Ευνοϊκές ρυθμίσεις για 120.000 περίπου οφειλέτες στεγαστικών δανείων από τον ΟΕΚ,  με «κούρεμα» σε χρέη και προσαυξήσεις για όσους έχουν αποπληρώσει μέχρι και το 60% του αρχικού κεφαλαίου, έλαβε η διοίκηση του ΟΑΕΔ, ταυτόχρονα με την διαγραφή για άλλους 35.000 δανειολήπτες  «καθαρών» οφειλών μέχρι 6.000 ευρώ.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας κ. Ε. Αχτσιόγλου,  για τον μηδενισμό των οφειλών για όσους χρωστούν έως 6.000 ευρώ, «κλείνουν την οφειλή τους, είναι δηλαδή σαν να εξόφλησαν το δάνειο τους, διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας και λοιποί τόκοι».

Το σχέδιο για τα δάνεια του ΟΕΚ περιλαμβάνει ακόμα διαγραφή κεφαλαίων και τόκων που επαναφέρουν το δάνειο στο αρχικό του ποσό. Επιπλέον επεκτείνεται για όλους τους δικαιούχους ο χρόνος αποπληρωμής κατά 10 έτη και, τέλος, προβλέπονται ακόμα πιο ευνοϊκοί όροι διευθέτησης και αποπληρωμής για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. άνεργοι).
Επίσης προβλέπεται  έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών και επιπρόσθετη έκπτωση 10% για τις ευάλωτες ομάδες (τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι).

Άνω των 200 εκατ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια

Να σημειωθεί ότι τα στεγαστικά δάνεια έχουν χορηγηθεί μέσω τραπεζών, είτε με τη μορφή επιδότησης των τόκων, είτε με τη μορφή δανεισμού μέσω του Οργανισμού.
Το θέμα όπως είχε γράψει το bigbusinessg είχε συζητηθεί τους επικεφαλής της τρόικας και δόθηκε το πράσινο φως για την προώθηση σχεδίου που θα επαναφέρει τα δάνεια αυτά σε «πράσινη» τροχιά. Να σημειωθεί ότι τα κόκκινα επιδοτούμενα δάνεια, τα οποία έχουν σταματήσει να αποπληρώνουν δικαιούχοι ξεπερνούν τα 200 εκατ. Ευρώ και είχαν προνομιακό επιτόκιο από 1-3%, ενώ στην περιπτώσεις πολυτέκνων το επιτόκιο ήταν επιδοτούμενο από τον πρώην Οργανισμό.