(Ενημέρωση 13:50) Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με βασικό θέμα συζήτησης τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στη Βουλή.

Εχθές η κυβέρνηση έκανε άνοιγμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω επιστολής του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να υπάρξει ευρεία πολιτική συναίνεση στην επιλογή της δικαστικής ηγεσίας.

Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε, κάνοντας λόγο για κυβερνητικό ελιγμό, οπότε η κυβέρνηση προχωρά μόνη της στις αλλαγές, επιτιθέμενη παράλληλα στη ΝΔ. Από το Μαξίμου τονίζουν πως παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης κάλεσε τη ΝΔ στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί συναινετική λύση. Για τους κυβερνώντες, η άρνηση της ΝΔ μεταφράζεται σε θέληση χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.  

Δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών

Σε δηλώσεις κατά την προσέλευσή τους, οι υπουργοί στράφηκαν κατά της ΝΔ, η οποία, «με την άρνησή της να συναινέσει στην επιλογή των δικαστών έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο», ενώ για τις επικείμενες εκλογές, υποστήριξαν ότι «είναι μεν μία δύσκολη αλλά ανοικτή μάχη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αναφερόμενος στις επικρίσεις συνταγματολόγων για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ζήτησε δηκτικά «να εκφράζουν το Σύνταγμα και όχι τις πολιτικές τους θέσεις».

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, υποστήριξε ότι «η ΝΔ όπως φαίνεται και στο θέμα Δικαιοσύνης λειτουργεί ωσάν να είναι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, ενώ δεν έχει εκλεγεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ερώτηση για την ήττα στις ευρωεκλογές και την επόμενη μάχη απάντησε ότι «το στοίχημα είναι δύσκολο, αλλά για τα δύσκολα είμαστε». Στο ίδιο ερώτημα η αναπληρώτρια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σία Αναγνωστοπούλου, παρατήρησε ότι «στη μάχη πας για να κερδίσεις».

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για συμπεριφορές στελεχών που στοίχησαν στο αποτέλεσμα.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο θέμα της Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι «είχε μία ευκαιρία η ΝΔ να δείξει το συναινετικό της πρόσωπο και έδειξε το πραγματικό της». Για τις εκλογές τόνισε: «Δίνουμε μάχη για τις εθνικές εκλογές, δεν κρίνεται το αποτέλεσμα από ενδιάμεσες διαδικασίες (δηλ. τις ευρωεκλογές).

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογαννακοπούλου, τόνισε ότι το άνοιγμα στην προοδευτική συμμαχία βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Χαρίτσης, απέφυγε να απαντήσει για το θέμα της Δικαιοσύνης.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, επισήμανε ότι είναι ανοικτή η μάχη των ευρωεκλογών.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε ερώτηση «τι απαντάτε για τις επικρίσεις που δέχεστε;» υποστήριξε «τίποτα, τίποτα».

Διαβάστε Επίσης:

Καλογήρου: Η ΝΔ επιθυμεί την Δικαιοσύνη υποχείριο της εκάστοτε κυβέρνησης

Μαξίμου: Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ

ΝΔ: Ο διορισμός της ανώτατης δικαιοσύνης από την κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη