«Έχουν στερέψει πλέον οι δικαιολογίες, καθώς η ρηματική διακοίνωση είναι δεσμευτική προς τις υποχρεώσεις των χωρών και διαλύει όποια υπολείμματα διαφωνιών υπήρχαν σε όσους σκοπίμως και σε όσους ειλικρινώς είχαν αμφιβολίες για το τι διασφαλίζει η Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7» για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις πολιτικές εξελίξεις, μετά και τη χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση στη Βουλή, ο Νίκος Παππάς είπε πως «είναι απολύτως σαφές πως η ρηματική διακοίνωση είναι μια τομή στα πολιτικά πράγματα, όπως και η χθεσινή ψηφοφορία, και υπό το φως αυτών των εξελίξεων θα θέλαμε να καλέσουμε τη ΝΔ να επανεξετάσει τη στάση της. Καλό είναι σε αυτή τη φάση να γίνει η συζήτηση με ψυχραιμία και ειλικρίνεια. Όλοι μας οφείλουμε να είμαστε σαφείς και ειλικρινείς απέναντι κυρίως στον κόσμο που κινητοποιείται για διάφορους λόγους».

Ο Ν. Παππάς συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα και ο καθένας έχει δικαίωμα να διαδηλώνει και να πιέζει τις κυβερνήσεις, ωστόσο, εδώ είναι σαφές πως χρειάζεται ο κόσμος να ενημερωθεί. Η αρχαία ελληνική παράδοση αμφισβητούνταν μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών, με αυτή τη Συμφωνία οι γείτονές μας, μάς λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, κάτι που πρέπει να γίνει καθαρό στο δημόσιο διάλογο, ακόμη και μέσω ενός debate. Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής στο αίτημά του για ένα debate. Από πλευράς ΝΔ είναι θολό το αν αρνείται ή όχι κάτι τέτοιο. Το να καταλήξει η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών με λιγότερους από 150 ψήφους, συνταγματικά είναι επιτρεπτό, αλλά πολιτικά είναι επιβεβλημένο να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία».

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ δήλωσε βέβαιος ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάρει απόλυτη πλειοψηφία και η χώρα δεν θα γίνει διεθνώς ρεζίλι. Αυτό είναι ξεκάθαρο». Είπε επίσης ότι «τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Όλοι μας, ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, έχουμε την αίσθηση της ιστορικής ευθύνης, καθώς έχουμε φτάσει στο παρά ένα της ιστορικής λύσης ενός προβλήματος που ταλάνισε την εξωτερική πολιτική και στοίχισε στη χώρα πολύ ακριβά».

Πρόσθεσε ότι «σύντομα θα διαμορφωθεί το χρονοδιάγραμμα και θα δοθεί άπλετος χρόνος για έναν ευρύ διάλογο. Είναι ώρα να εξηγήσουμε στο κόσμο, όσα δεν είχαμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε το προηγούμενο διάστημα, λόγω της τυφλής αντιπαράθεσης που επέλεξαν ορισμένοι».

Ο Ν. Παππάς έκανε λόγο για ένα νέο πολιτικό τοπίο, σημειώνοντας ότι «κάθε φορά που κρίθηκε αναγκαίο να συμπληρωθεί ή να ανανεωθεί το κυβερνητικό σχήμα ο πρωθυπουργός έδειξε πως παίρνει αυτές τις αποφάσεις με τα κριτήρια της ανανέωσης και της διεύρυνσης. Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει ένα νέο πολιτικό τοπίο, γίνονται ευδιάκριτες οι πολιτικές γραμμές και συνδυάζεται με τη μετατόπιση της ΝΔ στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Είναι λογικό άνθρωποι που τοποθετούν τον εαυτό τους στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά να διαβάζουν τις εξελίξεις υπό το φως αυτής της πολιτικής δυναμικής: Μετατόπιση της ΝΔ και ένα σαφές άνοιγμα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς προς τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου».

Τέλος, κάνοντας αναφορά σε πολιτικές διεύρυνσης, ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι «όταν μιλάμε για την ανάγκη συνεύρεσης των προοδευτικών δυνάμεων κάνουμε την ανάγνωση μίας θεμελιώδους κοινωνικής αναγκαιότητας: Να συνεχιστεί η προοδευτική πολιτική. Η πολιτική που θεμελιώνει το κοινωνικό κράτος, μειώνει την ανεργία και βάζει τις βάσεις για μια διατηρήσιμη δίκαιη ανάπτυξη. Στις συλλογικές προοδευτικές λύσεις μπορούν να συμβάλλουν οι προοδευτικές δυνάμεις. Η Δεξιά και η ακροδεξιά που έχουν συγχωνευτεί στη ΝΔ μπορούν να παράξουν αδιέξοδα».