συμπληρώσει, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση: "Μόνο εσείς σε όλο τον κόσμο πιστεύετε ότι αρκούν οι κατασταλτικές και βίαιες επιχειρήσεις για εξαλειφθεί ως δια μαγείας το φαινόμενο".

 

 

Δευτερολογία Αλ. Τσίπρα: Έχουμε επιχειρήματα, εναλλακτικό σχέδιο και όραμα για την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων

Ο λόγος για τον οποίο στοχοποιείτε τα δημόσια πανεπιστήμια είναι ότι έχετε μια ιδεοληψία σε σχέση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

Η τροποποίηση του νόμου για το άσυλο τον έχει κάνει πιο λειτουργικό από το παρελθόν, όπου υπήρχε μια δυσλειτουργία και τότε κάηκε το Πολυτεχνείο. Δεν κάηκε επί των ημερών μας, τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Το δημόσιο πανεπιστήμιο από την περίοδο που γεννήθηκε είναι αυτόνομο και οφείλει να είναι ένας χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Εάν αυτές οι ιδέες οδηγούν σε εγκλήματα ναι τότε οφείλει η κυβέρνηση να παρέμβει.

Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δημιουργήθηκε αιώνες πριν. Η γνώση είναι ζωντανός οργανισμός και η πρόσβαση στη γνώση πρέπει να είναι καθολική, ανεξαρτήτως καταγωγής ή ταξικής θέσης. Αντιλαμβάνεστε το καθολικό δικαίωμα πρόσβαση της γνώσης ως ισοπέδωση, αλλά εμείς υποστηρίζουμε ένα σύστημα που θα γεννά άριστους και άξιους ανεξάρτητα από την ταξική θέση και την προέλευση του καθενός.

Θέλετε υποταγή των Πανεπιστημίων στην αγορά και η αγορά να ορίζει τον προσανατολισμό της έρευνας, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Αν η αγορά ορίζει την παρεχόμενη γνώση και η εκπαίδευση γίνεται αναλώσιμο εμπόρευμα, η κοινωνία καταρρέει. Η γνώση είναι αυταξία και όσο περισσότεροι είναι μορφωμένοι τόσο καλύτερο για την κοινωνική πρόοδο.

Οι δικές μας μελέτες -από πλευράς yπουργείου Παιδείας- καταλήγουν στο ότι ένα μικρό αλλά σοβαρό πανεπιστημιακό ίδρυμα, θα πρέπει να χρεώνει τουλάχιστον 10.000 ευρώ δίδακτρα ανά φοιτητή κατ' έτος, χωρίς πρόβλεψη για υποτροφίες. Το κόστος εγκαταστάσεων, υποδομών, εργαστηρίων κτλ που απαιτούν ένα αρχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 50.000.000 ευρώ και 10.000 ευρώ ετησίως για κάθε φοιτητή. Συζητάμε είτε για φανταστικά σενάρια είτε για αρπαχτές κάποιων, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: στην Ευρώπη -με εξαίρεση τις χώρες που είχαν σοσιαλιστικά καθεστώτα- μέχρι το 1989 -γιατί μετά έγινε μπάστε χίλιοι αλέστε- τα πανεπιστήμια είναι σχεδόν αποκλειστικά δημόσια με διαφοροποιημένα καθεστώτα χρηματοδότησης. "Ποιο παράδειγμα ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην Ευρώπη είναι υψηλού επιπέδου;" διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο. Έχουμε επιχειρήματα, εναλλακτικό σχέδιο και όραμα για την αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, κ. Μητσοτάκη προκάλεσε το 2014 την απόλυση 1.600 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ προκαλώντας την υποβάθμιση των Πανεπιστημίων, ανέφερε, ακόμα, ο κ. Τσίπρας.

«Είπατε κ. Μητσοτάκη στην ομιλία σας -και αυτό είναι αποτέλεσμα της ιδεοληψίας σας- ότι σε αυτόν τον τόπο, το αίμα από τρομοκρατικές πρακτικές έχει συγκεκριμένη ιδεολογική αναφορά. Κάνετε διπλό λάθος να επιμένετε σε αυτήν την τοποθέτηση, ήλπιζα ότι σήμερα θα τη διορθώνατε και κάνετε διπλό λάθος γιατί γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι νεκροί υπήρξαν και από τις δύο πλευρές του ιδεολογικού χάρτη», τόνισε ο κ. Τσίπρας. 

«Για μας δεν έχει σημασία μόνο εάν είναι Έλληνας εκείνος που επλήγη, τα τάγματα εφόδου της ΧΑ έχουν θύματα μετανάστες που ζουν στη χώρα μας και είχαμε και νεκρούς, αλλά θα αναφερθώ και στο πρόσφατο παρελθόν γιατί για μας όση αξία έχει το αίμα των πολιτικών προσώπων που έπεσαν από τρομοκρατικές ενέργειες -απόλυτα καταδικαστέες από όλον τον πολιτικό κόσμο- που δεν βρίσκονταν στον ιδεολογικό χώρο της Αριστεράς, άλλο τόσο σημασία έχει και το αίμα του Νίκου Τεμπονέρα και δεν μπορούμε να βάλουμε στο ζύγι το αίμα των ανθρώπων που χάθηκαν» πρόσθεσε. 

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στοχοποιεί τα δημόσια πανεπιστήμια λόγω της ιδεοληψίας που έχει σε σχέση με τα ιδιωτικά, τονίζοντας ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο, από τον 16ο αιώνα, είναι αυτόνομο και οφείλει να είναι ένας χώρος διακίνησης ιδεών, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, μόνο «όταν αυτές οι ιδέες οδηγούν σε εγκλήματα οφείλει η κυβέρνηση να μπορεί να παρεμβαίνει». «Ας αφήσουμε στην άκρη ένα ζήτημα που κατά τη γνώμη μου θέλετε να το αναδείξετε για προφανείς λόγους» συμπλήρωσε. 

«Ο χώρος που εκπροσωπείτε έχει ένα δομικό πρόβλημα, ότι αντιλαμβάνεστε το καθολικό δικαίωμα στη γνώση ως ισοπέδωση, δεν γίνεται δηλαδή η ελίτ να έχουν την ίδια αφετηρία με τους απλούς θνητούς» σημείωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ. 

«Εμείς έχουμε μία άλλη αντίληψη, υποστηρίζουμε ένα σύστημα, το οποίο θα γεννά άριστους και άξιους, ανεξαρτήτως της ταξικής θέσης του καθενός» επισήμανε ο πρωθυπουργός.