Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται η τελική συμφωνία για το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως έγινε γνωστό μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. «Προχώρησαν οι συζητήσεις σε πολύ καλό κλίμα και έγινε σημαντική πρόοδος». Δεν υπήρξε συμφωνία για το όριο αξίας του ακινήτου, ανάλογα και με την οικογενειακή και οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

Nα υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας επιδιώκει η κυβέρνηση και για αυτό το λόγο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με στόχο εντός των προσεχών ημερών να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συζήτηση για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έγινε σημαντική πρόοδος και εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

Κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο νεος νόμος θα ψηφιστεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ το πλαίσιο θα στοχεύει ταυτόχρονα στο να μην δημιουργεί κινδύνους για τις τράπεζες, αλλά να προστατεύει την κύρια κατοικία. Πάντως παρά την πρόοδο και το εν γένει καλό κλίμα στην αποψινή συζήτηση, παραμένουν αρκετά σημεία προς οριστική συμφωνία, με κυριότερο αυτό του ορίου της αξίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο φαίνεται να κλείνει μεταξύ 120.000 και 160.000 ευρώ.

Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Ικανοποίηση από τραπεζικές πηγές

Την ικανοποίησή τους για την πρόοδο και την σύγκλιση απόψεων που σημειώθηκε στην σύσκεψη κυβέρνησης - τραπεζών που ολοκληρώθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκφράζουν τραπεζικές πηγές.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι ο νέος νόμος θα ψηφιστεί εντός του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες υπήρξε σύγκλιση των δυο πλευρών με στόχο το νέο θεσμικό πλαίσιο να παρέχει ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς όμως να δίνεται η δυνατότητα κατάχρησής του από στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή τους δανειολήπτες εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τα δάνειά τους αλλά δεν το κάνουν, αυξάνοντας το μεγάλο ζήτημα των κόκκινων δανείων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, εις βάρος και όσων πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, σημειώθηκε σύγκλιση αναφορικά με τα όρια προστασίας καθώς και με τα επιμέρους, αλλά και τα κριτήρια βάση των οποίων θα μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο προστασίας.