Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων θα κατατεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως προανήγγειλαν η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Αφορμή ήταν η συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων των Ανθρώπων, με θέμα «Ισότητα των φύλων στον ελεύθερο χρόνο σε συνάρτηση με την ενασχόληση με συνδικαλισμό, πολιτισμό, αθλητισμό», όπου κλήθηκαν αρμόδιοι φορείς να καταθέσουν απόψεις και προτάσεις.

Ο κ. Βασιλειάδης προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου, το οποίο όπως είπε, θα θεσπίζει για πρώτη φορά την ποσόστωση φύλου στα αθλητικά όργανα, ώστε να υπάρχει καλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών. «Καλούμε όλους να στηρίξουν αυτήν τη μεταρρύθμιση για να σπάσουμε με αυτόν τον τρόπο τα δεδομένα δεκαετιών» τόνισε και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά θα υπάρχει στο νομοσχέδιο ενσωμάτωση διατάξεων για τα δικαιώματα των διεμφυλικών αθλητών, ώστε να έχουν τα ίδια δικαιώματα χωρίς αποκλεισμούς, ανεξάρτητα φύλου ή προτίμησής τους».

Ο κ. Βασιλειάδης μίλησε, ακόμη, για στοχευμένες παρεμβάσεις με εξειδικευμένα προγράμματα άθλησης το επόμενο διάστημα, που σε πρώτη φάση θα είναι πιλοτικού χαρακτήρα. Όπως ανέφερε η πρώτη στοχευμένη πρωτοβουλία θα αφορά δωρεάν πρόγραμμα άθλησης για τις γυναίκες μετά τον τοκετό, το οποίο θα εφαρμοστεί αρχικά σε συγκεκριμένες περιοχές. Επίσης, προανήγγειλε τη δημιουργία «hot spot αθλητισμού» και ένα από αυτά, όπως είπε, θα δημιουργηθεί στο Πεδίον του Άρεως.

Από την πλευρά της, η κ. Ζορμπά έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Πολιτισμού για την ενίσχυση της δημόσιας θέσης της γυναίκας στις τέχνες, στον κινηματογράφο, στο θέατρο και στη φωτογραφία.

Τέλος, η κ. Χρυσοβελώνη έκανε λόγο «για εξαιρετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες και θα αντιμετωπίζει ολιστικά τα θέματα ισότητας σε πνεύμα ανατροπής των στερεότυπων».